Vianočné upratovanie trochu inak

Redakcia | 20. december 2016
Vianočné upratovanie trochu inak

Ako vlastne vznikla tradícia dôkladného predvianočného upratovania, bez ktorej si neviete predstaviť snáď ani jeden novembrový a adventný víkend?

... a ak nemáte na konci perfektne upratané, cítite výčitky svedomia a pripadáte si úplne nemožná a lenivá?

V minulosti mali naši predkovia na poriadne gruntovanie dostatok času. S príchodom jesene sa už vonku nedalo robiť takmer nič, a tak svoju energiu nasmerovali na skrášlenie svojich príbytkov. My sme síce v celkom inej situácii, napriek tomu sme presvedčení, že to musíme robiť navlas rovnako.

Okrem bežnej (a poriadne veľkej) záťaže v podobe zamestnania, denného chodu domácnosti a detí si ešte priberieme ďalšie upratovacie povinnosti. To všetko navyše v čase, ktorý enormnému pracovnému nasadeniu nepraje.

Čítajte tiež: Aj u vás platí, Vianoce rovná sa stres?

Nedostatok slnečného svitu a krátke dni spôsobujú, že sa cítime viac unavení, chce sa nám stále spať, ani náladu nemáme najlepšiu. Mali by sme skôr odpočívať, a nie ignorovať prirodzené ročné cykly a nútiť sa do vyčerpávajúceho upratovania.

V zamestnaní máme navyše často ročné uzávierky, robia sa plány na budúci rok, rozhodne sa nedá povedať, že práce je menej, ale naopak ešte viac, ako zvyčajne. Všetky tieto skutočnosti ale často nevnímame.

Namiesto toho, aby sme sa k sebe správali pekne a dopriali si zaslúžený predvianočný odpočinok, zubami - nechtami sa snažíme dodržiavať tradície, aj keď nám vôbec nevyhovujú.

Upracte si sami v sebe

Väčšine z nás to nedá a do predvianočného upratovania sa pustíme, aj keď sme si predtým povedali, že tento rok sa "zlákať" nedáme. Nedá nám to, chceme mať čistý byt, aby sme si na stôl v obývacej izbe mohli s pokojným svedomím postaviť adventný veniec. Ak by bol okolo neporiadok, jeho krása by predsa nevynikla.

Nájdite si čas na vnútorné rozjímanie.

Fajn, upratovať áno, ale s mierou. Len trochu a len to nutné. Alebo si na predvianočné gruntovanie pozvite upratovaciu firmu. Nie je to banálna rada. Takéto upratovanie vás finančne nevyčerpá a za svoje peniaze dostanete čas, ktorý budete môcť venovať sebe a svojim blízkym.

Nemusíte sa obávať, že cudzí človek naruší intimitu vášho domova a že neuprace tak dobre, ako vy. Sú to zbytočné predsudky. Zisk bude veľký a strata pravdepodobne žiadna.

A ešte niečo – skúste namiesto upratovania bytu trochu upratať v sebe. Výsledok môže byť oveľa lepší, ako keď v strese a zhone okolo seba šermujete prachovkou. Nájdite si čas na vnútorné rozjímanie. Zapáľte si niekedy večer sviečku a nerobte vôbec nič, len premýšľajte, čo sa vám v tomto roku podarilo, čo nie, a ako by mal vyzerať váš život v najbližších rokoch.

Takú rekapituláciu a pohľad do budúcnosti si väčšina z nás v každodennom kolotoči nedopraje. A to je možno dôvod, prečo máme tak často pocit nespokojnosti, bez toho, aby sme tušili, čo je vlastne zle a ako by to správne malo vyzerať. 

Pečenia sa nevzdávajte

Uvarte si k pečeniu víno alebo horúcu čokoládu a užívajte si tie jedinečné okamihy, ktoré môžu byť veľmi upokojujúce

Radí sa to v každom druhom časopise pre ženy: nič nepečte, vanilkové rožky a linecké kolieska si objednajte, budete mať po starosti a ušetríte veľa času. Trochu času naozaj získate, ale oveľa viac asi stratíte.

Nič nevykúzli vianočnú atmosféru tak spoľahlivo, ako vôňa práve sa pečúcich dobrôt. Uvarte si k pečeniu víno alebo horúcu čokoládu a užívajte si tie jedinečné okamihy, ktoré môžu byť veľmi upokojujúce. Samozrejme, nemusíte piecť tridsať druhov koláčov.

TIP PRE VÁS
Čo tak skúsiť v poslednej dobe stále obľúbenejšiu kamarátsku výmenu? Dohodnite sa s kamarátkami, čo ktorá upečie. Urobte toho viac a potom si s kamarátkami koláče vymeňte. To je veľmi elegantný spôsob, ako pred Vianocami piecť, ale nestráviť pri tom príliš veľa času.