Nahliadnite s nami do zákulisia úspešnej slovenskej spoločnosti KOMPAVA

Patricia Zlámalová | 10. február 2018
Nahliadnite s nami do zákulisia úspešnej slovenskej spoločnosti KOMPAVA

Robiť tento rozhovor bola pre mňa naozaj veľká česť. Pani Želmíre Komorechovej, majiteľke spoločnosti Kompava ďakujem za jej čas, profesionálny prístup a možnosť nahliadnuť do zákulisia úspešnej slovenskej spoločnosti , ktorá je výrobca výživových doplnkov.

Pred 15 rokmi, keď vaša spoločnosť vznikla, bolo celkom priekopnícke začať s výrobou produktov, ktoré máte v ponuke. Ako to vlastne bolo, kde bol vznik myšlienky zaoberať sa práve týmto druhom produktov?

15 dlhých rokov, ktoré ubehli ako blesk. Myšlienka malá, nenápadná, a predsa sa stala skutočnosťou. Názov výživový doplnok pomaly neznámy a dnes sa z neho vyvinul obrovský pojem, a to nielen na Slovensku. Každý, kto športuje vie, že dosahovať kvalitné športové výkony a nezanechať následky na vlastnom tele, to jednoducho nejde.

Sama som tiež počas školských rokov športovala a viem, že úspech sa sám nerodí. Vyžaduje si obete, disciplínu, odriekanie, a hlavne dobré fyzické vlohy, ktoré život nadelí len vyvoleným. Veda odkrýva obrovské možnosti pokroku a tieto ovplyvňujú celý svet.

V r. 2001 mala moja rodina v triatlone úspešného triatlonového športovca, ktorý pokukával po tých najvyšších medailových métach, a priam ma donútil zamiešať niektoré potravinové ingrediencie v koncentrovaných formách.

Hoci som pracovala na vývojových projektoch v potravinárskom a farmaceutickom priemysle, nemyslela som si, že raz si sama dokážem vytvoriť produkty, ktoré budú také skvelé a s takou úžasnou silou dokážu športovcom napĺňať ich športové sny a túžby. Dnes máme vo výrobnom portfóliu viac ako 70 produktov, ktoré nielen zvyšujú výkony športovcov, ale dokážu preventívne pozitívne ovplyvňovať zdravie bežných ľudí.


Želmíra Komorechová - majiteľka spoločnosti Kompava

Od myšlienky, nápadu treba prejsť k realizácii. Ako si spomínate na tento proces? Ktorý bol váš prvý produkt (produkty), ktorý ste pripravili? A ako ten samotný vývoj prebiehal, kto všetko v ňom musel byť zapojený a aké boli procesy prípravy?

Myšlienka bola úžasná, predstavovala vidinu ľahkosti a dokonalosti, ťažšia bola už realizácia. Na začiatku nebolo nič, iba túžba mať doplnky výživy, ktoré skutočné „nakopnú“. Bolo treba zohnať priestory, ľudí, odborníkov, pripraviť všetko, aby ste naštartovali výrobný proces. Keď sa na to človek pozrie z dnešnej perspektívy, žasnete na tým, ako sme to dokázali.

Nič nie je ľahké, ale všetko, čo chcete dokážete. Stačí iba chcieť. A my sme veľmi chceli, chceli sme byť najlepší. Nebolo to jednoduché a práca si vyžadovala zanietených ľudí. Na začiatok sme vytvorili kolekciu 5 najdôležitejších produktov, ktoré potrebuje športovec. Základný pitný režim (HypoFit a Energofit), produkty na energiu (Gainer a Kreatín), protein (ProteinFit 70) na regeneráciu.

Samotný vývoj receptúry sa spracovával takmer pol roka pred začatím výroby. Museli sme získať základné ingrediencie, vytvoriť a naformulovať receptúru, odskúšať produkt a pracovať aj na chuťových variantoch. Všetko sa zdá byť jednoduché, ale v skutočnosti sú to kvantá hodín strávené v laboratóriu, príprava receptúr a testovanie jednotlivých surovín a ingredientov, z ktorých sa dané produkty skladajú.

Ak sa povie testovať, nie je to postavené na jednom človeku. Veď športovci vykonávajú rôzne druhy športov a pripraviť pre každý druh športovej aktivity správny pitný režim si vyžaduje veľkú dávku odvahy a trpezlivosti.

S kým spolupracujete dnes pri vývoji nových produktov, sú to napríklad aj profesionálni športovci?

Od začiatku sme pri vývoji receptúr športových výživových doplnkov spolupracovali so športovcami, odborníkmi v oblasti športu, FTVŠ, ako i športovými lekármi a trénermi. Dnes môžeme naozaj povedať, že sa to vyplatilo.

Z kolekcie súčasných produktov si vyberie naozaj každý športovec, či je malý, profesionál alebo starší človek. Na každom produkte pracuje celý firemný tím, ľudia sa podieľajú nielen na vývoji, ale dokonca sami navrhujú produkty, ktoré je potrebné začleniť do súčasného portfólia.

Ak by ste mali tú moc, zmenilo by ste niečo v legislatíve, čo by našim podnikateľom v oblasti, v ktorej sa pohybujete vy uľahčilo život?

Mnohí naši zákazníci tušia, že v poslednej dobe sa nielen texty na našich web stránkach, etiketách, či letákoch menia na nezaujímavé informácie, z ktorých takmer nič nevyčítate. Všetky revidované výživové doplnky (VD) majú tie isté texty, z ktorých sa zákazník nič nedozvie. Ide totiž o nariadenie v rámci EU, podľa ktorého je na VD presne prikázané, čo sa smie uvádzať.

