Zabudnutá strukovina starých mám: FAVA fazuľa

Redakcia | 26. marec 2024
Zabudnutá strukovina starých mám: FAVA fazuľa

Počuli ste už o zelenkavo sfarbenej fava fazuli? Lahoda pre oči a aj zdravie. Pritom je to bôb obyčajný. Zabudnutá strukovina starých mám.

Bôb pestovali staroveké národy v oblasti Stredozemného mora už pred 4 000 rokmi. Z tejto oblasti bol rozšírený do Ázie a tiež do Ameriky. V Európe bol dôležitou potravinou až do konca 17. storočia. Väčšinu z 5,5 miliónov ton každoročne zozbieraných bôbov vypestujú krajiny ako Čína, Veľká Británia a Etiópia.

Má jemne sladkú, zemitú, orieškovú chuť a jedia ju ľudia po celom svete.

Bôb obyčajný záhradný patrí medzi jednoročné rastliny z čeľade bôbovité - fabaceae. Má vzpriamenú, asi 60 cm vysokú byľ s párnoperovitými listami. Jednotlivé listy sú kožovité, oválne a celistvookrajové. Struky pri dozrievaní černejú. Dobre sa mu darí na slnečných, teplých a chránených polohách. Tvar semien býva variabilný od okrúhleho po pretiahnutý. Aj farba má škály od bielej cez zelenú, žltú, hnedú, purpurovú až po čiernu. Medzi jednotlivými, najčastejšie piatimi semenami sú mäsité priehradky. 

Jeho príbuzný bôb konský (Faba vulgaris subsp. equina) sa spracováva do kŕmnych zmesí, bôb holubí (Faba vulgaris subsp. minor) sa využíva ako predplodina a zelené hnojenie.

Výživová hodnota
Energia: 286 kcal
Sacharidy: 27,3 g
Bielkoviny: 26,1 g
Tuky: 1,8 g
Vitamíny: A, B1, B2, B6, C, E
Minerály: vápnik, železo, draslík, horčík, sodík, mangán, meď 

Fava fazuľa na svoju relatívne malú veľkosť obsahuje neuveriteľné množstvo živín. Je bohatá predovšetkým na rastlinné bielkoviny, kyselinu listovú a niekoľko ďalších vitamínov a minerálov. Fazule sú tiež nabité rozpustnou vlákninou, ktorá môže pomôcť tráveniu a znížiť hladinu cholesterolu v krvi. 

Pri pravidelnej konzumácii posilňuje imunitný systém

Bôb obsahuje zlúčeniny, ktoré zvyšujú antioxidačnú aktivitu. Antioxidanty sú rozhodujúce pre imunitnú obranu nášho tela, pretože bojujú s voľnými radikálmi, ktoré môžu viesť k poškodeniu buniek a chorobám. Fava fazuľa navyše obsahuje zlúčeninu glutation, ktorá má preukázateľný silný antioxidačný efekt v ľudských bunkách a spomaľuje starnutie buniek.

Kyselina listová, tvorba nových buniek a  zdravý vývoj plodu

Kyselina listová je rozhodujúca pre tvorbu nových buniek, pomáha pri otehotnení a zároveň je nevyhnutná pre správny vývoj plodu. Nastávajúca matka potrebuje vyššie množstvo kyseliny listovej z potravín a doplnkov, aby znížila riziko rázštepu chrbtice, pery, podnebia, srdcovej chyby alebo poruchy končatín, prípadne problémov s vývojom mozgu a miechy jej dieťaťa.

Mangán a meď – dve živiny, ktoré môžu zabrániť strate kostnej hmoty

Mangán a meď sú životne dôležité pre pevnosť kostí. Ich nedostatok môže viesť k zníženej tvorbe kostí a zvýšenému vylučovaniu vápnika. Mangán, meď v kombinácii s vápnikom a zinkom môžu zabrániť strate kostnej hmoty u zdravých žien v menopauze a tak zabrániť  vzniku osteoporózy, prípadne osteopenie. 

Železo a anémia

Železo je potrebné na produkciu hemoglobínu, proteínu, ktorý umožňuje našim červeným krvinkám prenášať kyslík cez celé telo. Nedostatok železa môže viesť k anémii, ktorá sa prejavuje únavou, slabosťou, závratmi a dýchavičnosťou. Pravidelná konzumácia fava fazule a, samozrejme, aj iných potravín bohatých na železo môže zvýšiť hladinu železa v krvi a zlepšiť príznaky anémie aj bez pridania výživových doplnkov do stravy. Dôležité je však poznamenať, že Fava fazuľa obsahuje takú formu železa, ktorá sa lepšie vstrebáva spolu s vitamínom C.  Fava fazuľa sa navyše neodporúča ľuďom s genetickou poruchou, deficitom glukózo-6-fosfátdehydrogenázy, pretože konzumácia týchto bôbov môže viesť k inému typu krvného problému nazývaného hemolytická anémia.

