Chcete variť, zahustiť, či piecť? Vyberte si tú najlepšiu múku.

Redakcia | 24. február 2017
Chcete variť, zahustiť, či piecť? Vyberte si tú najlepšiu múku.

Už ste stáli pred regálom s celozrnnými múkami a nakoniec ste pre istotu siahli po pšeničnej?

Nie ste sami. Prečítané informácie sú niekedy protichodné, preto sme vo vlastnej kuchyni skúšali, na čo sa ponúkané druhy najlepšie hodia.

Prečítajte si tiež: Prečo sa nevieme vzdať bielej múky?
  • Pšeničná celozrnná múka je naozaj univerzálna a pre klasiku českej a slovenskej sladkej kuchyne ako stvorená. Najľahšie z nej upečiete buchty, ovocné koláče, aj adventný veniec.
  • Špaldová je drahá, ale najlepšie zo všetkých si rozumie s jemným pečivom vrátane čajového, teda aj so sviatočným sladkosťami. Obsahuje kvalitné zloženie lepku, dobre sa s ňou pracuje a jemne vonia po orieškoch.
  • Ražná, to je hlavne chlieb, žemle a v jemnej štruktúre tiež perníky. Dáva im nielen farbu, ale aj výraznejšiu chuť.
  • Jačmenná múka je ideálna na palacinky a lievance, do slaných koláčov a mletého mäsa, ak ju ale nakombinujete, napríklad s pšeničnou alebo špaldovou, prepožičia pečivu vláčnosť a predĺži trvanlivosť. Dobrá voľba potrebná na žemličky alebo quiche.

Celozrnný quiche so zeleninou

  • Celozrnná pohánková múka, ako aj samotná obilnina, je poklad pre cievy, bublaninu z nej ale nepečte. Počítajte so zemitou arómou aj chuťou, ktoré každému nesadnú. Hutnosť a absencia lepku ju radí medzi múky vhodné ako zahusťovadlo do omáčok, placiek, na zápražku do polievok, sušienky slané aj sladké a samozrejme tradičné bretónske Galetky.
  • Amarantová múka sa najčastejšie pridáva k múkam pšeničným – celozrnným aj bielym. Cenená je najmä pre kvalitnú bielkovinu s esenciálnymi aminokyselinami, ktorá sa podobá bielkovine živočíšneho pôvodu. Nepatríte práve medzi "mäsožravcov"? Potom ju dávajte všade, kam môžete.
Mohlo by vás zauímať: Jedzte ovsené vločky a zostaňte štíhle.

TIP PRE VÁS:

Keď už smažiť zápražku, tak zo zdravšej celozrnnej múky. Špaldovej je na ňu škoda, ale ražná alebo pohánková sa hodí výborne, najmä keď na platni prebublávajú husté zeleninové a strukovinové polievky.

Vtip je v tom, ustrážiť správnu chvíľu na odstavenie – mätie totiž tmavším odtieňom. Je nutné nad hrncom vydržať a miešať starostlivo od dna, v momente, kedy sa rozvonia, na vareške zhutní a objaví sa tmavší, výraznejší odtieň, je hotovo.

Prečítajte si tiež: Tipy ako zakomponovať do týchto jedál zdravšiu múku