Obávané sacharidy, potrebujeme ich vôbec?

Iveta Škrabáková | 14. marec 2019
Poznáme rôzne druhy sacharidov, každý z nich má iný fyziologický vplyv na organizmus. Tým, že sacharid je palivo pre svaly a mozog, je dôležité vedieť, ako rýchlo toto palivo prejde zo žalúdka do krvi, kde ho svaly použijú na prácu.

Ľudské telo má esenciálnu potrebu pre príjem sacharidov s číslom 0. Je stvorené z bielkovín (aminokyselín), tukov a vody. Všetky potrebné cukry si dokáže vytvoriť. To, že sa so sacharidmi žije jednoduchšie, je iná vec. Sú dobrý sluha, ak viete ako ich správne použiť, avšak pre tých ostatných sú iba zlý pán.

Poznáme rôzne druhy sacharidov, každý z nich má iný fyziologický vplyv na organizmus. Tým, že sacharid je palivo pre svaly a mozog, je dôležité vedieť, ako rýchlo toto palivo prejde zo žalúdka do krvi, kde ho svaly použijú na prácu. Ak je tohto paliva príliš veľa organizmus sa musí brániť, pretože veľké množstvo paliva naraz ho môže poškodiť.

Pozor na závislosť

Okrem toho, že organizmus sa aktívne bráni, prebieha v ňom množstvo procesov. Jedným z nich je aj vytváranie si silnej závislosti na glukóze, ktorej sa telo potom nie je ochotné vzdať. Organizmus použije hormóny (inzulín), aby množstvo paliva v krvi znížil a „upratal ho“ do zásob. Hádajte akých? Správne, nadbytočné palivo sa premieňa na tuky!

Nie je sacharid ako sacharid

Rýchlosť akou sa toto palivo (sacharid) vylučuje do krvi, je dané jeho typom, množstvom bielkovín, tukov, ako aj vlákniny v potravine a ich vzájomným pomerom. Podľa toho sa správajú aj v tráviacom trakte, ktorým prechádzajú pomalšie alebo rýchlejšie. Na základe toho sa určuje celkový glykemický index (GI) potravín alebo GI jednotlivých sacharidov, ktoré môžeme rozdeliť do troch kategórií.

  1. Kategória – nízko glykemické (pomalé) sacharidy
  2. Kategória – stredne glykemické sacharidy,
  3. Kategória – vysoko glykemické sacharidy.

Ako príklad si môžeme uviesť poradie typov sacharidu od najpomalšieho po najrýchlejší, kde o rýchlosti vylučovania do krvi rozhoduje veľkosť zrna v produkte alebo jeho spôsob spracovania:

  • Krupica,
  • Graham,
  • Vláknina,
  • Hrubá múka,
  • Polohrubá múka,
  • Hladká múka,
  • Cukor.

Vysoko a nízko koncentrované sacharidy

Ďalšie dôležité delenie sacharidov je podľa množstva vody, ktorú v sebe obsahujú. Takto ich môžeme rozdeliť na:

A) Vysoko koncentrované sacharidyvšetky druhy sacharidov (chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky...), ktoré majú nízky obsah vody, ale veľa energie. Vo výžive by sme ich mali použiť asi iba 1g na 1 kilogram aktívnej telesnej hmoty (bez tuku). To u priemerného muža vážiaceho 80 kg s 15 % podkožného tuku predstavuje dávku okolo 70 g sacharidov na deň. Ak neviete, prečo tak málo, budete potrebovať ďalšie informácie.

B) Nízko koncentrované sacharidy – všetka zelenina a ovocie, pretože majú vysoký obsah vody a menej energie. Týchto môžeme denne skonzumovať okolo 100 – 300 gramov.

Čím viac vedomostí budete o problematike výživy mať, tým menej chýb a omylov sa budete v strave dopúšťať. Pochopte, že vaše telo vás sprevádza po celý život, a ak sa vám pokazí nové nedostanete. Chcite preto pre seba len to najlepšie a potraviny vyberajte rozumne.