Aké pravidlá čistoty platia pre kuchynský drez a odpadkový kôš?

Aké pravidlá čistoty platia pre kuchynský drez a odpadkový kôš?
25.9.2017 v kategórii Wellness, autor Jana Trundová, foto: istockphoto.com

Čím sme v kuchyni poriadnejší, tým vyššia je kvalita pokrmu a nižšia možnosť nákazy. Aj keď často bývame štvancami času, prijmime rituály spojené s prípravou jedla, pretože znamenajú prevenciu, najúčinnejší spôsob, ako sa brániť baktériám.

Odpadkový kôš a ruky

Máte koše na separovaný odpad, a najlepšie s otváraním na pedál? Dobre robíte, a to nielen kvôli ekológii. Vrecúško s biologickým odpadom budete automaticky vyhadzovať častejšie, ako keď sa začne miešať s ostatným, rozkladať sa a páchnuť.

Čítajte: Poznáte najrizikovejšie miesto v kuchyni z hľadiska hygieny?

Dôležité tiež je, že sa od rozkladných procesovnenakazia deti, ktoré do koša vyhadzujú obal od čokolády, ústrižky papiera alebo nepodarenú vlastnoručnú výrobu čohokoľvek, čo ich v tej chvíli zaujíma. Bežných košov sa totiž bežne dotýkate rukami.

Odpadkové koše by mali byť často umývané jednorazovými utierkami, dezinfikované, dobre usušené, pričom u nádob na rizikový odpad to platí dvojnásobne. Keď ich použijete, dobre ich tiež zatvorte, pootvorené vrchnáky lákajú baktérie k množeniu.

Rada pre celú rodinu: Kto siahne na kôš, mal by si ihneď umyť ruky!

Čítajte tiež: 6 preventívnych opatrení, ktoré by ste mali v kuchyni dodržiavať

Drez a vodovodné batérie

Delený drez sa oplatí, ale kto ho má?... Zvlášť, ak riady neumývate v umývačke, ale ručne, urobte to skôr, ako sa pustíte do čistenia surovín a do prípravy jedla.

Najrizikovejšou potravinou je mäso. Pamätajte si, že baktérie sa veľmi ľahko prenesú z drezu na vodovodnú batériu, a vlastne na akúkoľvek plochu a textíliu, na ktorú počas práce so surovým mäsom siahnete.

Znamená to umyť ich vo finále dezinfekčným prostriedkom, ale tiež to, že si nebudete vyčítať menšie plytvanie vodou a pustíte ju skôr, ako mäso vyberiete z vrecka alebo z ochranného obalu. Potom ho umyte, osušte, umyte si ruky a vodu zastavte.

Páková batéria je v tomto ohľade voľba číslo jeden. Inak budete naozaj musieť vzápätí všetko vydrhnúť, a to, čo sa dá, vyprať. Nech už to máte s vodou akokoľvek, nakoniec vždy starostlivo umyte drez, rozhodne v ňom nenechávajte zvyšky a mastnotu.

Drez opláchnite a vyčistite. Nepoužívajte na to hubku, ktorá má ďalej slúžiť, ale papierové kuchynské utierky.

Mohlo by vás zaujímať: Máte kuchyňu plnú spotrebičov? Tieto rastliny pomáhajú pohltiť ich nežiadúce účinky.