Slivky UMEBOSHI a UMEOCOT. Oplatí sa mať ich doma.

redakcia FIT štýl | 25. august 2018
Slivky UMEBOSHI a UMEOCOT. Oplatí sa mať ich doma.

Páli vás záha? Máte hnačku? Alebo naopak, zápchu? Slivky umeboshi alebo umeocot sú dobrým riešením..

Slivky Umeboshi obsahujú celý rad prospešných prvkov..

Umeboshi sa vďaka kyseline citrónovej postará aj o lepšie vstrebávanie minerálov ako horčík, železo a vápnik. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že v súčasnosti je ich podiel v tele v mnohých prípadov alarmujúco nízky, čo má za následok problémy s kostným aparátom, úzkostnými, depresívnymi stavmi, alebo anémiou. Odbúrava z tela kyselinu mliečnu, ktorej prebytok môže spôsobovať trvalý stav únavy a chronickú vyčerpanosť.

Zaujímavé je, že popri kyseline obsahujú japonské sušené slivky aj veľké množstvo samotných minerálov. Je to najmä železo, mangán, horčík a draslík. Magnézium sa postará o vašu psychickú pohodu a zdravie svalstva a nervového systému, železo je zase nevyhnutné pre tvorbu hemoglobínu.

Umeboshi si už po stáročia udržujú status potraviny, ktorá utlmuje celkové starnutie organizmu. Nakoľko obsahujú až dvojnásobný podiel proteínov v porovnaní s inými plodinami, poslúžia aj športovcom po tréningu. Dodajú energiu, uvoľnia od stresov a pomôžu regenerovať svalstvo a prirodzeným spôsobom budovať svalovú hmotu.

Veľkou výhodou je, že nemajú nijaké vedľajšie účinky a sú jedným z najcennejších darov prírodnej lekárničky. Okrem kyseliny citrónovej obsahujú umeboshi aj ďalšie organické kyseliny, ktoré pozitívne ovplyvňujú činnosť pečene a jej detoxikačných schopností. 

Máte doma UMEOCOT?

Zo spracovaných potravín sa však častejšie stretnete s umeoctom, produktom fermentovania sliviek. S chemického hľadiska o žiadny ocot nejde, nakoľko je to vlastne šťava vytekajúca z plodov pri procese dozrievania.

Umeocot rovnaké účinky ako samotné umeboshi slivky, ale je nutné dopredu upozorniť, že jeho chuť je špecifická. V praxi to znamená, že umeocot pokrm skôr osolí ako okyslí, a preto je vhodný viac do teplých pokrmov ako na šalát. Proti gustu však žiaden dišputát, možno si miesto vo vašej kuchyni nájde práve ako originálna zálievka.

 Pri prevencii ochorení sa do pohára vody naleje jedna až dve lyžičky umeoctu, rozmieša sa a vypije.

Umeboshi pozitívne ovplyvňujú:

  • srdcovo-cievny systém a sú prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami
  • zdravé trávenie - harmonizujú prostredie čriev a tráviaceho traktu, zlepšujú vylučovanie
  • pH vnútorného prostredia - zabraňujú a liečia prekyslenie, sú vynikajúcim prostriedkom pri častých problémoch s pálením záhy
  • kinetózu, teda nevoľnosť spôsobenú cestovaním
  • stavy po nadmernej konzumácii alkoholických nápojov - urýchľujú vylučovanie škodlivých látok z tela, metabolizmus, ale aj trávenie
  • nepríjemné migrénové stavy - dokážu pomôcť pri bolestiach hlavy a závratoch s nimi spojených
  • únavu a celkovú vyčerpanosť - dodajú energiu a povzbudia
  • imunitu organizmu - v Ázii ich konzumujú aj počas nachladnutia a chrípky, nakoľko vedia potlačiť nepríjemné škriabanie a bolesť hrdla
  • problémy s rozšírenou alergiou - používajú sa aj ako podporný prírodný prostriedok jej liečby
  • liečbu vírusov a bakteriálnych ochorení - nakoľko majú významné antibiotické a antibakteriálne účinky