Erotické predstavy sú najsilnejším afrodiziakom

Diana Mašlejová | 3. apríl 2017
Erotické predstavy sú najsilnejším afrodiziakom

Erotické predstavy sú základným stavebným kameňom sexuálnej túžby a sú dôkazom toho, že človek sexuálne nevychladol.

Tajomný pán Darcy z Pýchy a predsudku, extravagantný Johny Depp, odvážny Bruce Willis zachraňujúci svet, alebo kolega z práce s milým úsmevom. My ženy sme skrátka zasnívanejšie povahy ako naše mužské protiklady.

A či už si pre naše tajné erotické predstavy vyberieme z knižnice Tolstoja, alebo si pozrieme americkú romancu, keď sa jedná o príbeh lásky a vzrušujúceho iskrenia, takmer žiadna z nás neodolá. Čím je to, že tak rady snívame, kde sa berú naše erotické predstavy, a neoberajú nás tak náhodou o schopnosť racionálne uvažovať? So známou sexuologičkou Denisou Caisovou sme za vás hľadali odpovede.

Čítajte tiež: Zvýšte svoju sexuálnu silu s čínskym hroznom

Minulosť, súčasnosť a erotika

Snívali naše babičky a snívame aj my. Dôkazom je napríklad aj fakt, že ženy sú najlepšími čitateľkami, ktoré neprestali vyhľadávať zamilované, či erotické príbehy. Keď pred vyšla kniha 50 odtieňov sivej, dámy sa za ňou išli potrhať.

Príbeh mladučkej a naivnej Anastasie a tajomného podnikateľa Christiana vo svete vyvolal doslova šialenstvo a autorke L.E.James (pravým menom Erika Leonardová) zabezpečil miliónové predaje. Erotikou nabitý román sa stal snovou platformou pre ženy na celom svete a ukázal, že podstata nášho myslenia sa rokmi príliš nemení.

Študentka Anastasia toho o láske a vzťahu ešte veľa nevie, keď však spozná staršieho, introvertného Christiana, svoju vášeň nevie ovládnuť. Oboch toto stretnutie zmení. Z dievčaťa sa stane sexuálna dračica a zámožný pán – podivín nechtiac upúšťa od svojich zabehnutých koľají a pevných pravidiel. Keď kniha 50 odtieňov sivej vyšla, ihneď sa ocitla na prvých priečkach predajnosti a svet čitateľov rozdelila na dva tábory.

Niektorí si klepkali prstom po čele, ako môže v dnešnej dobe natoľko zapôsobiť zromantizovaný a erotický príbeh, ktorý sme už v iných podobách čítali mnohokrát. Iných román natoľko chytil, že ho dokázali prečítať niekoľkokrát po sebe. Založili sa fankluby, podľa knihy sa navrhuje spodné prádlo, prednáša sa o nej, vzniká film.

Z 50 odtieňov sivej sa stal skrátka fenomén a s tým nespravia nič ani jeho odporcovia. Poukázal totiž nielen na to, že čitatelia nevymierajú, ale pribúdajú, no najmä potvrdil fakt, že ženy milujú erotické snívanie. Len kedysi bol naším idolom dedinský učiteľ, či hrdinský vojak a dnes je to tajomný podnikateľ, či bohatý manažér, alebo muž, ktorý je takpovediac viac na očiach...

Kedysi ženy mohli snívať medzi praním špinavej bielizne a vymieňaním plienok, dnes zdvihnú telefón a bez okolkov môžu svojho princa pozvať na kávu. Súčasné dámy sú skrátka ambiciózne, snažia sa kariérne i finančne vyrovnať mužom, byť nezávislé. Zmenilo sa ale v niečom aj ich sexuálne povedomie?

Kedysi A dnes

Sexuologička Denisa Caisova hovorí, že „vždy, aj v minulosti, existovala skupina žien, ktorá si napriek všeobecnému povedomiu, že žena má sex iba strpieť, nie si ho užívať, toto nerešpektovala. Je pravdou, že ich bolo podstatne menej ako dnes.

Sexuálna revolúcia dvadsiateho storočia priniesla veľkú slobodu v rozhodovaní, aj sexuálnom povedomí. Kým v minulosti bolo nepredstaviteľné, aby mala žena náhodný sex, príležitostný sex, či iba sex, dnes si ho mnohé ženy doprajú.

Táto sloboda má však aj svoje tienisté stránky – túžbu po nekonečnej intenzite lásky, či vášne. Túžbu po dokonalom súzvuku, po pravidelnom, intenzívnom a spoločnom orgazme.“ Sme jednoducho tak trocha rozpoltené.

Na jednej strane v nás rezonuje túžba po harmónii, pevnom vzťahu a rodine, na strane druhej sa však akosi nevieme zmieriť s tým, že partnerský život nie je iba o iskrení. Po čase ho zastúpi práve dôvera a stabilita. A možno práve vtedy sa stáva našou priateľkou kniha, či romantický film, ktorý nám pripomenie onen okamih slasti a vášne.

Čítajte tiež: Tipy a inšpirácia do postele. Prebuďte v sebe sexuálnu energiu!

Erotické predstavy sú najsilnejším afrodiziakom.

Erotické predstavy sú základným stavebným kameňom sexuálnej túžby a sú dôkazom toho, že človek sexuálne nevychladol. Menia sa však naše erotické predstavy rokmi a dobou? Sú sexuálne túžby dnešných žien iné ako v minulosti?

Sexuologička hovorí, že „žiadne relevantné výskumy z minulých storočí nemáme. Myslím však, že erotické snívanie je staré ako ľudstvo samo. No kým praveká žena snívala o lovcovi mamuta, dnešná žena skôr o úspešnom podnikateľovi. A každý človek sníva o tom, že bude milovaný a že bude milovať.“

Mohlo by vás zaujímať: Ochuťte si svoj erotický život!