Dula, poznáte ju?

Jana Tesák Potomová | 16. apríl 2021
Dula, poznáte ju?

Ovocie našich babičiek hlási svoj návrat.

Dula je menší opadavý strom, ktorý rastie do výšky maximálne 8 metrov. Na južnom Slovensku sa pestuje skôr ako kuriozita vo vinohradníckych oblastiach. Možno ju poznáte skôr pod ľudovými názvami ako gdula, guňa alebo bižalma

Plody majú v závislosti od kultivaru buď hruškovitý alebo jablkovitý tvar a za surová sú prakticky nejedlé, pretože sú veľmi tvrdé a trpké. Dule jablkovitého tvaru sú považované za chutnejšie a majú jemnejšiu dužinu. Najkrajšie dule majú žlto-zlatavý tón a hladký povrch, ale napriek tomu, či sú dozreté alebo nie, ako surové nechutia veľmi dobre. Taktiež majú tuhú a hubovito mäsitú dužinu, ktorá sa veľmi ťažko rozrezáva. Dula je veľmi aromatické ovocie. Používa sa aj do šatníkov, k oblečeniu, pretože jej vôňa odplaší všetok hmyz a oblečenie z nej príjemne vonia.

Nutričná hodnota v 100 g:

  • KJ – 231  Kcal – 55  
  • Bielkoviny – 0,5 g  
  • Sacharidy  – 13 g 
  • Tuk –  0,1 g 
  • Vláknina – 2 
  • Voda – 84,4 g
  • Minerály: vápnik, železo, meď, fosfor, horčík, draslík, zinok, selén, sodík
  • Vitamíny: A, B1, B2, B3, B5, C, E, K 
  • Iné:  omega-3, -6 mastné kyseliny, ovocné kyseliny a aromatické látky

Použitie

Plod duly je za surova tvrdý a horký. Až tepelnou úpravou dužina zmäkne a je vhodná na konzumáciu.  Plody sa najčastejšie využívajú na výrobu kompótov, džemov, želé, muštu, ale aj vína a destilátov. Obľúbenou pochúťkou je aj ,,dulový syr“. Skvelá chuť a vôňa dulových zaváranín a džemov je taká špecifická, že je veľmi ťažké ju opísať. Ak máte možnosť, odporúčame ochutnať. Džem i zavárané ovocie je skvelé v jogurte, v tvarohu alebo na špaldových palacinkách či banánových lievancoch. 

Pozor: Ak použijete vnútorné semienka na výluh, odvar nepite!!! Obsahuje toxickú látku amygdalín. Takýto výluh sa používa len na vonkajšie použitie.

Dulovo – hruškový džem

Potrebujeme
  • 2 kg dule
  • 2 kg hrušiek
  • 2 kg cukru
  • 200 ml vody
  • štipku soli
Postup:

Dulu a hrušky umyjeme, ošúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na menšie kúsky. Pridáme vodu a štipku soli na uvoľnenie cukrov a varíme, kým lekvár nezačne hustnúť a ovocie sa nerozvarí. Ovocie má cukru dosť a želíruje sa pri odparovaní vody samo. Môžeme však pridať cukor, maximálne 2 kg, no i menej. Je potrebné ochutnať. Džem nalievame do pohárov ešte horúci, zavrieme viečkom a otočíme.