Arginín a glutamín, malí pomocníci, ktorí urobia veľkú prácu

Redakcia | 17. apríl 2019
arginín, glutamín, arginine, glutamine, benefity

Arginín sa vyskytuje v bielkovinách, a to až v polovici všetkých, ktoré sa v organizme nachádzajú. Prirodzenou formou sa do organizmu dostáva pomocou stravy. Najkvalitnejším zdrojom glutamínu sú bielkoviny rastlinného pôvodu, ako je pšenica a sója, zo živočíšnych bielkovín srvátka a syry.

Arginín

Vyskytuje sa hlavne v potravinách živočíšneho pôvodu, ako je mäso a mliečne výrobky, z rastlinných zdrojov stoja za pozornosť hlavne slnečnicové a sezamové semienka, ryža, pohánka. Arginín pomáha spaľovať tuky, najmä, ak je skombinovaný s karnitínom. Napomáha regenerovať telo po fyzickom výkone, ako napríklad po invazívnych lekárskych zákrokoch. Znižuje únavu. Je zdrojom oxidu dusíka fungujúceho ako neurotransfer, ktorý ovplyvňuje prietok krvi a krvný tlak.

Opäť v súčinnosti s karnitínom pomáha obmedziť sklerotizáciu ciev, tým že zníži hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Tiež sa podieľa na tvorbe rastového hormónu a jeho vyplavení do krvného obehu, a dokonca na tvorbe DNA kyseliny, ktorá je nositeľkou dedičnosti.

Športovcom napomáha zvyšovať tvorbu svalovej hmoty. Arginín patrí medzi aminokyseliny využívané pri liečbe sexuálnej dysfunkcie, pretože zlepšuje prekrvenie genitálií, najmä u mužov, a tiež pri liečbe neplodnosti spôsobenej nedostatočnou pohyblivosťou spermií, prípadne ich obmedzenou tvorbou či schopnosťou dozrieť. Pri týchto ťažkostiach sú často spojencami vitamín E a zinok.

Glutamín

Táto aminokyselina, hoci nepatrí medzi nevyhnutné, čiže esenciálne, má veľký význam pre organizmus. A to nielen pre svoju známu úlohu pri tvorbe novej svalovej hmoty. Posilňuje obranyschopnosť, pomáha regenerácii žalúdočnej sliznice poškodenej napríklad vredovou chorobou, podporuje tvorbu antioxidantov vytváraných pečeňou. Ak glutamín spojíte s koenzýmom Q10, a najlepšie ešte aj s karnitínom, chránite obehový systém pred kolapsom a navyše máte poruke jeden z obľúbených anti-aging (proti-starnúcich) koktailov.

Vedeli ste, že arginín je považovaný za látku semiesenciálnu, čo znamená, že je nevyhnutná pri riešení radu zdravotných problémov. Tvorí sa len v organizme dospelých ľudí.

Ďalším veľmi vhodným spoločníkom sú vetvené aminokyseliny BCAA (leucín, izoleucín, valín), ktorými môžete pomôcť preťaženému nervovému či imunitnému systému, obličkám, ale tiež podporiť prevenciu nádorových ochorení, pretože chráni bunky pred zhubným bujnením. Zároveň bunky chráni pred nedostatkom vody.

Glutamín je zdrojom GABA (kyseliny gama-amino-maslovej), vynikajúceho relaxantu, vďaka ktorému sa nielen uvoľníte, ale môžete si lepšie užiť sex. Účinne napomáha pri hypoxii, čiže stave, keď sa nám nedostáva kyslík, či už je to presilením pri športe, napríklad pri behu alebo horolezeckých výstupoch do vysokých nadmorských výšok.

Z oblastí „všedného dňa“ je vhodné vymenovať nepríjemné pálenie záhy a spomaľovanie metabolizmu. S glutamínom záha tak často nepáli a človek má menšiu chuť na sladké a na alkohol.

TIP: Glutamín utlmuje psychiku, čo je potrebné vziať do úvahy ak nás čaká značný psychický výkon. Ak ide napríklad o rozvod alebo inú bolestivú skúsenosť, môže pomôcť, v zamestnaní však môže pôsobiť  kontraproduktívne. Ešte silnejší tlmivý účinok než samotný glutamín má jeho kombinácia s tyrosínom.