Dula, poznáte ju?
Ovocie našich babičiek hlási svoj návrat.
Dula je menší opadavý strom, ktorý rastie do výšky maximálne 8 metrov. Na južnom Slovensku sa pestuje skôr ako kuriozita vo vinohradníckych oblastiach. Možno ju poznáte skôr pod ľudovými názvami ako gdula, guňa alebo bižalma.
Plody majú v závislosti od kultivaru buď hruškovitý alebo jablkovitý tvar a za surová sú prakticky nejedlé, pretože sú veľmi tvrdé a trpké. Dule jablkovitého tvaru sú považované za chutnejšie a majú jemnejšiu dužinu. Najkrajšie dule majú žlto-zlatavý tón a hladký povrch, ale napriek tomu, či sú dozreté alebo nie, ako surové nechutia veľmi dobre. Taktiež majú tuhú a hubovito mäsitú dužinu, ktorá sa veľmi ťažko rozrezáva. Dula je veľmi aromatické ovocie. Používa sa aj do šatníkov, k oblečeniu, pretože jej vôňa odplaší všetok hmyz a oblečenie z nej príjemne vonia.
Nutričná hodnota v 100 g:
- KJ – 231 Kcal – 55
- Bielkoviny – 0,5 g
- Sacharidy – 13 g
- Tuk – 0,1 g
- Vláknina – 2
- Voda – 84,4 g
- Minerály: vápnik, železo, meď, fosfor, horčík, draslík, zinok, selén, sodík
- Vitamíny: A, B1, B2, B3, B5, C, E, K
- Iné: omega-3, -6 mastné kyseliny, ovocné kyseliny a aromatické látky
Použitie
Plod duly je za surova tvrdý a horký. Až tepelnou úpravou dužina zmäkne a je vhodná na konzumáciu. Plody sa najčastejšie využívajú na výrobu kompótov, džemov, želé, muštu, ale aj vína a destilátov. Obľúbenou pochúťkou je aj ,,dulový syr“. Skvelá chuť a vôňa dulových zaváranín a džemov je taká špecifická, že je veľmi ťažké ju opísať. Ak máte možnosť, odporúčame ochutnať. Džem i zavárané ovocie je skvelé v jogurte, v tvarohu alebo na špaldových palacinkách či banánových lievancoch.
Dulovo – hruškový džem
- 2 kg dule
- 2 kg hrušiek
- 2 kg cukru
- 200 ml vody
- štipku soli
Dulu a hrušky umyjeme, ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na menšie kúsky. Pridáme vodu a štipku soli na uvoľnenie cukrov a varíme, kým lekvár nezačne hustnúť a ovocie sa nerozvarí. Ovocie má cukru dosť a želíruje sa pri odparovaní vody samo. Môžeme však pridať cukor, maximálne 2 kg, no i menej. Je potrebné ochutnať. Džem nalievame do pohárov ešte horúci, zavrieme viečkom a otočíme.