L-karnitín nie len na chudnutie, toto sú jeho benefity!

Redakcia | 17. apríl 2019
l karnitin, vyzivovy doplnok, chudnutie, benefity, l karnitín, L-karnitin, lcarnitine, l-carnitine, diéta, pohyb, spaľovanie tuku,

Silné srdce, pevné cievy a ochrana pred kolapsom obehového systému, dobré spaľovanie tukov aj rast novej svalovej hmoty, nižšia únavnosť, lepší sex a plodnosť, to je v moci L-karnitínu, arginínu a glutamínu. Aby tieto aminokyseliny mali skutočne pozitívny efekt na zdravie, preberte ich užívanie s praktickým alebo ošetrujúcim lekárom a nechajte ho správne určiť dávkovanie.

V niektorých situáciách môže odporučiť vyššiu dávku, než je všeobecne udávané, rovnako, ako by mal vedieť zvoliť optimálnu kombináciu s ďalšími účinnými látkami.

L karnitín

L-karnitín sa prirodzene tvorí v organizme a jeho úlohou je získať z mastných kyselín maximum  energie pre všetky bunky, s výnimkou červených krviniek. Podmienkou je dostatok hemového železa zo živočíšnych zdrojov (mäso), vyššie dávky vitamínov C, B3 (niacínu), B6 (pyridoxínu). Najväčšiu prácu odvádza vo svaloch vrátane srdcového, a tiež v tukoch.

Nie nadarmo je táto látka všeobecne známa ako spaľovač tukov a s obľubou využívaná v prípravkoch na chudnutie a v kozmetike. Lenže, to podstatné, čo dokáže, je pomôcť k lepšej kondícii a k spomaleniu procesu starnutia. Spomaľuje proces ubúdania svalovej hmoty, takže ak budete fyzicky aktívny aj vo vyššom veku, svaly budú ľahšie regenerovať a pohyb bude bezpečnejší. To nie je zanedbateľný efekt.

Navyše, priaznivo pôsobí na cievy, zvlášť, keď už sa ťažkosti s nimi prejavujú v zlom prekrvení dolných končatín a v bolesti pri chôdzi. Ukazuje sa ako účinný pomocník pri liečbe zlyhania obličiek u diabetikov, ktorí nie sú zatiaľ závislí na podávaní inzulínu. Znižuje hladinu krvného cukru aj lipidov, chráni srdce. Pomôže mobilizovať energiu, keď ju ťažko zbierate, aby ste zvládli po všetkých stránkach náročnú úlohu, akciu.

L-karnitín tiež zlepšuje mozgové funkcie.

Hlavne pozornosť – bonus pre unavených alebo vekom oslabenejších vodičov, zaháňa únavu a následky nadmerného stresu, posilňuje pamäťové funkcie a dokonca posúva vyladenie psychického rozpoloženia od skepsy a zlej nálady k optimizmu, a zlepšuje prežívanie radosti. Ako prevencia sa udáva ako vhodná denná dávka 300 – 500 mg, lekári a vyškolení tréneri ju pri veľkej fyzickej záťaži alebo zdravotných ťažkostiach často zvyšujú na 1 až 2 g denne. Spoločne s ďalšími vybranými látkami pomáha pri liečbe neplodnosti, napríklad tým, že zrýchľuje mobilitu spermií.

TIP

Efektívnou formou L-karnitínu je jeho derivát známy ako acetyl L-karnitín, ktorý mimoriadne dobre pôsobí vo svaloch a v nervovom systéme. Bráni degenerácii nervových buniek a zlepšuje regeneračné schopnosti mozgu. Ocenia to najmä tí, ktoré sú vystavení dlhodobému stresu a tiež tí, ktorí sa snažia znížiť hmotnosť za pomoci pohybu, budú totiž lepšie spaľovať tuky.

Pripravujeme: Arginín a glutamín, malí pomocníci, ktorí urobia veľkú prácu