7 ingrediencií, ktorými si ničíte zdravý šalát

šalát, zlé ingrediencie, čo nepridávať do šalátu, ako zničiť šalát, zdravé jedlo, syr, dresing, krutóny, orechy
30.4.2019 v kategórii Výživa, autor Iveta Škrabáková, foto: istockphoto.com

V snahe byť zdraví a štíhli siahate po strave plnej listovej zeleniny a rozmanitých šalátoch? To je skvelé!

Pokiaľ však do nej nepridávate kopec nevhodných ingrediencií, ktoré „šmahom ruky“ vďaka vysokému obsahu kalórií zruinujú všetko vaše úsilie. Viete, čo by váš šalát nemal obsahovať, a ktoré zložky pridávať radšej striedmo?

Syr

Samozrejme, syr sám o sebe nie je zlý, a správnou voľbou syra, ktorý je bohatý na bielkoviny (napríklad feta),  dokážete napomôcť efektívnemu spaľovaniu tukov. Problémom je, že mnoho ľudí volí nevhodné, tučné varianty syra, ako napríklad niva, eidam a podobne, a zároveň si ho v šaláte dopraje veľké množstvo, čo rozhodne nepovedie k úbytku na hmotnosti. Syry voľte rozumne, bohaté na bielkoviny, s nízkym obsahom tuku: mozzarella, grécky syr feta a pod.

Sušené ovocie

Sušené brusnice, slivky či marhule? Niektorí ľudia radi kombinujú slaný šalát s ovocím, čo je skvelé. Je však dôležité vyberať čerstvé varianty ovocia ako napríklad jahody, čučoriedky či rajčiny. Sušené ovocie je plné cukru, ktorý pri redukcii hmotnosti určite neuvítate.

Krutóny

Krutóny v šaláte sú ideálnym príkladom „ako to nerobiť“. Sú dokonalým príkladom ako si zruinovať ľahký šalát prívalom zbytočných sacharidov. Sacharidy nie sú úplne zlé, ak ich prijímate vo forme celozrnného pečiva. Krutóny sú však príliš spracovanou potravinou, ktorá v závislosti od spôsobu prípravy môže mať i zbytočne vysoký obsah sodíka.

Vyprážané mäso

Pridať si do šalátu extra bielkoviny v podobe mäsa je skvelé, avšak držte sa ďalej od jeho vyprážanej verzie. „Vďaka“ extra múke, strúhanke, vajíčku a oleju, ktorým takto pripravené mäso nasiakne sa pripravíte o vyvážené jedlo namiesto toho získate kalorickú bombu, ktorú budete v posilňovni musieť páliť nejakú tú hodinku. Siahajte po grilovanom, dusenom, či parenom mäse dochutenom korením.

Glazované orechy

Prijímať v strave zdravé tuky vo forme orechov sa odporúča aj keď sa snažíte schudnúť. Orechy obalené v rôznych príchutiach sú však na škodu. Med, cukor, wasabi, paprika a iné chutné varianty radšej nechajte na inokedy. V snahe za vytúženou figúrou vám pomôžu orechy natural (čisté, bez príchute, nesolené, nepražené). Vyskúšajte mandle, kešu, para orechy alebo tradičné vlašské.

Krémové dresingy

Toto je zrejme najčastejšou chybou, ktorú robí mnoho ľudí. Lahodný francúzsky, cesnakový či syrový? Dve lyžice takéhoto dochucovadla niekedy obsahujú až 140 kalórií, pričom väčšina z nich pochádza z tuku. Nahraďte ich ľahkými zálievkami, dresingom z jogurtu a citrónovej šťavy alebo kvalitným balzamikovým octom.