Výživa pri ANÉMII. Ktoré potraviny je potrebné pravidelne konzumovať?

Miroslava Miková | 6. júl 2017
Výživa pri ANÉMII. Ktoré potraviny je potrebné pravidelne konzumovať?

Pokiaľ je zlepšenie zdravotného stavu alebo výkonu pomocou prirodzených potravín nevýrazné, je vhodné poradiť sa s odborníkom o doplnení železa pomocou výživových doplnkov.

Ktoré potraviny je potrebné pri anémii pravidelne konzumovať?

„V strave mojich klientov, hlavne športovcov, nesmie chýbať dostatočné množstvo zeleniny, ktorá podporuje celkovú krvotvorbu (brokolica, špenát, hlávkový šalát, rukola, žihľava, vňate koreňovej zeleniny, listová zelenina).

Ak niekto potrebuje akútne zvýšiť príjem železa pomocou stravy, vynikajúce sú obilniny, najmä pšeno, alebo červené mäso a vnútornosti.

Je to možné aj kombináciou semien slnečnice a maku, ktorá vhodne dopĺňa nedostatok železa v potrave,“ radí odborník na výživu Ing. Libor Javro a dodáva, že pokiaľ je zlepšenie zdravotného stavu alebo výkonu nevýrazné, je vhodné poradiť sa s odborníkom o doplnení železa pomocou výživových doplnkov.

Mali by ste vedieť: ANÉMIA (málokrvnosť) - kto je najviac ohrozený?

1. PŠENO

Jednou z potravín, ktorá je bohatou zásobárňou železa, je pšeno. Okrem toho sú v ňom zastúpené vitamíny skupiny B, bielkoviny, tuky, vláknina a ďalšie zdraviu prospešné látky. Je ľahko stráviteľné a bezlepkové.

  • Sladká pšenová kaša

Pred použitím pšeno sparte aspoň dvakrát vriacou vodu, následne ho ešte raz prepláchnite v studenej vode. Po odkvapkaní ho uvarte v mlieku, pričom na jeden diel pšena sa použijú 3 diely vody. Varí sa 10 - 15 minút pod pokrievkou. Kašu možno dochutiť medom alebo trstinovou melasou, ktorá je tiež bohatým zdrojom železa.

Ideálne raňajky: Pšenová kaša

2. MAK

V prípade, že trpíte anémiou, mak by vo vašom jedálnom lístku nemal chýbať. Okrem železa obsahuje vápnik, horčík, meď, mangán, vitamíny zo skupiny B, vitamín E, proteíny, vlákninu, zdravé tuky atď.

Čerstvý mak možno pridať do smoothies alebo dezertov. Populárne je aj makové mlieko, ktoré možno využiť ako náhradu živočíšneho mlieka alebo si z neho pripraviť chutný a výživný nápoj.

  • Makové mlieko s medom a škoricou

Ak chcete makové mlieko konzumovať na raňajky, s prípravou začnite už večer pred spaním. Mak zalejte vodou v pomere 1 : 5 a nechajte odpočívať. Ráno všetko rozmixujte, preceďte a dochuťte medom a škoricou.

Čítajte tiež: Makový olej - zdravá a lahodná pochúťka nie len do kuchyne

3. VČELÍ PEĽ

Jedným z menej známych produktov, ktorý ponúkajú včelári, je včelí peľ. Obsahuje bohaté množstvo rozličných živín. Pomáha organizmu dostať sa do normálneho stavu po úrazoch, operáciách či vážnejších ochoreniach.

Preto sa zvyčajne odporúča urobiť si po 15-tich dňoch užívania prestávku, aby nedošlo k hypervitaminóze (predávkovaniu niektorými vitamínmi). Vo včeľom peli je (okrem iného) zastúpené aj železo a tiež vitamín C, ktorý uľahčuje jeho vstrebávanie.

Za bežnú dávku sa u dospelých považujú 1 - 3 čajové lyžičky denne, ktoré treba užívať pred jedlom, rozhrýzť a zapiť vodou. Ešte pred samotným užívaním však vyskúšajte skonzumovať niekoľko zrniečok peľu (2 - 3 kusy), či nedôjde k vzniku alergickej reakcie. V prípade, že trpíte alergiou, konzultujte užívanie včelieho peľu s ošetrujúcim lekárom. 

  • Medový nápoj s včelím peľom

Čajovú lyžičku včelieho peľu zalejte malým množstvom vody a rozmiešajte. Podľa chuti pridajte med.

Mohlo by vás zaujímať: Krásna pleť s medom