Ortorexia: ilúzia o bezpečí

Redakcia | 23. apríl 2019
ortorexia, zdravá strava, poruchy príjmu potravy, zdrave jedlo, anorexia, bulimia, orthorexia nervosa, ortorektik, čo je ortorexia, bulimia nervosa, chudnutie, úbytok váhy, diéta, nezdravé chudnutie

Môžete jesť zdravé potraviny a pritom sa zničiť. Stačí prekročiť hranicu a obľúbený stravovací systém povzniesť do nebies a úplne mu podriadiť svoj život. Diagnóza znie „ortorexia“.

Stravovacie systémy, ktoré nás privádzajú k lepšiemu zdraviu a podporia vitalitu sú požehnaní Skvelé je, že je ich celý rad, od makrobiotiky po raw stravu, a že si môžeme vybrať podľa vlastných preferencií. Ale poznáte to: cesta do pekla je vydláždená dobrými úmyslami, takže ako čokoľvek na tomto svete, aj blahodarné stravovacie koncepty sa môžu u psychicky disponovaných jedincov a pri nebezpečnej zhode okolností zvrtnúť na fanatizmus a deštruktívny patologický prístup.  

Od časopisov k akademikom

Boh zvaný Diéta, tak by sa dala opísať porucha príjmu potravy, ktorou podľa odhadov trpí okolo 7 % populácie. Ortorexia alebo aj orthorexia nervosa sa priraďuje k poruchám príjmu potravy vedľa anorexie a bulímie, len sa ňou experti zaoberajú nejaké dve desaťročia.   Stále je predmetom základných výskumov a zároveň témou, okolo ktorej sa točia odborné spory. Takže v podstate novinka.

Prvá štúdia o tejto poruche vyšla vo Švédsku, najviac sa jej pritom venujú v Škandinávii, Taliansku, USA, Turecku a hlavne v Španielsku, kde sa dostala i do školských plánov. Zaujímavé je, že termín ortorexie sa pôvodne objavil v módnych časopisoch, a až potom mu pozornosť venovali akademické kruhy. Od najznámejších porúch sa odlišuje a jej liečba má svoje špecifiká. Patologická posadnutosť zdravým jedlom sa totiž rozširuje na celý životný štýl.  

Riziko: Maskovanie

Ortorexia má znaky závislosti a obsedantno-kompulzívnej poruchy. Jej najväčšie nebezpečenstvo spočíva v tom, že býva vnímaná ako prednosť, nie ako zlyhanie. A to samotným postihnutým, ako i jeho okolím. Silnej vôli, starostlivosti o telo a jeho zdraviu spoločnosť tlieska – čo by iní za to dali, keby sa len dokázali umierniť a zdravším stravovaním zlepšiť svoju kondíciu! Patologické javy teda dokáže osoba dlho maskovať,  a okoliu, nie to ešte jedincovi trvá dosť dlho, než pochopia, že potrebuje pomoc. Máloktorý ortorektik si uvedomuje, že si vlastne ubližuje tým, že na jedle stavia nielen starostlivosť o zdravie, ale hlavne svoju sebaúctu a dokonca identitu.  

Jedlo ako náboženstvo

Rituály sú základ. Ortorektici jedlo uctievajú, preto si vytvárajú rituály, prípadne celé ich systémy, ktorých porušenie považujú za hriech. Takým rituálom môže byť prežúvanie každého sústa päťdesiatkrát, jedlo bez rušenia – najelpšie osamote, žehnanie, následne meditácia a pod. Časom zvyšujú svoje nároky, takže sa snažia o rôzne výmysly, ako napríklad zjesť čerstvo odtrhnutú zeleninu čo najskôr, vyhnúť sa geneticky modifikovaným potravinám, jesť iba bio produkty, jesť iba lokálne produkty a podobne.

Veľa z nich začne pestovať ovocie a zeleninu pre svoju vlastnú spotrebu. Na tomto však nie je nič zlé, ani patologické, ak tieto javy nesprevádza fanatizmus, depresia až hlboká úzkosť v prípade, že sa na tanier dostane iná než „čistá“ potravina z vlastného zdroja. Ortorektik môže skončiť aj ako anorektik – ak úplne vylúči zo svojho jedálnička väčšinu potravín, pritom akosi mimochodom významne zníži príjem potravy a začne trpieť podvýživou.

Vyliečenie – nevyliečenie...

Niektorí psychiatri varujú: Keď sa anorektik po liečbe upne na niektorý zo stravovacích diétnych systémov, býva považovaný za vyliečeného. Ak sa na ňom nestane chorobne závislý, je dobre. V opačnom prípade sa však len pôvodné ochorenie pretransformuje do inej chorobnej formy poruchy príjmu potravy, a to do ortorexie. TIP: Máte podozrenie, že niekto z vášho okolia trpí ortorexiou? Najlepšia pomoc je tá odborná – u psychológov a psychiatrov špecializovaných na liečbu porúch príjmu potravy. Problém je v hlave.