SAD: sezónna afektívna porucha, aké sú jej typické prejavy?

Jana Trundová | 12. december 2017
SAD: sezónna afektívna porucha, aké sú jej typické prejavy?

Spúšťačom sezónnej afektívnej poruchy býva nedostatočná tvorba hormónu serotonínu zavinená slabým slnečným svitom a podporená vyčerpávajúcom životným štýlom aj vyššou tvorbou melatonínu, pretože viditeľne pribúda tmy, a tá je jeho spúšťačom.

Je pravda, že kvôli sezónnej afektívnej poruche vyhľadáva najviac ľudí lekára na jar, pretože v tej dobe má človek zásoby serotonínu najviac vyčerpané, jeseň a nástup zimy jeho hladinu významne znižujú.

SAD má svoje typické prejavy

Prudké výkyvy nálady prejavujúce sa napríklad aj agresívnymi výbuchmi, veľmi hlboké dlhotrvajúci smútky, pocity beznádeje. Ak sa vám ale zároveň horšie spí a strácate chuť do jedla, nie je to táto choroba a s pomocou psychológa alebo psychiatra by ste mali začať hľadať inde.

Špeciálne chuť k jedlu je dobrým orientačným bodom u všetkých, ktorí ho majú radi a netrápia sa asketickým odriekaním. Možno ste to tiež zažili – pri návaloch stresov ste schopní prejesť výplatu, ale keď je naozaj zle, odrazu to nejde.

Tak jedna dobrá správa: s najväčšou pravdepodobnosťou nemáte SAD. Druhá správa je horšia: riešeniu problémov bez ujmy na zdraví neutečiete. Môžete totiž čeliť stavu vyčerpania, úzkosti, klinickej depresii.


Zdroj foto: istockphoto.com

Praktik alebo psychiater?

Prvým krokom k ozdraveniu mysle je, že svoje problémy prestanete skrývať. Ak trpíte depresívnymi stavmi, vhodná liečba vám môže uľaviť až z 90 percent. Nemusíte to rozhlasovať širokému okoliu, ale určite vyhľadajte lekára. Môžete sa obrátiť na svojho praktického lekára, ale najlepšie priamo v prvej línii, čiže psychiatra.

Ide o to, že praktický lekár rozpoznáva poruchu SAD ťažko. Najprv vás preženie kolotočom vyšetrení, aby vylúčil iné ochorenia alebo „len" únavu, až potom vás najskôr pošle k psychiatrovi.

Variantom prvej pomoci je aj psychológ, len počítajte s tým, že v prípade depresie budete potrebovať lieky a tie on napísať nemôže.

Na druhej strane, pri diagnóze SAD je hlavnou liečebnou metódou fototerapia. Možno je pre vás tento prvý krok príliš ťažký, stále sa k nemu nemôžete odhodlať. Potom si nájdite v populárno-náučnej literatúre alebo na internete orientačný test na prejavy depresie. Posilnili výsledky podozrenie? Choďte do toho!