Kaktus na tanieri: Ochutnajte plody exotickej opuncie

Zuzana Paprskárová | 6. marec 2024
Kaktus na tanieri: Ochutnajte plody exotickej opuncie

Tam, kde lúče slnka nekonečne hrejú a piesok nám hladí pokožku, kvitne nádhernými, veľkými a mnohofarebnými kvetmi opuncia. Napriek tomu, že ide skutočne o oku lahodiaci kaktus, chuť jej plodov ocenia aj naše chuťové poháriky. A nielen to...

Jej liečivé účinky sú známe už po dlhé stáročia. Zrejme preto ju Aztékovia nazývali Božskou rastlinou, zoslanou na zem Bohmi. Okrem iného z nej vyrábali alkoholický nápoj, ktorý používali pri náboženských rituáloch.

Opuncia má bohatú históriu

Opuncia pochádza zo strednej Ameriky a pestovať sa začala približne pred 9000 rokmi v Mexiku. Do Európy ju údajne doviezol v 15. storočí španielsky dobyvateľ a kolonizátor Fernando Cortés. Plody opuncie oddávna patrili do jedálnička indiánov, odkiaľ pramení aj jeden z ich názvov - indiánske figy. Do jedálnička bola zaradená dávno predtým, ako  sme my o konzumácii exotických plodín tušili.

V súčasnosti je pestovanie opuncie rozšírené v celej Južnej Amerike, v Mexiku, v USA, v Severnej a Južnej Afrike, v Indii, v Grécku, v Taliansku a v Španielsku.

Mexická legenda Boha Aztékov vraví, že nový domov Aztéckeho kmeňa bude tam, kde na ostrove rastie kaktus opuncia a na jej špičke sedí orol.

Opuncia ako prírodný vetrolam

Kaktus opuncia kvitne nápadnými kvetmi a v horúcich krajinách sa pestuje aj ako okrasa záhrad. Vďaka svojmu rozsiahlemu koreňovému systému po daždi absorbuje veľké množstvo vody a ukladá ju do svojich článkovitých stoniek označovaných ako "cladodes".  Opuncia dorastá do výšky 3 až 5 metrov a pomerne úspešne sa pestuje ako prírodný spevňovač terénu. Zaujímavosťou je, že sa využíva aj ako prirodzený živý plot s úžasnou funkciou. V prípade potreby pomáha ako zábrana proti šíriacemu sa požiaru. Oheň sa cez kaktusy, vďaka vysokému obsahu vody v rastlinách, tak ľahko nedostane. Živý plot z opuncie slúži zároveň aj ako akýsi vetrolam. Ide o vskutku užitočnú rastlinu s mnohými bonusmi.

Pre našincov adrenalín, pre iných lahôdka

Pri pohľade na opunciu v podobe pokrmu pracuje naša fantázia na plné obrátky. Veď kto by chcel skončiť s tŕňmi v ústach? Ak vám už táto predstava privodí nevoľnosť, oplatí sa ju rýchlo predýchať a vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Plody opuncie sú vhodné na konzumáciu, stačí ich len správne očistiť. Na tento účel rozhodne použite pevné rukavice. Na povrchu plodov sa nachádzajú jemné, často voľným okom neviditeľné chĺpky a drobné tŕne. Do pokožky sa ľahko zapichnú, vybrať ich je už ťažšie a bolestivé. Chuťový zážitok musí v tomto prípade prevážiť lenivosť, lebo pri čistení opuncie sa skutočne narobíte. Plody je potrebné najprv umyť, dôkladne vydrhnúť kefkou (pomôže s povrchovými chĺpkami) a ošúpať. Rukavice počas celého procesu nedávame dole a opunciu namiesto držania v ruke radšej napichneme na vidličku. 

Ak sa vám táto procedúra zdá zdĺhavá a náročná, myslite na to, že plody sú za odmenu - chutné, osviežujúce, šťavnaté, rôsolovité, stačí len zahryznúť a vychutnávať. Dužina plodov opuncie je pravým opakom toho, v akom suchom prostredí kaktus rastie. V krajinách pôvodu z nej s radosťou pripravujú džem, šťavu, džús, omáčky, ale aj alkohol a čajové zmesi. Okrem lahodnej chute sa opuncia vyznačuje množstvom zdravotných benefitov. Pokiaľ si však zaobstaráte dovezenú opunciu u nás, mala by byť tŕňov zbavená, vhodná na konzumáciu. 

V Mexiku z kaktusu vyrábajú alkoholický nápoj, Colonche.

Lahôdka, o ktorú sa nedelíme: Odvážite sa zahryznúť do kaktusu? 

Starostlivo ošúpaný a vychladený plod opuncie prekvapí svojou chuťou. Kým niekomu chutí po sladkej hruške, inému po melóne, žuvačke alebo jednoducho, po kaktuse. Kaktusový lekvár pripomína náš tradičný jahodový džem, alebo exotickejší figový. Opuncia sa dá priamo konzumovať, variť, sterilizovať. Vychladené kaktusy sú v teplom Stredomorí obľúbenou letnou lahôdkou. Plody môžu dozrieť  v rôznej farebnej škále – žlté, oranžové, červené, zelené. Dlhé sú približne 7 centimetrov a tvarom pripomínajú hrušku alebo vajce. 