Nový zákazník sa nedozvie, na čo je konkrétny výživový doplnok určený, a dokonca si ho ani nekúpi, lebo nevie prečo. Výživové doplnky sú látky vo vysoko koncentrovaných formách, ktoré slúžia na doplnenie energie a živín, ktoré sme v strave zanedbali, resp. nestihli za deň skonzumovať.

Mnohé z nich obsahujú výnimočné látky, ktoré preventívne pôsobia proti mnohým civilizačným ochoreniam a chránia organizmus pred opotrebovaním buniek. Predstavte si prírodný produkt s obrovským protizápalovým účinkom, rokmi odskúšaný a preverený.

Dnes, v 21. storočí, o jeho účinkoch nemôžete svojmu zákazníkovi povedať. Koľkí by si uľahčili svoj každodenný život a koľkým by ste darovali zdravie, pohodu a šťastie? Mladá generácia chce byť informovaná, vzdelaná, a nie zavádzaná.

Ktoré z vašich produktov pokladáte za TOP produkty?

Za 15 rokov existencie sme vytvorili cca 70 produktov, niektoré v 3 - 7 príchutiach a 2 – 3-baleniach. Ak by sme hovorili o TOPKÁCH, tak spomeniem tie, ktoré sú výnimočné a vďaka ktorým sa ľudia vracajú k nám, pretože im pomohli či v športovom výkone, či pri prekonávaní rôznych poškodení organizmu.

  • AcidoFit patrí je produkt, za ktorý sme v r. 2008 dostali „Zlatú Inchebu“, a vďaka ktorému sa mnoho našich zákazníkov naučilo správne sa stravovať a správne žiť. Žltá farba indikačného papierika vás prinúti myslieť a konať zodpovedne a správne sa chovať k svojmu organizmu.
  • K4 Power BCAA – rastlinná forma esenciálnych aminokyselín s vynikajúcim chuťovým profilom a vynikajúcim zložením. Vhodná pre každého. Či ste športovec, či tvrdo fyzicky pracujete, či ste starec, pomôže vždy a každému, a k tomu ešte chutí.
  • K2 Anti Age – kto by dnes nechcel mať toľko energie ako malé dieťa? A predstavte si, že sa to dá. Práve vďaka zloženiu, ktorého súčasťou sú prírodné rastlinné extrakty si viete bunky ozdraviť, očistiť a dokonca energizovať. Nechajte ich urobiť to za vás.
  • Vitamín U – kapusta v kapsulkách. Produkt s výraznou kapustovou arómou a neskonalou silou potrebnou na zabezpečenie kvalitného trávenia.
  • Serrapeptase plus – neskutočná sila prírodného proteolytického enzýmu s obrovskou schopnosťou napraviť v organizme to, čo je poškodené.

Vaše obaly sú na vysokej profesionálnej úrovni, napriek tomu, že máte veľmi širokú škálu rôznorodých produktov, zvládate aj túto časť na výbornú. Ako vyzerá samotný proces tvorby u vás? Zapájate sa doňho od začiatku, máte svoje predstavy, ako by mal obal vyzerať?

Od začiatku existencie bojujeme s obalmi. Stále sme na trhu niekde na vedľajšej koľaji. Stále sa nájdu zákazníci, ktorým sa obaly páčia a sú aj tí, ktorým sa nepáčia. 100 ľudí a sto chutí, bohužiaľ, v receptúrach sme omnoho lepší ako v tvorbe etikiet. Vždy pripravujeme etiketu najlepšie, ako vieme a predsa... Obaly sú trochu mimo mňa a práve v nich vidno marketingový tím, ktorý za 15 rokov prešiel mnohými zmenami.

Ste pracovne veľmi vyťažená. Ako relaxujete? Aký je váš vzťah k športu a tiež k stravovaniu? Ktorý z vašich produktov by ste určite odporučili každej žene – máte nejakého favorita?

Moja práca, môj koníček. Myslím, že by som nikdy nedokázala to, čo máme dnes, ak by som chodila iba do práce. Športujem odmalička. Už ako 6-ročná som navštevovala baletnú školu a neskôr som prešla na športovú gymnastiku, robila som scénické tance a trénovala aerobic.

Stále si udržujem kondíciu a svojich 50 kg a verte, že nie je to až také ľahké. Behaním resetujem hlavu, v zime milujem lyžovanie a dokážem sa zapojiť do takmer každého druhu športu.

Na stravu si dávam veľký pozor. Snažím sa obmedzovať sacharidy, ale milujem ovocie. Milujem Premium Carnosine – náš nadčasový produkt s vlastnosťou, ktorá predlžuje život buniek. A to dnes potrebuje každý. Každý chce byť dlho krásny a zdravý.

Angažujete sa aj v sponzoringu športovcov – predstavte nám aspoň niektorých...

Už niekoľko rokov pracujeme s majstrami sveta v cyklotriali Jankom Kočišom, mladými kajakármi Ninou a Peťom Csonkovcami, triatlonistom Tomašom Jurkovičom, fitneskou Laurou Takáčovou. Úžasní mladí ľudia, ktorí sa svojou obrovskou odvahou, vytrvalosťou a nesmiernou drinou vypracovali na najvyššie svetové posty. Skromnosť je ich doménou a spolupráca s Kompavou naším obrovským potešením a poďakovaním.

Chystáte v blízkej budúcnosti nejaké novinky, na ktoré sa môžeme tešiť?

Áno, prosím, tešte sa, a hlavne ženy. Bohužiaľ, nemôžeme prezradiť, ale dáme vopred vedieť. Vy budete prví, koho poprosíme o testy.