Milujete čerstvé bylinky? Pestujte si ich sami.

Jana Trundová | 3. máj 2017
Milujete čerstvé bylinky? Pestujte si ich sami.

Keď sa slnko oprie do bylín príjemnej vône, rozochveje naše nozdry aj chuťové bunky. Je jedno, či zo záhonov, debničiek alebo keramických „bylinkáčov ".

Udržte si vitamíny

Lákajú človeka, ako aj opeľujúci hmyz. Čerstvé bylinky sú potešením pre zmysly a zároveň prirodzenými dodávateľmi vitality. Nenápadná krehkosť v ich prípade maskuje mimoriadnu silu.

Pestujte ich sami a zabezpečíte si kvalitný prírodný multivitamín, čerstvosť totiž súvisí s obsahom prospešných látok. Príkladom nech je miláčik českej kuchyne pažítka, ktorá môže mať v 100 gramoch až 100 miligramov vitamínu C.

Pestujte si ju v ideálnych podmienkach, odstrihnite a ihneď spotrebujte, samozrejme surovú, a máte plnú dávku „doma“. Kúpte ale úhľadný zväzok pažítky na trhu, nasekajte do obedovej polievky a okrem chuti už od nej príliš vitamínu C nečakajte.

Rovnaký princíp platí u zelenej petržlenovej vňate, je jedno či talianskej hladkolistej alebo českej kučeravej, trebuľky, bazalky..., rad látok vrátane silíc síce skoncentruje kvalitné sušenie alebo naloženie do oleja, látky citlivé, ako je vitamín C alebo kyselina listová B9, však trvajú na čerstvosti.

Mohlo by vás zaujímať: Predstavujeme vám najchutnejšie strukoviny. Ako si ich čo najšetrnejšie pripraviť?

Náš tip:

Darí sa u vás bylinám? Tak ich nezabite v kuchyni. Skôr, než nožom ich stonky orežete, ostrihajte ich nožnicami, ktoré sú k stonkám ohľaduplnejšie, a keď ich varíte a chcete zachovať veľkú časť ich nutričných hodnôt, pridávajte ich až na konci.

Na druhej strane, pečienku povznesú do labužníckeho neba, rovnako ako keď ich rozvoniate na rozohriatom oleji pre jemnú omáčku. Za silu chuti, samozrejme, zaplatíte stratou vitamínov...

Pre radu k profesionálom

Bylinky síce nemajú veľké nároky, ale určite nerastú ako drevo v lese. Nejeden žalostný kvetináč je smutným svedkom našej hlúposti. Každá si žiada svoje, preto sa oplatí sadiť byliny s rovnakými nárokmi na pôdu, ale tiež závlahu, osvetlenie a teplotu.

Rady, ktorým sa dá veriť, získate predovšetkým u profesionálov v záhradníctve, prípadne v bylinkových záhradách, rovnako ako u overených predajcov na farmárskych trhoviskách.

Aby to u trhovníkov nebola stávka do lotérie ako v supermarketoch alebo kvetinárstvach, chce to všímavosť. Predajcovia, ktorých na trhu vídate pravidelne, u ktorých sa zhromažďujú záujemcovia a oni bez ohľadu na tvoriaci sa rad sa v pohode každému venujú, stoja tiež za pozornosť.