Grace Kelly: Monacká kňažná, ikona módneho sveta alebo zúfalá manželka?

Diana Mašlejová | 6. október 2017
Grace Kelly: Monacká kňažná, ikona módneho sveta alebo zúfalá manželka?
foto: The Telegraph, pinterest.com,

Múza Alfreda Hitchcocka, monacká kňažná, ikona módneho sveta. Nádherná Grace Kelly vynikala hereckým talentom, ale aj neobyčajnou dievčenskou krásou, ktorú charakterizovali ostré výrazné rysy a nežný a elegantný úsmev. V Hollywoode o nej zvykli vravievať, že je dieťa šťasteny a jej život je idylicky rozprávkový. Avšak, bolo to skutočne tak?

Dieťa milionárov Americkí prisťahovalci to v zemi vysnívanej nemali vždy ľahké. Bohatý írsky podnikateľ, zámožný a mimoriadne ambiciózny John Kelly mal, skrátka, nos na dobré obchody, ale jeho veľkopanský život v ňom nezaprel Íra a prísneho katolíka.

Trojnásobný olympijský víťaz vo veslovaní žil so svojou rodinou vo Filadelfii, kde sa im 12. novembra 1929 narodila krásna dcérka Grace. Otec John a matka Margaret, učiteľka telesnej výchovy, vychovávali krehké dievča spolu s ďalšími troma súrodencami v prísnom katolíckom duchu. Od svojich ratolestí očakávali mnoho, no najmä poslušnosť a schopnosť presadiť sa vo svete a byť pracovitými a čestnými ľuďmi.

Sny Grace sa však už odmalička spájali s herectvom a vystupovaním v spoločnosti. Počas štúdia na striktne dievčenskej Ravenhill Academy neváhala a začala sa venovať vystupovaniu a modelingu. Vo vyššom vzdelaní Grace bránili zlé známky z matematiky, ktorú neovládala a nevedela ju ani skrotiť.

A tak mladučká boháčka odchádza do New Yorku, kde túži presadiť sa v divadle. Rodičia touto voľbou neboli nadšení – dokonca Grace stopli finančné príspevky. Kráska z Filadelfie sa však nevzdala. Zapísala sa na akadémiu dramatického umenia a začala veľmi zodpovedne študovať.

Nahrávala si vlastné relácie a výstupy, učila sa od skúsených, pokorne vypočula rady, predierala sa vpred. Na živobytie si zarábala modelingom, aby sebe aj rodičom dokázala, že sa vo svete jednoducho nestratí. Jej snaha začína prinášať prvé ovocie.

Sú to však len malé seriálové úlohy a zanedbateľné role na divadelných doskách. A Grace chce viac! Rozhodnutie na seba nenechalo dlho čakať. Grace Kelly New York opúšťa, aby okúsila väčší a vzrušujúcejší svet – svet filmu. A to rovno v legendárnom Hollywoode.

Prichádza hviezda!

Hollywood na Grace jednoducho čakal. Prvá rola vo filme 14 hodín ešte nezaznamenala výrazný divácky úspech, ale keď jej režisér Fred Zinneman ponúkol rolu v legendárnom filme Na pravé poludnie, vstup na červený koberec mala zaručený.

Veď kto by odolal krásnej Grace po boku šviháka Garyho Coopera vo filme, ktorý získal rovno štyroch Oscarov? O slávu už bolo, skrátka, postarané. Lenže, práve v tom bode si Grace začali všímať aj médiá, a treba povedať, že bulvárne plátky vtedajšej Ameriky svojim hereckým miláčikom nič nedarovali.

Okrem krásy, pôvabu, talentu a, samozrejme, vyhlásenej elegancie sa Grace rozoberala na prvých stránkach aj v spojitosti s mileneckými aférami. A tých, veru, nebolo málo. Na začiatku vzťah s učiteľom herectva Donom Richardsonom, naplnený bezbrehou vášňou a sexuálnymi dobrodružstvami, a následne množstvo ďalších, prevažne starších a skúsenejších mužov, na ktorých Grace celý život doplácala, ale ktorých zároveň milovala a priťahovala.

Bolo len otázkou času, kedy sa z mileneckých scén na plátne stane aj skutočná vášeň s fešáckym Gary Cooperom. Vzťah zatrhla až jej matka, ktorá prišla osobne do Hollywoodu, aby svojej dcére dohovorila. Po Garym prichádza zoznam ďalších slávnych mužov.

Clark Gable, ktorého oslovovala „ocko“ a dovolila mu všetko, čo mu len na očiach videla, ale aj Frank Sinatra, Bing Crosby, či jej dvorný režisér Alfred Hitchcock. S tým okrem úspešných a kvalitných filmov absolvovala aj množstvo ťaživých životných situácií, keď ju Alfred pozoroval cez oko ďalekohľadu kedykoľvek sa mu zachcelo a takmer ju nenechal dýchať.

Filmový svet a nová módna ikona

V diváckych radoch zasvietila už vo filme Na pravé poludnie, ale, ako sme vraveli, bol to len začiatok. Nasledovala rola pôvabnej Lindy v romantickom filme z Afriky s názvom Mogambo, kde si po prvýkrát zahrala po boku slávneho herca a neskoršieho milenca Clarka Gable.

