Celodenné FIT menu podľa Gigi varí

Dominika Bleščáková | 14. máj 2021
Celodenné FIT menu podľa Gigi varí

Opäť vám chýba inšpirácia na zdravé, výživné a chutné recepty? To dobre poznáme. Rozmýšľame, rozmýšľame a nakoniec zúfalo siahneme po prvom polotovare, čo nám padne pod ruku. Práve preto sme sa rozhodli pravidelne vám prinášať inšpiratívne ukážky celodenného zdravého jedálnička. Tak čo, ktoré jedlo vyskúšate ako prvé?

Všetky recepty pre vás pripravila šikovná Stanka Šišková, ktorú môžete sledovať na sociálnych sieťach ako gigivari.

 

RAŇAJKY: Hummus s medvedím cesnakom a špenátom (6 osôb)

 

 Suroviny: 

 

  • 1 konzerva cíceru 250g
  • 2 PL tahini pasta (kúpite v DM drogerie) 
  • 1 PL citrónovej ščavy
  • 1 PL olivový olej extra panenský
  • ½ ČL rímska rasca mletá
  • ½ ČL himalájska soľ
  • 1-2 PL vody (záleží od celkovej hustoty vzniknutej hmoty)
  • 1 ČL pesto z medvedieho cesnaku (hrsť čerstvého medvedieho cesnaku)
  • 2 hrste baby špenátu
  •  

Postup:

  1. Cícer si prepláchneme. 
  2. Následne cícer, tahini pastu, olivový olej, citrónovú šťavu, rímsku rascu, soľ a 1 PL lyžicu vody rozmixujeme dohladka v mixéri. 
  3. Pridáme pesto z medvedieho cesnaku (čerstvý medvedí cesnak), baby špenát a rozmixujeme ešte raz. Ak treba, pridáme ešte vodu. Len toľko, aby hummus ostal hustý.

Tip od nás pre vás:

Podávajte hummus s čerstvým slnečnicovým chlebíkom. Ak viete kvaskovať, tak si upečte zdravý kvaskový chlieb alebo pre väčší zážitok z orientálnej kuchyne, podávajte hummus s chlebom naan.

OBED: Quinoa poké miska s teryaki lososom (3-4 osoby)

 

Suroviny: 

  • 2 šálky quinoa (DM drogérie)
  • 1 losos cca. 500g (akýkoľvek potravinový reťazec)

 

Suroviny na teryaki omáčku:

  • 5 PL sójová omáčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL jablkového octu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL medu
  • 1 malý kúsok zázvoru (nastrúhaný) alebo 1 PL sušeného zázvoru

 

Postup:

  1. Quinoa si uvarime. Na dve šálky quinoa 4 šálky vody. Pridáme soľ a necháme zovrieť. Ďalej varíme 15 minút pod pokrievkou na nízkom stupni na indukčnej doske alebo malom plameni. Vypneme a necháme ešte 5 minút dojsť, aby bola quinoa mäkká a nadýchaná. 
  2. Losos odporúčame namočiť na cca. 10 minút do  citrónovej šťavy. Ľahšie sa nám potom oddelí  koža od rybieho mäsa. Losos nakrájame na malé kúsky. Na repkovom oleji rýchlo orestujeme z každej strany aspoň 5 minút. Keď je losos orestovaný, pridáme teryaki omáčku a spolu premiešame. Necháme nech sa chute spoja a ešte podusíme cca. 5 minút. 
  3. Poké miska je výborná v tom, že do nej môžete dať  všetku zeleninu a strukoviny čo máte doma. Na spodok misky si dáme quinoa, na jednu stranu poukladáme losos a doplníme zvyšok nakrájanou zeleninou čo nájdete v chladničke (uhorka, paprika, paradajka, kapusta, brokolica), strukovinami, avokádom, orieškami (kešu, mandle), semienkami (sézamové, konopné). Polejeme teryaki omáčkou a podávame. 

 

Náš tip:

Kľudne si nakrájajte aj ovocie ako mango alebo ananás. Poké miska býva kombináciou nielen obilniny, ryby, zeleniny či strukovin,  ale aj ovocia typického pre Hawaii. A ak máte doma čínske paličky, tak pre väčší zážitok si Poké misku vychutnajte práve s nimi :)

DEZERT/OLOVRANT: Citrónový chlebík s čokoládou (12 porcií)


Suroviny:

 

·        2 šálky špaldovej hladkej múky (môžete použiť aj inú)

·        1 šálka trstinového cukru

·        1 kypriaci prášok

·        1-2 vanilkové cukry

·        1 šálka mandľového mlieka

·        ½ šálky roztopeného kokosového oleja

·        2 vajcia

·        2 PL citrónovej šťavy

·        1 PL citónovej sušenej kôry

·        1 60% čokoláda

 

Postup:

 

1.      Všetky suché ingrediencie preosejeme cez sitko a zmiešame.

2.       Postupne pridávame mokré suroviny a miešami, kým sa nám všetky suroviny a chute nespoja.

3.      Vzniknutú hmotu vlejeme do formy na podlhovastý chlebík.

4.      Čokoládu nalámeme na male kúsky a vmiešame do mokrého cesta.

5.      Dáme piecť cca. 40 minút pri 185 stupňoch.

VEČERA: Šalát s cviklou, kozím syrom a chrenovým dressingom (2 porcie


Suroviny na šalát:

 

·        3 hrste rôznych zelených listov (mix)

·        2-3 cvikly nakrájané na krúžky

·        Kozí syr

·        2 vajcia

·        Údené stehno (mäso)

·        Vlašské orechy

 

Suroviny na dressing:

 

·        2 PL kyslej smotany

·        4 PL majonézy

·        2 PL nastrúhaného chrenu

·        Šťava z citrónu

·        Čierne korenie

·        Himalájska soľ

 

 

Postup:

 

1.      Cviklu si očistíme a nakrájame na krúžky. Naukladáme na pekáč (na papier na pečenie). Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a môžeme pridať bylinky alebo rascu. Dáme do rúry na 15 minút piecť a následne na 3 minúty grilovať.

2.      Kým sa cvikla pečie, pripravíme si chrenový dressing. Stačí ak všetky suroviny spolu zmiešame a dochutíme.

3.      Dáme si uvariť vajíčka natvrdo.

4.      Keď je cvikla hotová, zmiešame ju spolu s mixom zelených šalátov, kozím syrom, vajíčkami a vlašskými orechami. Navrch nakrájame údené stehno a polejeme chrenovým dressingom.

 

Náš tip:

Posypte si šalát aj semienkami napríklad sézamovými alebo konopnými, doplníte si omega-3 mastne kyseliny a šalát bude lahodnejší a chutnejší.

Pre viac receptových inšpirácií sleduj profil fitstylmagazine.