Jedlý kaktus je v Grécku prezývaný Pavlosika, v španielsku je to Nopal, v Taliansku Fico a v angličtine sa označuje ako prickly pears, teda niečo ako pichľavá hruška. U nás ho môžeme zaregistrovať pod názvom indiánska figa alebo kaktusová figa.

Kaktus, ovocie alebo zelenina? 

Existuje viac než 200 druhov opuncií. Najbežnejším druhom je opuncia mexická, ktorá sa rozšírila zo Stredomoria do ostatných častí sveta. Všetky odrody opuncie sú jedlé a zároveň je jedlá celá rastlina. Konzumujú sa však najmä plody, ktoré sú šťavnaté a sladké. Sú skvelou obmenou v smoothie alebo v šalátoch. Kôstky nachádzajúce sa v opuncii nás neotrávia, no pri spracovaní sa odstraňujú. Pri výrobe šťavy sa prepasírujú cez sitko. Po usušení sa môžu pomlieť a primiešať k múke na výrobu chutného chleba. Opunciu je možné využiť ako zeleninu. Konzumujú sa listy opuncie, ktoré sú jemne kyslé, pripomínajúce uhorku. Je nutné ich však dôkladne ošúpať. Najmladšie stonkové časti sa tiež pripravujú ako zelenina. Nespotrebované zvyšky kaktusu sa využívajú ako krmivo, zvieratá opunciu obľubujú. Rastlina je preto skutočne ekologická, využiteľná bez odpadu.

Najznámejšou opunciou pestovanou aj na hospodárske účely je opuntia ficus indica.

Kaktus pre zdravie

Blahodarné účinky jedlého kaktusu poznali už pred niekoľko tisíc rokmi Mexičania. Považovali ho za liek pre diabetikov. Až v súčasnosti výskumy dokázali, že kaktus naozaj stabilizuje hladinu cukru v krvi. Aj dnes nájdete v Mexiku opunciu doslova na každom rohu. V krajinách, kde rastie alebo sa účelovo pestuje, je opuncia lacná, zdravá a chutná. Tradičná medicína hovorí o antioxidačných, antivírusových, antibakteriálnych a protizápalových účinkoch jedlého kaktusu. Opuncia je bohatá na vitamíny A, skupiny B, C, rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, kyselinu listovú, esenciálne aminokyseliny a minerály - vápnik, horčík, meď, draslík, zinok, fosfor a železo. Obsahuje vysoké množstvo  pektínov. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí proti arterioskleróze, čistí črevá, zabojuje s hnačkou a plynatosťou. Tiež sa podporne používa na liečbu tuberkulózy. Podľa niektorých štúdií opuncia odbúrava úzkosť, stres, bolesti hlavy a nespavosť. Viac ako 90 % čerstvého kaktusu tvorí voda.

Benefity jedlého kaktusu v kocke:

má pozitívny vplyv na močovú sústavu a prostatu
očisťuje pečeň
stabilizuje hladinu cukru v krvi
prečisťuje cievy
pozitívne ovplyvňuje mozog a koncentráciu
lieči nespavosť a pomáha pri depresiách
pomáha pri zápche, plynatosti a iných poruchách trávenia
lieči žalúdočné vredy
upravuje metabolizmus
posilňuje imunitu
vlasom dodá lesk a pevnosť 
redukuje tmavé kruhy pod očami

Alternatíva kyseliny hyalurónovej: Opunciu nájdete aj v kozmetike

Pre svoje hydratačné účinky sa opuncia používa aj pri výrobe rôznych šampónov, krémov a mydiel. Zvonka možno nálev z opuncie použiť ako pleťové tonikum, na upokojenie pokožky po bodnutí hmyzom, na poranenia kože, vyrážky, aj spáleniny od slnka. Opunciový extrakt, ktorý pochádza prevažne z mäsitých stoniek, skladajúcich sa vo veľkej miere zo slizu, má výnimočné hydratačné vlastnosti a podporuje prirodzenú schopnosť pokožky ukladať vlhkosť. Vhodný je aj na upokojenie pleti a posilnenie jej ochrannej funkcie. Opunciový olej sa často pridáva do kozmetických produktov proti starnutiu pleti.

Chrobák, ktorý farbí, parazituje na opuncii

Opuncia sa používa aj pri výrobe červeného farbiva karmínu. Červec nopálový (košelina), ktorý parazituje na stonkách opuncie a poskytuje farbivo karmín, získal obľubu v potravinárskom priemysle. Farmári preto opunciu pestujú aj na tento účel, pričom cieľom je vytvoriť životné podmienky pre samičky červca. Tento drobný chrobáčik obsahuje farbivo karmín, na potravinách označované aj ako karmín alebo kyselina karmínová s označením E120. Extrahuje sa priamo z vysušeného tela chrobáka, ideálne gravidných samičiek. Stretávame sa s ním v bežnom živote, je súčasťou voňavých farebných cukríkov, džúsov, žuvačiek, džemov, údenín alebo sýto ružového jogurtu, vyrobeného údajne z tých najsladších jahôd. Hoci ide o prírodné farbivo,  podľa niektorých vedcov spôsobuje u detí hyperaktivitu. Vo farmaceutickom priemysle sa využíva na výrobu, resp. poťah tabletiek, v kozmetike ho nájdeme v rúžoch či v očných tieňoch.

Kaktus proti opici? Opuncia údajne pomáha aj pri tomto neželanom stave. V tomto prípade stavte na prevenciu a pochutnajte si na opuncii pred návštevou baru