13 chýb, ktorých sa dopúšťame v kúpeľni

Michaela Klamová | 2. máj 2017
13 chýb, ktorých sa dopúšťame v kúpeľni

Vysedávame pod sprchou, kúpeme sa v horúcej vode, češeme mokré vlasy... a iné chyby, ktoré si ani neuvedomujeme, ale naša pokožka a zdravie veru áno. Skúsme ich spolu odstrániť...

1. Vysedávame pod sprchou

Ranný budíček, vyčerpaný z práce, premrznutý z prechádzky... Je veľa situácií, pri ktorých je predstava prúdu horúcej vody stekajúcej po tele vytúženým snom.

Pod horúcou sprchou dokážeme v nehybnej nirváne vytrvať dlhé minúty a vôbec by nám neprekážalo sprchovať sa aj celé hodiny. Zdravý rozum, ochrana prírody a účet za vodu a ohrev nám však takýto luxus nedovolia.

Aj napriek tomu trávime v sprche viac času, než by sme mali. Pridlhé sprchovanie zbavuje pokožku jej prirodzeného ochranného filmu, čo má za následok jej vysušovanie a následný vznik vrások. Pridlhému sprchovaniu by sa mali vyhnúť v prvom rade ľudia s kožnými problémami, ekzémom či akné.

2. Vyhrievame sa

Ešte škodlivejšie ako dlhý pobyt pod prúdom chlórovej vody je jej teplota, ktorú si často nastavujeme na maximálne znesiteľnú mieru. Nám je síce príjemne teplučko, telo sa zohrieva a prekrvuje, no pokožka a vlasy vysokou teplotou trpia, čo má za následok ich vysušovanie.

Ideálna teplota vody je 36-38 °C. Skúste si zmerať teplotu vody v sprche či kúpeli domácim alebo detským teplomerom. Horúca vaňa má síce terapeutické účinky, no pobyt v nej by nemal presiahnuť 20 minút.

3. Neotužujeme

O prospešnosti otužovania vieme všetci už od škôlky, ale ruku hore, kto si po horúcej sprche dobrovoľne otočí kohútik na sadistickú vodu ľadovú? Verte či nie, po pár dňoch si telo na tento šok zvykne a spojí ho s príjemným pocitom, ktorý telo vzápätí zaplaví.

Odmenou vám bude posilnená imunita, zdravšia a pružnejšia pokožka, podporíte cirkuláciu krvného obehu a tým aj celkovú látkovú výmenu a zbavíte sa čoraz rozšírenejšej alergie na chlad. Časom postúpte na vyšší level – po minúte studenej sprchy si dajte minútu opäť teplú a na záver znova studenú.

4. Češeme mokré vlasy

Tiež sa vrhnete do sprchy s hniezdom na hlave s presvedčením, že balzam na vlasy to vyrieši? Omyl! Vlasy si šetrne rozčešte vždy tesne pred umývaním. Mokré vlasy sú omnoho citlivejšie a česanie ich zbytočne poškodzuje.

5. Nevetráme

Uterák a kúpeľňa sú spolu nerozlučne spätí, no tento inak harmonický vzťah skrýva určité riziká. Naše klasické, najmä bytové kúpeľne sú malé miestnosti bez okien, s často zatvorenými dverami a tým pádom minimálnou možnosťou vetrania.

Po každom sprchovaní či kúpaní sa naplnia vlhkosťou, ktorú následne vcucnú všetky dostupné savé materiály.  Ideálnymi kandidátmi sú rohožky, župany a samozrejme uteráky. Vlhkosť nie je na dotyk citeľná, no na množenie baktérií a plesní, ktoré si po sprchovaní vtierame do pokožky to stačí.

Uteráky po použití podľa možnosti sušte vonku alebo v odvetraných miestnostiach a nezabúdajte pravidelne prať a sušiť aj kúpeľňové rohožky. 

6. Inhalujeme chemikálie

Keď príde deň veľkého upratovania, vytiahneme zo skrinky chemický arzenál a hop sa vydrhnúť kúpeľňovú oázu. Aj tu však nerobíme veci tak, ako by sa mali.

Podľa prieskumov sú najčastejšími prehreškami nepoužívanie gumených rukavíc, nesprávny výber čistiacich prostriedkov a v neposlednom rade hry na malých chemikov a svojvoľné mixovanie čistiacich prostriedkov.

Pravidelné vdychovanie chemikálií pri besnom drhnutí kachličiek môže mať za následok vážne zdravotné problémy, podľa možnosti voľte šetrné prostriedky, používajte rúšku a vetrajte, vetrajte, vetrajte!

