SHOPOHOLIZMUS alebo iba nevinné nakupovanie?

Diana Mašlejová | 9. august 2017
SHOPOHOLIZMUS alebo iba nevinné nakupovanie?

Pre väčšinu žien je nakupovanie istým spôsobom relaxu. Navodzuje pocity uspokojenia, zvyšuje sebavedomie, a najmä, je potrebné.

Potrebujete nové sako. Vbehnete do obchodu, prehrabujete sa v množstve modelov, preberáte, vyberáte, skúšate, a z butiku odchádzate s džínsami. Tie skrátka musíte mať, tak prečo si ich nedopriať?

Čítajte tiež: Kokosová závislosť pokračuje. Odvykať si nemusíme.

Shopoholizmus alebo nevinné nakupovanie?

Pojem shopoholizmus sa v modernej dobe celkom udomácnil. „Ty si riadna shopoholička,“ smejeme sa na kamarátke, ktorá na stretnutie prinesie aj niekoľko plných nákupných tašiek a na stoličku vedľa seba ich položí ako verných priateľov.

Mohlo by vás zaujímať: Ako sa zbaviť závislosti na jedle?

Oslovenie shopoholik skrátka nevnímame v negatívnom odtieni. Je to niečo ako prívlastok, nevinná povahová črta – ty máš rada cestovanie, ja sladkosti a ona miluje nakupovanie.

Shopoholizmus ako diagnóza

Ale ono to s tým shopoholizmom také jednoduché predsa len nie je. Shopoholizmus je totiž diagnóza, ktorú sprevádza nutkavá potreba nakupovať, sprevádzaná až chorobnými následkami. Znamená to teda, že ak zbožňujeme módne úlovky a z butiku nevyjdeme bez nového kúsku, sme shopoholici?

Psychologička Katarína Dobrovodská vysvetľuje, že „ak máte radosť z nakupovania vianočných darčekov a míňate v istom období roka viac ako inokedy, neznamená to, že ste závislí. O závislosť ide v prípade, že nedokážete kontrolovať svoje výdavky, respektíve nakupujete aj vtedy, keď viete, že vaše výdavky za nákup reálne prevyšujú vaše príjmy.

Čítajte tiež: Vyrobte si hormóny šťastia. Behajte, milujte sa a jedzte dobré jedlo!

V praxi to často vyzerá tak, že idete kúpiť zimné topánky a vyjdete s desiatimi pármi rôznych párov topánok, napriek tomu, že ich nepotrebujete, nevyužijete, ostanú v poličke a zároveň na druhý deň nebudete mať za čo kúpiť chlieb.“

Nakupovanie je pre mnohých skutočným pôžitkom. Rýchle navodenie pocitu uspokojenia a odmeny, ktoré prináša, sa však môže stať spúšťačom pre ďalšie výlety do obchodných centier, a vtedy už ide o nebezpečný kolobeh. „Človek závislý od nákupov pociťuje silné nutkanie, baženie, tzv. craving v prípade, že istú dobu nenakupoval. Vtedy je možné, že sú ľudia citlivejší, nervóznejší, nepríjemnejší.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo sú títo ľudia šťastnejší?

Z jednej závislosti do druhej

V prípade, že sa dostanú k zdroju príjemného prežívania, v tomto prípade k nakupovaniu, aktivujú sa mozgové centrá, akési „dráhy odmeňovania“, ktoré sú zodpovedné za prežívanie príjemného pocitu, ktorého sa ľudia nevedia nabažiť.

Preto títo ľudia, podobne ako gambleri či internetovo závislí na internete, alebo alkoholici, nepoznajú mieru a kúpia množstvo nepotrebných vecí. Spôsobuje im to radosť, vzrušenie, potešenie.

V konečnom dôsledku však dospejú do začarovaného kruhu, keď po fáze vzrušenia nastane fáza výčitiek svedomia a stretnutie sa s realitou. Vtedy sa zvyknú sami sebe čudovať, načo majú doma toľko vecí s cenovkami, ako je možné, že nedokázali odolať a kúpili také hlúposti.

Niektorí napokon idú veci vrátiť do predajne, no tam ich opäť nekontrolované nakupovanie pohltí a domov odchádzajú s inou zbytočnosťou.

V týchto prípadoch je vhodné vyhľadať odborníka, nakoľko to má výrazný vplyv na rodinný či osobný rozpočet, ľudia si berú pôžičky, z ktorých sa nedokážu vymotať, no riešia to len ďalším nakupovaním, prípadne sa uchýlia k inému typu závislosti (alkoholizmus, či poruchy prijmu potravy bývajú komorbidné poruchy).

Porucha však významne negatívne zasahuje aj do medziľudských (partnerských, rodinných, kamarátskych) vzťahov, tak ako iné druhy závislého, či neovládateľného správania.

Čítajte tiež: Čo je to šťastie? Dá sa vôbec definovať? A ako ho dosiahnuť?