Na toto si pri výbere a kúpe šalátu dávajte pozor!

Redakcia | 13. jún 2017
Na toto si pri výbere a kúpe šalátu dávajte pozor!

Pravidlá pre správny výber šalátu udáva zdravý rozum aj EUFIC – Európska rada pre informácie o potravinách. Pri nákupe si všimnite celkový vzhľad, okraje šalátu, vyberte tie najpevnejšie.

Uvädnuté listy sú jasnou známkou toho, že je dávno „za zenitom“, a mali by sme zabudnúť na všetky chuťové a väčšinu zdravotných očakávaní. Tiež, ani keby vám zľava trhala ruku, nekupujte šaláty akokoľvek fyzicky poškodené, s náznakmi plesne alebo s nezvyčajným pachom.

Dajte si tiež pozor na veľmi rosené šaláty, vyzerajú lákavo, sviežo, avšak len kvôli prastarému zeleninárskemu triku. Ak sa k nemu zeleninár uchyľuje, počítajte s tým, že vás na tanieri čaká namiesto chrumkavej dobroty blato. Má to logiku.

Prečo by sme listovú zeleninu umývali až tesne pred konzumáciou a potom ju starostlivo odstreďovali? Nadbytočná voda, navyše, zbytočne riedi zálievku.

Šalát uchovávajte v zeleninovom kontajneri v chladničke za teploty od dvoch do štyroch stupňov. Pokiaľ možno, nekrájajte ho nožom, pri styku so železom stratí mnohé z cenných látok.

TIP
Odtrhávajte stopky, pretože bývajú väčšinou horké, a hlavne sa v nich sústreďuje najviac dusičnanov.

Čítajte tiež: Minimum kalórií, maximum vitamínov. Sezóna šalátov v plnom prúde.

Váhanie nad vrecúškom

V zime to tak neriešime, ale keď sa na trhu objavia čerstvé domáce produkty, už nám ruka nad vákuovým sáčkom s listovými šalátmi váha. Jednak kvôli cene, jednak sa objavuje pochybnosť, či získavame naozaj prvotriednu kvalitu.

Cenu nech si každý vyrieši sám, ale pravda je taká, že šalát predávaný vo vrecúšku môže konkurovať čerstvému na trhu. Ak ho rýchlo spotrebujete, nebudete ochudobnení o vitamíny s minerálmi, ani o vlákninu, len dodá menej kyseliny listovej, pretože je veľmi citlivá a pri priemyselnom spracovaní jej obsah klesá.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ortorexia: Keď patologická posadnutosť zdravým jedlom ničí život.

Na druhej strane, to isté sa stane, ak necháte „nesáčkový“ šalát odpočívať v chladničke. Rýchla spotreba je kľúčom k hojnej dodávke kyseliny listovej.

U šalátu v sáčku je však potrebné si pár vecí ustrážiť. Ten najlepší sa nachádza v prvej polovici uvedenej doby spotreby, nie je vlhký alebo hnedastý a v sáčku neobjavíte väčšie množstvo kondenzovanej vody.

Mierny výskyt kondenzátu je normálny, ak vás ale zaujíma názor odborníkov z EUFIC, tak tí odporúčajú vyberať úplne suché vrecká. Baleným šalátom môžeme vyčítať predovšetkým dlhú ekologickú stopu.

Mohlo by vás zaujímať:  HORČICA - zdravá ingrediencia?