NÁVOD: Indická olejová masáž - Abhyanga

Lucia Gáborová | 18. november 2019
ABHYANGA, masaz, olejova masaz, olej, relax, wellness, oddych, vypnutie, načerpanie energie, ako načerpať novú energiu, zdravie, telo, končatiny, nohy

Láskavý prístup k pokožke je vždy badateľný. Rozhodne zaň môžeme považovať aj trenie / kefovanie pokožky nasucho, po ktorom v ideálnom prípade nasleduje celotelová olejová masáž, tzv. abhyanga. Významom tejto procedúry nasucho je naštartovanie lymfatického systému, čo vedie k odstráneniu toxínov z tela. Táto metóda uvoľňuje odumreté bunky, stimuluje akupresúrne body, pomáha redukovať celulitídu, dokáže vzpružiť imunitný systém, prebúdza cirkuláciu krvi a robí pokožku zamatovo hebkou a hladkou na dotyk.

Ako na to?

  1. Kefovanie pokožky nasucho môžete praktizovať kefou s násadkou na ruku alebo s rukoväťou. Štetinky nech sú prírodné, nie syntetické. Tiež je možné použiť rukavicu so štetinkami.
  2. Uistite sa, že vaša pokožka je úplne suchá. Kefovanie suchej pokožky vám poskytne dôkladné odstránenie odumretých buniek bez toho, aby pokožku nadmerne vysušilo.
  3. Netlačte kefou na pokožku príliš. Pokožka po kefovaní nikdy nesmie byť červená, len jemne ružová. Hlavne by pre vás táto aktivita mala byť príjemná a nie bolestivá.
  4. Celý proces môže trvať 5 – 20 minút. Záleží len na vás a na čase, ktorý si pre seba na tento účel vyhradíte.
  5. Najlepšie je začať od nôh a intuitívne postupovať smerom hore dlhými kruhovými ťahmi smerujúcimi k srdcu. Postupne prejdite k rukám. Zodvihnite jedno rameno nad hlavu a na druhej ruke postupujte od zápästia cez vnútorné predlaktie až ku krku. Na bruchu opisujte jemné krúžky, prsia a tvár vynechajte.
  6. Najlepšie je suché kefovanie zaradiť do dennej rutiny hneď ráno pred rannou sprchou. Ak si túto drobnú zmenu v starostlivosti o svoje telo osvojíte a budete ju praktizovať denne, čoskoro uvidíte jasné výsledky. Vaša pokožka bude hladká a nebudú vám zarastať chĺpky, čo sa zvykne stávať pri holení najmä dolných končatín.
  7. Ak sa však zvyknete sprchovať večer, pokojne zaraďte túto procedúru vtedy.
  8. Kefu raz za dva týždne umyte teplou vodou a jemným čistiacim prípravkom. Nechajte poriadne vyschnúť.

VÝHODY ABHYANGY:

  • Vyživuje celé telo, znižuje účinky starnutia pokožky.
  • Viditeľne pokožku spevňuje.
  • Zlepšuje cirkuláciu krvi.
  • Ak je vykonávaná správne, stimuluje vnútorné orgány tela.
  • Pomáha pri odvádzaní toxínov z tela.
  • Zlepšuje tok lymfy, pomáha pri detoxikácii.
  • Zvyšuje sústredenosť a bdelosť.
  • Upokojuje a harmonizuje, najmä ak počas nej používame éterické oleje.
  • Zlepšuje spánok.
  • Ak ju aplikujeme aj na vlasy a pokožku hlavy, zlepšuje rast vlasov.
  • Zjemňuje a vyhladzuje vrásky.

NÁŠ TIP: Po dôkladnom vyšúchaní pokožky a sprche sa natrite kokosovým olejom. Vaša pokožka bude žiarivá, krásna a zdravá. Alebo rovno aplikujte abhyangu.

ČO JE TO ABHYANGA?

Abhyanga – ajurvédska olejová masáž – je neoddeliteľnou súčasťou denného režimu odporúčaného týmto holistickým prístupom k celkovému zdraviu a pohode človeka. Praktizuje sa zväčša ráno. Ajurvéda doslova nabáda: „Doprajte si denne masáž celého tela. Je vyživujúca pre telo aj dušu, zmierňuje únavu, poskytuje upokojenie, relaxáciu a uvoľnenie. Prináša hlboký spánok, zabezpečuje pokožke lesk a vitalitu, podporuje dlhovekosť a harmonizáciu celého tela. Človeka denne praktizujúceho abhyangu len tak hocičo nevyvedie z miery.

Slovo „abhyanga“ sa skladá z dvoch sanskritských slov, abhi a anga. Abhi znamená „smerom“ a anga v jednom zo svojich významov označuje „pohyb“. Ide o synchronizované masírovanie tela v smere pohybu krvi v tepnách.

Abhyanga sa líši od iných masáží tým, že na masírovanie tela vždy používa pomerne veľké množstvo oleja. Na rozdiel od relaxačnej masáže je abhyanga terapeutický postup používaný pri mnohých zdravotných poruchách. Pridaním éterických olejov zvýšite podporu terapeutických účinkov na organizmus.

POSTUP:

  1. Vyberte si rastlinný olej podľa ľubovôle (ajurvéda odporúča sezamový) a nahrejte ho v malom hrnčeku. Pozor, aby ste ho nezohriali príliš! Z horúceho oleja sú tie najhoršie popáleniny. Otestujte teplotu oleja kvapkou na predlaktí.
  2. Posaďte sa na uterák či na podložku do príjemne teplej kúpeľne. Masáž môžete praktizovať aj v stoji. Nalejte si trochu teplého oleja do dlane.
  3. Olej začínajte aplikovať od koruny hlavy a pomaly postupujte krúživými pohybmi po celej ploche hlavy. Pomaly postupujte k tvári.
  4. Masírujte kruhovými pohybmi čelo, spánky, líca, čeľuste. Krúživý pohyb veďte vždy smerom nahor. Neobíďte ani uši, najmä ušné lalôčiky.
  5. Dlhými ťahmi premasírujte končatiny (ruky, nohy) a kĺby. Vždy masírujte smerom k srdcu.
  6. V smere hodinových ručičiek zoširoka masírujte chrbát a hrudník. Na bruchu veďte ruky v smere hrubého čreva: najskôr hore na pravej strane, potom naprieč bruchom a napokon dolu na ľavej strane.
  7. Záver masáže nech patrí masírovaniu chodidiel. Sú veľmi dôležitou súčasťou tela s nervovými zakončeniami dôležitých orgánov.
  8. Ak máte čas, nechajte olej ešte 5 minút vsakovať do pokožky. Následne si doprajte teplú sprchu alebo kúpeľ. Pri osúšaní pokožky uterák len jemne prikladajte na pokožku, netrite ním, ani nešúchajte.
  9. Po celý deň si užívajte pocit, že ste dopriali svojmu telu a svojej mysli náležitú pozornosť.