Máme sa báť cukru? Poznáte rozdiel medzi cukrom a sacharidmi?

Barbara Sviežená, Iveta Škrabáková | 29. jún 2019
máme sa báť cukru? cukor, jed, biely, náhrady cukru, sladidlá, sladenie, datle, raw, koláč, stévia, sirup, agáve, med, umelé sladidlá

„Cukor“ a „sacharid“ nie je to isté. Sacharidy sú najrozšírenejšie organické zlúčeniny, ktoré sú tvorené primárne rastlinami. Ide o veľkú skupinu látok, ktorú zjednodušene môžeme rozdeliť z hľadiska výživy na dve časti .

Patria sem:

1. polysacharidy

(komplexné sacharidy obsiahnuté napr v: celozrnných potravinách, obilovinách, strukovinách, zemiakoch.......)

2. jednoduché sacharidy

Vo všeobecnosti za „cukor“ považujeme jednoduché sacharidy (napr. na etiketách výrobkov: sacharidy z toho cukry). Najjednoduchšie sacharidy sú glukóza a fruktóza obsiahnutá v mede, ovocí a všetkých rastlinách (teda aj zelenine).

Rovnaká glukóza a fruktóza sú prítomné aj v cukrovej repe alebo cukrovej trstine, či kokosových kvetoch.

Tzv. biely cukor je výťažok cukrovej repy, ktorý je koncentrátom glukózy a fruktózy (sú spojené v molekule disacharidu sacharózy).

Akákoľvek náhrada bieleho cukru z iného rastlinného zdroja (trstinový cukor, kokosový cukor a pod) je vždy len glukóza s fruktózou – možno s malým obsahom niektorých mikroživín v zanedbateľnom množstve. Ak vedieme vojnu voči cukru, musíme vedieť, kto je skutočným nepriateľom.

Mnoho ľudí sa v súčasnosti snaží prejsť na takzvaný "cukrfree" život, a obmedziť príjem cukrov co svojej strave. Je vo pre naše telo prospešné? Je cukor naozaj jedom pre naše telo? Oplatí sa používať náhrady cukru?

Ako to vlastne je sme sa opýtali RNDr. Barbary Svieženej, PhD. - lektorky a odbornej garantky kurzov o výžive. Odpovede si môžete pozrieť vo videu nižšie.