Chcete začať jazdiť na koni? Predtým, ako sa rozhodnete, mali by ste vedieť...

Eva Kliská | 6. október 2017
Chcete začať jazdiť na koni? Predtým, ako sa rozhodnete, mali by ste vedieť...

Staré arabské príslovie hovorí, že najkrajší pohľad na svet je z chrbta koňa, a to vám potvrdia všetci, ktorí si to aspoň raz vyskúšali. Podmaniť si také nádherné a neskrotné zviera, akým je kôň je skutočne zážitok.

Ak ste sa do týchto zázračných tvorov zamilovali, určite viete, o čom hovoríme. Učiť sa jazdiť na koni by malo byť kombináciou potešenia a úsilia. Je to úžasný spôsob vychutnávania si života v prírode a sledovania okolia, pričom jazda poskytuje aj niečo navyše, prispieva k vašej kondícii a aktivite.

Mohlo by vás zaujímať: Víkendový reštart - pripravte sa!

Predtým, ako sa tak rozhodnete by ste mali vedieť zopár dôležitých informácií. V prvom rade sa rozhliadnite, kde všade sa vo vašom okolí nachádzajú jazdecké školy, v ktorých vás naučia všetko, od správania sa ku koňom až po jazdenie.

Učiť sa jazdiť bez dozoru a odbornej pomoci je veľmi nebezpečné a riskantné. Kôň je živá bytosť, navyše veľmi inteligentná, ktorá dokáže pri nesprávnom zaobchádzaní vrátiť všetko späť, žiaľ, niekedy aj s úrokmi v podobe nepekných zranení alebo celoživotných následkov. Preto pokiaľ ste úplný začiatočník, vždy radšej zavítajte do jazdeckej školy so skutočnými profesionálmi, ktorí vás dokážu naozaj fundovane poučiť a naučiť správnu techniku jazdy.

Čítajte tiež: Beh so psom – canicross alebo dogtrekking. Je to zábava!

Budovanie vzťahu na prvom mieste

Jazda na koni sa od ostatných športov odlišuje zásadným spôsobom. Nástrojom na vykonávanie tohto športu je zviera, ktoré má svoju osobnosť a povahové črty, a ktoré musí jazdec zvládnuť a naučiť sa s ním spolupracovať.

Už len samotná manipulácia na vôdzke nie je vôbec jednoduchá, kôň vám v prvom rade musí rozumieť a pochopiť vaše požiadavky. Jazdecké školy majú svoje kone, ktoré sú zvyknuté aj na začiatočníkov a sú vycvičené pre situácie, ktoré by iné kone mohli vyviesť z miery.

Ako hovorí Tomáš Kuchár, profesionálny jazdec a tréner, „kone si dokážu zapamätať každého jazdca a prispôsobiť sa mu“. Preto väčšinou začiatočníci jazdia na tom istom koňovi, s ktorým sa už poznajú a vzájomne vedia, čo môžu od seba očakávať.

Pri jazdení musí byť vždy jeden skúsený, buď je to jazdec, alebo samotný kôň, neskúsení jazdci nikdy nezačínajú s neskúsenými koňmi, pretože rovnako ako sa jazdectvu učia ľudia, musia sa tomu naučiť aj kone.

V jazdeckých školách sa väčšinou nachádzajú kone, ktoré majú za sebou aj nejakú profesionálnu dráhu, to znamená, že sú skúsené a dokážu sa prispôsobiť. V zásade si človek môže na koňa vysadnúť už pri prvej lekcii, pretože takýto kôň dokáže neskúseného jazdca viesť a prispôsobiť sa mu.

Veľmi často sa nám stáva, že prichádzajú ľudia, ktorí sú skutočne presvedčení, že si na koňa určite sadnú, ale pri prvom kontakte si to veľmi rýchlo rozmyslia. Veľa ľudí zostane prekvapených práve z ich veľkosti, keď začnú racionálne zvažovať, čo všetko by sa mohlo stať. Je to prirodzená reakcia, ktorá sa však postupnými tréningami dá zvládnuť a pokiaľ niekto netrpí panickým strachom z koní, je táto situácia riešiteľná.

Kombinácia empatie a pevnosti je pri ovládaní koňov veľmi dôležitá. Kone patria medzi najinteligentnejších tvorov v ríši zvierat a pokiaľ sa s nimi zaobchádza s láskou a trpezlivosťou, vedia túto pozitívnu energiu vrátiť späť. Na druhej strane prílišné rozmaznávanie im môže prerásť cez hlavu, a ak kôň získa pocit nadradenosti nad človekom, stáva sa veľmi nebezpečným.

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite sa, ako vyzerá láska, ktorá prekračuje čas