Jedzte ovsené vločky a zostaňte štíhle
Ovsené vločky sú veľmi cenenou potravinou v oblasti zdravej výživy a určite by mali byť súčasťou jedálnička každého z nás.
Ponúkajú celý rad možností, ako ich spracovať a obohatiť tak svoj jedálniček. Môžete ich konzumovať samotné, namočené v mlieku, vo vode alebo ovocnom džúse.
Bielkoviny ovsa sa svojím zložením približujú zloženiu ideálneho proteínu, ktorý je nevyhnutný pre stavbu a výživu svalov.
Recepty: Ovsené dobroty
Ovsené vločky sú preto jedinečnou zložkou stravy pre tých, ktorí žijú aktívnym životom, športovcov aj rekonvalescentov.
Pre prípravu pokrmov z ovsa platí niekoľko všeobecných zásad
Pred samotnou prípravou obilniny prepláchnite, vložte do studenej vody (alebo dopredu namočte, znížite tak mierne dobu varenia), len mierne soľte a varte pod pokrievkou bez miešania. Po uvarení sa necháva ovos dôjsť asi 5 minút. Po 30 minútach varenia je zrnko chrumkavé, po 60 minútach rozvarené a vhodné do nátierok, nákypov a omáčok. Použitie ovsa je nasledovné:
Celé zrno: do polievok, rizota, na zapekanie, do nátierok, šalátov, na kaše, aj ako príloha alebo na naklíčenie.
Ovsené vločky: na kašu, závarka do polievok, do lievancov a rôznych placiek, do slaného či sladkého pečiva, do müsli... Môžete ich pražiť.
Ovsená múka: na zahustenie polievok a omáčok, na prípravu lievancov a palaciniek. Ako prídavok do pečiva a múčnikov.
Ovsené otruby: pridať ich môžeme do pečiva, jogurtu...
Ovsené mlieko: je ideálnou alternatívou pre tých, ktorí nemôžu kravské mlieko.
Náš TIP: Ovos vám výborne poslúži nielen na konzumáciu. Ovsená múka je skvelá ako súčasť pleťovej masky či ako peeling.
Ovsené otruby sa zase pridávajú do kúpeľa deťom, ktoré trpia ekzémami.
Pozitívne účinky pri pravidelnej konzumácii ovsených vločiek:
- Vďaka obsahu vlákniny pôsobí ako prevencia proti zápche a zároveň zaisťuje správnu činnosť čriev.
- Stráviteľná vláknina znižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu v priemere o 10 až 15 %.
- Má pozitívny účinok na úpravu krvného tlaku a pri ochorení srdca.
- Ovsený „sliz“ má liečebné účinky na sliznicu čriev, žalúdka a dvanástnika, pri hemoroidoch, vredoch a poruchách trávenia.
- Ovos pôsobí ako sedatívum, upokojuje pri prepracovaní a stresoch, lieči neurózy a nervové slabosti.
- Priaznivo ovplyvňuje metabolizmus, najmä vďaka vysokému obsahu minerálov, stopových prvkov a vitamínov.
- Táto obilnina je zdrojom posilňujúcich látok pri únave, vyčerpaní, po chorobách a je skutočne výživnou desiatou pred očakávanou fyzickou námahou.
- Ovos nie je vhodný pre bezlepkovú diétu, pre diabetikov áno.
Prastará Špalda
Odborníci na zdravú výživu odporúčajú ovsené vločky zaradiť do každodenného jedálnička.
Ovsené vločky sú ľahko stráviteľné, výživné, nasýtia žalúdok a zároveň dokážu naštartovať metabolizmus. Aby ste z vločiek získali nutričné maximum (varom sa ničí časť dôležitých látok), je vhodné ich jesť nevarené a pred konzumáciou namočiť, ideálne cez noc, a potom ich jesť na raňajky v jogurte alebo v mlieku, spolu s hrozienkami, škoricou či čerstvým ovocím.
Odborníci na zdravú výživu odporúčajú ovsené vločky zaradiť do každodenného jedálnička. Pomôžete tak nielen svojmu zdraviu, ale aj štíhlej línii, pretože napomáhajú pri chudnutí a udržiavaní optimálnej váhy.
Avšak všetko má svoje pre i proti a inak tomu nie je ani u ovsa. Je totiž kyselinotvorný, obsahuje kyselinu šťaveľovú. Tá vytvára s vápnikom v našom organizme nerozpustné šťavelany, ktoré sú buď vylučované, alebo sa môžu usadzovať, napríklad v kĺboch. Ak trpíte prekysleným žalúdkom, mali by ste sa takýmto potravinám vyhýbať alebo neutralizovať potravinami zásaditými.
Ovsené vločky obsahujú:
• Bielkoviny • Aminokyseliny • Nenasýtené mastné kyseliny • Lecitín • Vitamíny radu B (B1, B2, B3, B6) • Vitamín E • Železo (Fe) • Vápnik (Ca) • Horčík (Mg) • Zinok (Zn) • Meď (Cu) • Draslík (K) • Fosfor (P) • Mangán (Mn) • Stopy molybdénu, jódu, kobaltu, kremíka a bóru • Triesloviny