Načo sa učiť lepšie zvládať stres? Predchádzajte mu!

Redakcia | 2. október 2017
Načo sa učiť lepšie zvládať stres? Predchádzajte mu!

Načo sa učiť lepšie zvládať stres, keď mu môžete rovno predchádzať? A tým nemyslím len stres, ktorý nejako priamo pociťujete v podobe zlej nálady, ale stres, ktorý pociťuje vaše telo, čo v konečnom dôsledku môže zhoršiť aj vašu náladu.

Čítali ste prepojenie stresu a krvných skupín? Prepojenie stresu s krvnými skupinami

Prepojenie stresu a krvných skupín nemusíte brať ako dogmu. Pokiaľ žijete spokojný, vyrovnaný a šťastný život, tak na vás nemusí mať toto prepojenie žiadny vplyv. V prípade pravidelného stresu však myslite na vaše genetické predispozície k určitým stresovým reakciám.

Prvý krok k zníženiu stresu

Takže, v prvom rade zaveďte kroky, ktoré celkovo znížia chronický stres na váš organizmus, a čo je dobrá správa, tieto kroky zároveň zlepšia vaše reakcie na stres.

Pod týmito krokmi myslím zmeny vášho životného štýlu a určité bežné postupy, ako:

  • zdravá strava
  • kvalitný spánok
  • dostatok pohybu
  • počúvanie hudby
  • nájdenie si času na seba
  • plánovanie svojho času
  • meditácia 
Čítajte tiež: Šťastní vďaka meditácii - 1. casť

Načo sa učiť lepšie zvládať stres? Predchádzajte mu!

Na tému stres a jeho zvládanie existujú tony kníh, programov a rôznych techník (napr. EMF, vizualizácia, meditácia). Niektoré fungujú lepšie, iné horšie. Mne osobne zmenili život mnohé knihy a programy o osobnostnom rozvoji, vďaka ktorým som našiel svoje dlhodobé šťastie. Nájsť ho odporúčam aj vám, pretože:

Skutočne šťastný človek sa vyhne väčšine stresorov alebo stres rýchlo „hodí“ za hlavu.

Preto si myslím, že základom je naučiť sa „obchádzať“ stres, alebo mu správne čeliť. Ako môžete „obísť“ stres? Napríklad tak, že prestanete riešiť veci, ktoré neovplyvníte (počasie, športové výsledky, správanie kolegov, politiku, bulvár, TV seriály) a uvedomíte si, že nad väčšinou vecí nemáte kontrolu.

Vtedy začnete riešiť najmä to, čo dokážete ovplyvniť a oslobodíte svoju myseľ. Len táto navonok malá zmena mňa osobne zbavila minimálne 90 % problémov, ktoré som dovtedy mal. 

Ak môžete niečo ovplyvniť, tak to môžete aj riadiť. Ak niečo nemôžete ovplyvniť, môžete len reagovať a nemá cenu sa tým zaoberať.

Preto sú veľmi dôležité vaše reakcie na udalosti, nad ktorými nemáte kontrolu. To, nad čím však máte kontrolu a čo ovládate, sú vaše myšlienky a ak chcete získať kontrolu nad svojím životom, musíte prevziať kontrolu nad svojimi myšlienkami.

Keď nad nimi prevezmete kontrolu, budete môcť zmeniť svoj postoj, vzorce myslenia a vytvoriť si správne návyky (vzorce konania), ktoré vás dovedú k vášmu vysnívanému životu. A v ňom určite nie je miesto pre chronický stres.

„Človek je tým, na čo myslí celý deň.“
Ralph Waldo Emerson