Tipy na potraviny, ktoré by počas jesene nemali chýbať u vás na tanieri
Rovnako, ako sa s príchodom jesenných mesiacov mení váš šatník, mal by sa meniť aj váš jedálniček. Nadvihli ste obočie s otázkou prečo? Pretože potreby nášho organizmu sa počas jednotlivých ročných období menia.
Jesť osviežujúci šalát v zime by bolo ekvivalentom nosenia bikín pri nízkych vonkajších teplotách. Z jedného aj z druhého by vám bolo chladno, pokiaľ sa vyslovene nechystáte stráviť tohtoročnú jeseň a zimu v trópoch. Čo teda jesť na jeseň? Odpoveď je veľmi jednoduchá: zeleninu, ovocie, strukoviny, obilniny, celozrnné produkty, semená, orechy a dostatok bielkovín (z mäsa a mliečnych produktov, pokiaľ nie ste vegetarián alebo vegán). Kombinácia jednotlivých jedál by mala byť v rovnováhe, to znamená, že ak konzumujete studené ovocie či zeleninu, je potrebné ju vyvážiť tepelne upravenou stravou.
Poďme sa však bližšie pozrieť na jednotlivé tipy potravín, ktoré by ste na jeseň mali určite zaradiť do svojho jedálnička:
- hrušky a jablká (čerstvé, dusené s klinčekom a škoricou, v koláči do muffinov, do šalátov) kvôli vysokému obsahu vlákniny a flavonoidov
- bobuľové ovocie pre vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov
- brusnice pre extra vysoký podiel antioxidantov, vitamínu C
- pór pre vysoký podiel vlákniny a nízku kalorickú hodnotu (do polievok, zapekaných zemiakov, do cestovín a lasagne)
- ružičkový kel opäť pre vysoký podiel vlákniny a antioxidantov (pečený s olivovým olejom a troškou soli na plechu je famózny, no pokojne ho môžete deťom prepašovať aj do polievky či dokonca na pizzu
- sladké zemiaky (bataty) majú obzvlášť vysoký podiel dôležitých nutričných látok z ktorých najdôležitejšie sú vláknina, vitamín A a C (chutiť vám bude nielen batátová polievka, ale aj batátové hranolčeky a čipsy)
- paštrnák patrí k menej populárnym druhom zeleniny, no jeseň je ideálny čas zaradiť ho do jedálnička pre jeho vysoký obsah kyseliny listovej a vitamínu B
- brokolica, pretože obsahuje látku sulforafán chrániacu proti rakovine, vitamín C a K