Keď Grace videl na plátne režisér a spisovateľ Alfred Hitchcock, hneď vedel, že ona je tá pravá do jeho hororových a napínavých filmov. Vo filme Okno do dvora sa herečka ukázala ako rozmaznaná boháčka, ale zároveň aj dobrodružná vyšetrovateľka na vlastnú päsť, ktorej nerobí problém prísť na kĺb záhadnej vražde.

Peniazmi a luxusom opantanú krásku hrala aj v ďalšom Hitchcockovom snímku Chyťte zlodeja, tentoraz po boku Cary Granta. Samotný Hitchock o nej niekoľkokrát prehlásil: „Je dokonalá dáma. Elegantná, vzdelaná, neskutočne krásna, prosto, prvotriedna. Zvonka chladná, zvnútra plná ohňa."

Svoj dramatický talent a zmysel pre psychológiu postavy dokázala aj v slávnom snímku Country girl, kde sa zoznámila s Bingom Crosby, jej ďalším milencom na zozname. Country girl je inak považovaný za jeden z najlepších filmov vôbec a Grace zaň získala Oscara v kategórii najlepší ženský herecký výkon.

Okrem toho bola pevnou súčasťou najprestížnejších módnych časopisov, ako Vanity Fair či Vogue. Jej štýl nasledovali milióny. Grace totiž charakterizoval zmysel pre striedmosť, nadčasovosť, hrala sa s jemnými detailmi.

Napriek tomu, že mala umiernený vkus, nikdy nestrelila vedľa. Jej šik elegancia ovplyvňuje módny priemysel dodnes. Vedela sa nosiť v legendárnych zelených šatách od Diora, ale aj v jednoduchom čiernom tope a francúzska značka Hermes po nej dokonca pomenovala kabelku Kelly. Jednoduchú čiernu klasiku na denné nosenie.

Grace a kráľovské časy

Stalo sa to na natáčaní jedného z Hitchcockových filmov na Francúzskej riviére. V Provence sa práve konal známy filmový festival Cannes, na ktorom sa potuloval aj Rainier III., bohaté monacké knieža a spoločenský nasledovník rodu.

Jeho dvorenie bolo známe široko-ďaleko a nemenej sa vravelo aj o jeho túžbe nájsť si vhodnú manželku. Keďže sila monackého kniežactva upadala, pošepkávalo sa, že bohatý Rainier mieri do radov slávnych celebrít.

Vraj bola v jeho hľadáčiku aj samotná Marylin Monroe, ale knieža sa nakoniec rozhodlo pre menej kontroverznú krásu, ktorá navyše nemala na konte toľko afér. Obaja vraveli, že to bola láska na prvý pohľad, ale zlé jazyky tvrdili, že Grace počas obradu vyhlásila vetu: „Veď ja sa ho nakoniec aj naučím milovať.“

Pred honosným obradom, ktorý naživo sledovalo milióny divákov po celom svete, musela Grace absolvovať lekársku prehliadku, po ktorej doktor vyhlásil, že je plodná a schopná splodiť potomkov. Jej herecká kariéra sa teda skončila a pred dverami stáli nové, kráľovské povinnosti.

Spoločnosť ju milovala a obdivovala, z filmového plátna až do kráľovského paláca – to bol vysnívaný príbeh každej vtedajšej ženy. Lenže pre Grace nebolo všetko až také jasne ružové. Svoju povinnosť splnila a Rainierovi porodila troch zdravých potomkov.

Princa Alberta, dcéru Caroline a pôvabnú malú Stephanie. Grace však za filmom smútila. Aristokratický svet ale ostával nemilosrdný a manžel jej vyslovene zakázal venovať sa kedykoľvek v budúcnosti filmu.

Bola matkou a reprezentovala krajinu. Jej činnosť mala smerovať tou cestou a, samozrejme, k charitatívnym činnostiam. Grace vnútorne trpela a svoj žiaľ zapíjala mileneckými aférami. Rola poslušnej manželky ju však nakoniec zničila.

Utiekla do Paríža a tam si zaobstarala vlastné bývanie. Alebo to bola celé iba náhoda a vyprodukované klamstvá bulváru? V roku 1982, po nešťastnej autonehode, ktorá bola dôsledkom predchádzajúceho infarktu, nádherná Grace Kelly napokon zomrela.

Či už boli fámy okolo kniežacieho páru pravdivé alebo nie, Rainier o svojej krásnej manželke vyhlásil jeden z najpamätnejších nekrológov:

„Miloval som Grace Kellyovú. Nie preto, že bola princezná, nie preto, že bola herečka, nie preto, že bola moja priateľka, ale len kvôli tomu, že to bola ta najmilšia dáma, ktorú som kedy poznal. Grace priniesla do môjho, rovnako ako do vašich sŕdc to mäkké, teplé svetlo a vždy, keď som ju uvidel, bol to pro mňa malý sviatok. Niet pochýb, že mi bude chýbať, všetkým nám bude chýbať. Boh ti žehnaj, Princezná Grace.“ 

Čítajte tiež: IKONA Audrey Hepburn. Aké tajomstvo skrýva jej životný príbeh?