Čokoládovo-pistáciová torta

Nela Mirič | 7. október 2016
Čokoládovo-pistáciová torta

Máte radi pistácie? Tak v spojení s čokoládou vás tento dezert dostane. A to bez cukru a múky.

Suroviny

Na cesto:

  • 250 g vykôstkovaných datlí
  • 250 g pistácií (vylúpaných, nesolených)
  • 110 g kvalitného kakaa
  • štipka morskej soli

Na čokoládovú náplň:

  • 3 avokáda
  • 125 ml kokosového mlieka
  • 50 g kokosového oleja
  • 180 g kvalitného kakaa
  • 180 g vykôstkovaných datlí rozmixovaných na pastu (pomocou ručného mixéra)
  • štipka morskej soli 

Postup

1. Všetky datle na cesto aj na náplň rozmixujte. Približne štvrtinu odložte na prípravu čokoládovej plnky, a ¾ na základ a vrch torty.

2. Pistácie rozmixujte najemno, zmiešajte ich s datlovou pastou, kakaom, pridajte štipku soli a vypracujte cesto.

3. Väčšiu časť cesta rukami vtlačte na dno formy (jej dno môžete vyložiť papierom na pečenie), ak by bolo cesto veľmi tuhé a mrvilo sa, namočte si ruky vlažnou vodou. Druhú časť cesta, ktorá prikryje náplň, pripravte podobne a chlaďte ju v druhej forme, alebo si vystrihnite z papiera na pečenie kruh vo veľkosti formy a na tom ju roztlačte.

4. Formu s cestom vložte do chladničky a medzitým si pripravte náplň.

5. Avokáda nakrájate na kúsky a vložte ich spolu s datlovou pastou a kokosovým mliekom do mixéra a rozmixujte na hladký krém. Na záver pridajte kakao a ešte raz rozmixujte.

6. Krém naneste na základ cesta, prikryte ho druhou časťou, jemne pritlačte a nechajte cez noc v chladničke.