Chutné a nízkokalorické: S týmito jedlami prežijete jeseň bez priberania

Redakcia | 22. november 2023
Chutné a nízkokalorické: S týmito jedlami prežijete jeseň bez priberania

Nízkokalorické jedlá sú výbornou voľbou pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú hmotnosť alebo schudnúť. Jesenné obdobie prináša so sebou bohatú ponuku čerstvých a sezónnych surovín, ktoré môžeme využiť pri príprave chutných a nízkokalorických jedál.

Chceš si udržať hmotnosť? Vyskúšaj svoj jedálniček vyskladať z nasledovných potravín:

Zeleninové polievky: Jeseň prináša pestrosť zeleniny. Vyskúšajte vývar z tekvice, brokolicovú polievku alebo paradajkovú polievku s bylinkami. Tieto polievky sú nielen nízkokalorické, ale aj bohaté na vitamíny a minerály.
Bravčové mäso so špenátom: Kombinácia bravčového mäsa a špenátu je lahodná a nízkokalorická. Mäso poskytuje bielkoviny, zatiaľ čo špenát je plný živín. Pripravte si napríklad bravčové kúsky na panvici so špenátom a cesnakom.
Pečené kura s jablkami: Kura je ľahké mäso s nízkym obsahom tuku. Skombinujte ho s kyslými jablkami a bylinkami na pečenie. Táto kombinácia pridá jedlu skvelú chuť a zároveň minimalizuje kalórie.
Quinoa s hubami a šalotkou: Quinoa je výborným zdrojom bielkovín a vlákniny. Uvaríme ju a pridáme dusené huby so šalotkou. Toto jedlo je ľahké, nasýti vás a dodá telu potrebné živiny.
Pečená zelenina: Zeleninu ako tekvicu, baklažán, cuketu a papriku pečte v rúre s bylinkami a olivovým olejom. Táto jednoduchá príprava zachováva chuť zeleniny a zároveň znižuje kalorický príjem.

AKO ZAHUSŤOVAŤ?

Jesenné a zimné polievky si nevieme predstaviť bez hutnej, hustej chuti a sýtosti. Ako sa však vyhnúť typickej zásmažke a zahustiť tieto jedlá zdravo?
Dobrou správou je, že zahusťovanie jedál môže byť nízkokalorické a zároveň dokáže pridať telu viac plnosti a chuti. Ako na to?
  • Použite zeleninu s vysokým obsahom vlákniny: Zeleninu ako cuketa, tekvica alebo brokolica, môžete jemne nasekať alebo nakrájať na malé kúsky a pridať do polievok, omáčok alebo šalátov. Táto metóda pridá objem a vlákninu bez pridávania veľkého množstva kalórií.
  • Využite tekvicovú kašu alebo pyré: Tekvicová kaša alebo pyré je výborným zahusťovadlom pre polievky, omáčky alebo dezerty. Má nízky obsah kalórií a dodáva jedlu krémovú konzistenciu.
  • Pridajte tekvicovú múku: Tekvicová múka je bohatá na vlákninu a má nízky obsah kalórií. Môžete ju pridať do cesta na pečenie alebo použiť ako zahusťovadlo pre omáčky a polievky.
  • Vyskúšajte chia semienka: Chia semienka absorbujú veľké množstvo tekutiny a tvoria gélovú štruktúru, ktorá môže zahusťovať jedlá. Pridajte ich do jogurtov, smoothie alebo dezertov.
  • Použite kokosové mlieko: Hokkaido polievka, sosovicová krémová alebo akákoľvek iná dostane vďaka kokosovému mlieku hustejšiu konzistenciu a výnimočnú chuť. Nebojte sa experimentovať!
  • Experimentujte s agar-agarom: Agar-agar je riasa používaná ako želírovacie činidlo. Môžete ho pridať do polievok alebo dezertov namiesto želatíny. Je nízkokalorický a bezchuťový.
  • Použite paradajkový koncentrát: Paradajkový koncentrát môže pridať hustotu a bohatú chuť omáčkam a polievkam bez pridávania veľkého množstva kalórií.
  • Zvoľte ovsené vločky alebo bulgur: Ovsené vločky alebo bulgur sa dajú využiť na zahusťovanie polievok a omáčok. Ovsené vločky môžete pridať priamo do jedla, zatiaľ čo bulgur môžete predvariť a potom pridať do omáčok.
Pamätajte, že správna rovnováha medzi hustotou a chuťou je kľúčová, a preto experimentujte s týmito technikami podľa svojich preferencií.
Rýchly tip od nás: 
V prípade zeleninovej polievky, odoberte kúsok hotovej polievky, ponorným mixérom rozmixujte na kašu a vmiešajte opäť do zvyšnej polievky. Bude zahustená a vynikajúca.

Ukážkový nízkokalorický jedálniček na deň:

Raňajky:
Ovsená kaša s nasekanými jablkami a kvapkami medu.
Zelený čaj alebo káva bez pridaného cukru.
Olovrant:
Nízkotučný jogurt s čerstvými malinami a mandľami.
Obed:
Kuracie prsia na grile s brokolicovým pyré.
Zmes zeleninového šalátu s tekvicovým olejom.
Olovrant:
Mrkvová tyčinka s hummusom.
Večera:
Losos na pare s dusenou quinoou a špenátom.
Pečená cuketa s cesnakom.
Pamätajte, že je dôležité prispôsobiť množstvo a typ jedál podľa individuálnych potrieb a preferencií. Dodržiavanie vyváženej stravy a pravidelná fyzická aktivita sú kľúčové pre udržanie zdravej hmotnosti a celkovej pohody.