Chladnička v kuchyni či v komore? Dôležité je jej správne umiestnenie
Správne umiestnenie chladničky vám ušetrí energiu a vhodné skladovanie potravín v nej zasa pomôže predchádzať ich kontaminácii.
Spoločné skladovanie potravín v rôznych štádiách čerstvosti a čistoty môže viesť nielen k nie príjemnému zápachu, ale ešte horšie, k vzájomnej kontaminácii.
Čítajte tiež: Poznáte najrizikovejšie miesto v kuchyni z hľadiska hygieny?
Teplota v chladničke
Ak sa tomu chcete vyhnúť, udržujte v chladničke teplotu pod 5 stupňov Celzia. Hoci dnešné chladničky využívajú moderné technológie, ani ony nie sú stopercentne chránené pred teplom, ktoré sa v klíme chladničky negatívne odráža.
Keď chladničku kúpite, vyberte jej miesto nielen také, kde sa bude dobre vynímať, budete mať k nej ľahký prístup a zároveň nebude zavadzať, ale i také, kde na ňu nebude za horúcich dní svietiť pol dňa silné slnko.
Viete akých? Čítajte: 6 preventívnych opatrení, ktoré by ste mali v kuchyni dodržiavať
Ak je hlavným argumentom pre „slnenie" chladničky existencia elektrickej zásuvky, oplatí sa pozvať elektrikára a zásuvku urobiť na vhodnom mieste.
Hygiena chladničky
Ďalším preventívnym krokom je čistota vrátane umývania chladničky dezinfekčným prípravkom. Urobte to minimálne raz za mesiac.
A potraviny baľte a ukladajte ich do chladničky podľa príbuznosti, čiže žiadne halabala. Hodiť vrecúško so surovými kotletami vedľa otvoreného syra s tým, že ich budete robiť na večeru, no možno až na druhý deň, sa nemusí vyplatiť.
Mohlo by vás zaujímať: Máte kuchyňu plnú spotrebičov? Tieto rastliny pomáhajú pohltiť ich nežiadúce účinky.