Zlepšuje vitalitu srdca

Bôby obsahujú horčík a draslík, ktoré môžu uvoľniť krvné cievy a zabrániť vysokému krvnému tlaku. Draslík je potrebný pre správnu funkciu nervového a svalového systému a horčík je zodpovedný za svalové sťahy srdca a taktiež je prítomný pri odovzdávaní informácií medzi nervovými bunkami. Taktiež pomáha telu udržiavať sa pri nadmernej fyzickej či psychickej záťaži v rovnováhe.

Vláknina a nižšia hladina cholesterolu

Rozpustná vláknina podporuje zdravé vyprázdňovanie tým, že absorbuje vodu v čreve, vytvorí látku podobnú gélu a zmäkčí stolicu. Zároveň dokáže naviazať cholesterol a odstrániť ho z tela von. 

Redukcia hmotnosti

Strava bohatá na bielkoviny a vlákninu posilňuje pocit plnosti, čo môže viesť k nižšiemu príjmu kalórií a zníženiu hmotnosti. Vláknina spomaľuje a znižuje vstrebávanie cukrov a lipidov, taktiež znižuje cholesterol, spomaľuje a znižuje nárast hladiny glukózy v krvi po jedle a tým aj hladiny inzulínu. Pridanie fava fazule bohatej na bielkoviny a vlákninu do našej stravy vie dopomôcť k dosiahnutiu cieľov v oblasti chudnutia. 

Táto strukovina v sebe ukrýva veľké množstvo pre človeka potrebných bielkovín. Ak nepatríte k zástancom sóje, bôb  je jej skvelou náhradou.

Chutná príloha, nápadité predjedlo

Pri ich príprave začneme odstránením  zelených strukov. Fazuľu varíme 30 sekúnd a potom ju preložíme do misky s ľadovou vodou. Tým sa zmäkčí voskový vonkajší obal a bude sa ľahšie odlupovať z bielej šupky. Ošúpané fazule fava môžete dusiť, variť, piecť, pripraviť z nich nátierky, polievku, prívarky, fašírky, placky, hodia sa do mäsových jedál, ako príloha, prípadne ako dekorácia. Varená fava fazuľa sa môže pridávať do šalátov, ryžových jedál, rizota, cestovín, polievok a pizze. Obľúbené sú aj v ázijských jedlách – napríklad poke bowl. 

Zelenú fava fazuľu pred kuchynskou úpravou je dobré  spariť, aby sa odstránila jemne horkastá chuť. Suchý bôb sa odporúča namáčať vo vode aspoň 36 hodín, ideálne až 48 hodín pred varením.

Fava fazuľa ako jednoduchá príloha

Restované fava fazule sú krásnou prílohou, ktorá chutí ako jar. Krehké, ale chrumkavé, plné chuti. Tieto fava fazule vyžadujú veľmi málo prísad a môžu sa stať vaším novým obľúbeným vegetariánskym pokrmom.

1,5 kg bôbu, alebo fava fazuli
morská soľ
2 lyžice masla
mleté čierne korenie
nasekaná mäta, prípadne kôpor, petržlenová vňať, podľa chuti a preferencií

Vyberieme fava fazuľu zo strukov. Vložíme fazuľu do misky a struky vyhodíme. Stredný hrniec s vodou privedieme do varu, pridáme soľ, nešetríme, aby voda bola veľmi slaná, a fazuľu blanšírujeme asi 1 minútu. Fava fazuľu scedíme a opláchneme studenou vodou, aby sa ochladila až natoľko, aby s ňou bolo možné ďalej pracovať. Teraz prichádza najhoršia časť. Každé zrnko vypučíme z voskovej belavej šupky, ktorou je pokryté. Odstránime šupky zo všetkej fazule. 

Vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustíme maslo a pridáme fava fazuľu. Varíme za častého miešania, kým fava nezmäkne, približne 3 minúty. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Pokiaľ máme chuť experimentovať, použijeme na dochutenie čerstvé bylinky a ihneď podávame.

Fava fazule je možné kúpiť počas celého roka mrazené, vyčistené, prípadne niektoré obchody ponúkajú aj zavárané fazule v slanom náleve.