Fenikel obyčajný a jeho neobyčajné účinky na vašu postavu. A to nie je všetko!
Fenikel obyčajný má silnú aromatickú vôňu a je obľúbený v talianskej a francúzskej gastronómii. No aj u nás má svojich prívržencov, ktorí ho konzumujú vďaka netypickej chuti a tiež mnohým zdravotným benefitom.
Bylina milovaná antikou. Starovekí Gréci ju pomenovali marathon, pretože verili v jej účinky na chudnutie, a často ju preto využívali športovci.
Čítajte tiež: Grapefruitový extrak ako citrusový zázrak. Čo všetko dokáže?
Štíhla línia s feniklom
U Rimanov sa tešil snáď ešte väčšej vážnosti. Aj tu slúžil ako prostriedok udržujúci štíhlu líniu. Rímski legionári ho jedli, aby si udržali dobré zdravie, Plinius veril v jeho blahodarný vplyv na oči, a preto fenikel odporúčal na šeroslepotu.
Drvené semená sa používajú ako korenina a sú vhodné na prípravu čaju.
Nezaobišla sa bez neho ani starorímska kuchyňa – zapekal sa do pečiva a čerstvé sa konzumovali jeho listy, semená i korene. V stredoveku slúžil predovšetkým ako korenie odháňajúce hmyz od jedla a prostriedok proti hladu, znižoval krútenie hladného žalúdka pri bohoslužbách.
A táto vlastnosť je uctievaná doteraz, je často využívaný proti nadúvaniu, pri poruchách trávenia vrátane kolík bábätiek.
Zvyšuje produkciu mlieka u dojčiacich matiek.
Ako éterický olej v zmesi s olejom, ako je eukalyptový alebo tymiánový, je vhodný na masáže hrudníka pri vírusovom ochorení. Využitie v tejto forme nájde preto hlavne v sychravých jesenných dňoch.
Je výborným kuchynským korením a používa sa pri výrobe likérov a cukrárenských výrobkov.
Skvelý tip na fenikel v kuchyni
- Mesiačiky feniklu krátko orestujte na olivovom oleji s hrubšími kolieskami póru.
- Poukladajte ich na dno zapekacej misky.
- Osoľte, okoreňte, môžete pridať trochu tymiánu lebo materinej dúšky.
- Poukladajte plátky rajčín, posypte nasekaným cesnakom podľa chuti a zapečte v rúre.
- Podávajte so zemiakmi alebo kváskovým chlebom.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Jedzte grécky jogurt, vaša línia vám poďakuje