7. Používame syntetické materiály

Sprchovanie nie je len tak, výdatne nám pri ňom asistujú rôzne špongie, kefky, masážne valčeky či rukavice, peelingové bloky, pemzy a žinky. Zárukou úspechu je ich pravidelná výmena a výber prírodných materiálov ako sú ľan, bavlna, bambus, sisal či lufa. Špongie a kefy vyrobené z plastu a umelých materiálov sú pre telo neprirodzené a môžu pokožku poškriabať.

FIT TIP!

Vyskúšajte suchý peeling – zadovážte si kefu z prírodných materiálov a pred sprchovaním si vyšúchajte celé telo. Krúživými pohybmi začnite na chodidlách, pokračujte nohami smerom k trupu. Potom prejdite na dlane a celé ramená. Na záver vyšúchajte chrbát, brucho a hrudník, vždy smerom k srdcu. Suchý peeling môžete robiť ráno, ale aj večer pred spaním, nikdy však nie po sprchovaní.

Už o pár dní uvidíte prvé zmeny. Pokožka bude hladká, pevná, pružná a zbavená toxínov. Používanie telového krému sa pre vás stane zbytočnosťou. Kefovanie suchej pokožky dokáže vyriešiť mnoho kožných problémov, úspešne predchádza vráskam a minimalizuje ich.

Celý proces vám zaberie pár minút, po ktorých sa budete cítiť ako po malej relaxačnej masáži. Po každom použití kefu dobre umyte horúcou vodou a jemným mydlom. Ak chcete vyskúšať suchý peeling aj na pokožku tváre, použite druhú – menšiu kefku.

8. Topíme sa v mydle

Voňavé mydlo či sprchový gél spríjemnia našu každodennú hygienu a dodajú nám pocit dokonalej čistoty, no ich pravidelné používanie našej pokožke neprospieva.

Najmä ženy môžu častým používaním kozmetických prípravkov dospieť k narušeniu pošvovej mikroflóry, čo je prvý krok k infekciám a iným zdravotným problémom.

Ak ste práve nedobehli polmaratón, alebo neprehadzovali vidlami bio odpad, vynechajte mydlá a sprchové gély a na telesnú očistu použite iba prúd čistej vody.

9. Derieme sa uterákom

Po vypnutí sprchy sa načiahneme po uteráku, ktorým vyšúchame celé telo dosucha, čím poškodzujeme pokožku. Vhodnejšie je uterák pritláčať, alebo úplne najideálnejšie – nechať telo vyschnúť prirodzene. Zákaz šúchania uterákom platí, samozrejme, aj pre vlasy.

10. Vlasy si umývame nesprávne

Šampón, opláchnuť, šampón, opláchnuť, kondicionér, opláchnuť, hotovo. Znie to jednoducho, no aj tu robíme často tie isté chyby.

Šampón nanášajte na pokožku hlavy, prstami ju jemne premasírujte a opláchnite. Nevtierajte šampón do končekov vlasov a určite ich „neperte“ v rukách ako špinavú handru.

Šampón, ktorý pri oplachovaní pretečie vlasmi úplne stačí na ich šetrné umytie. Balzam nanášajte presne opačne: vlasy nežmýkajte, ale z nich opatrne vytlačte vodu a balzam naneste na končeky a do spodnej polovice vlasov. Balzam nenechávajte pôsobiť príliš dlho – vlasy sú potom zaťažené, strácajú objem a rýchlejšie sa mastia. 

12. Nemeníme

Pamätáte si, ako dlho používate zubnú kefku, ktorá práve teraz tróni vo vašej kúpeľni? Odborníci sa zhodujú, že ročne by sme mali vystriedať minimálne 4 zubné kefky. Pokiaľ ste však prekonali chrípku alebo iné infekčné ochorenie, je načase sa s aktuálnym modelom rozlúčiť a vytiahnuť novú.

Ak si neviete zapamätať, ako dlho kefku používate a „rozstrapkané“ štetiny vám nič nehovoria, napíšte si vodeodolnou fixkou na kefku dátum. Pravidelná výmena sa týka aj špongií, žiletiek a pilníkov kože.

13. Nesprávny sprchový záves

Sprchový záves je pre plesne skvelé miesto na schovávačku. Problém je, že je buď príliš krátky, a tým pádom plní svoju funkciu iba čiastočne, alebo je pridlhý, prípadne priširoký a je tak skvelým útočiskom pre špinu a plesne. Ak ste neodhadli veľkosť závesu, vezmite nožničky a doprajte mu praktický strih siahajúci pár centimetrov pod horný okraj vane.

Mohlo by vás zaujímať: V 20-tke na plný plyn, v 40-tke starenka?