Termogenéza chladom. Otužujte a dopracujte sa ku zdraviu! Aké sú jej výhody?

AUTOR: Martin Chudý; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 23. jún 2017
Termogenéza chladom. Otužujte a dopracujte sa ku zdraviu! Aké sú jej výhody?
foto: iStock.com

Napadlo vám niekedy, prečo boli a sú ruskí a americkí športovci takí dobrí a porážajú väčšinu svojej konkurencie? Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (http://martinchudy.blogspot.sk), vám predstavuje termogenézu chladom...

Ruskí športovci ju využívajú na zvýšenie výkonov od 40-tych rokov 20. storočia. Americká NASA ju začala skúmať koncom 60-tych rokov a následne ju testovala na nepálskych šerpoch (nosičov nákladov). Vyvinutú technológiu NASA neskôr patentovala spoločnosť VASPER, ktorá s ňou dnes ponúka špeciálne tréningy pre vrcholových športovcov.

Najlepší plavec Michael Phelps a cyklista Lance Armstrong ju tiež tajne využívali. Zároveň je to jedna z najúčinnejších metód na spaľovanie telesného tuku, spomalenie starnutia a liečbu viacerých zdravotných problémov.

Čo dokáže adaptácia na chlad?

Napadlo vám niekedy, prečo boli a sú ruskí a americkí športovci takí dobrí a porážajú väčšinu svojej konkurencie? Áno, máte pravdu, je ich proste veľa, majú lepšie tréningové podmienky a finančné zázemie a, čo si budeme klamať, najmä v minulosti nebola antidopingová kontrola taká vyspelá ako dnes. Ale verte mi, že toto nie sú jediné dôvody ich úspechu.

Jednou z nich je otužovanie alebo, lepšie povedané, termogenéza chladom (CT – Cold Thermogenesis). Neveríte? Tak po prečítaní tohto článku uveríte a ak ste predsa len skeptik, tak si to jednoducho vyskúšajte na sebe a presvedčte sa. 

Vezmime si takých šerpov z Nepálu...

Himaláje a Mount Everest poznajú lepšie než ktokoľvek iný a dokážu podávať neuveriteľné výkony v tých najdrsnejších podmienkach. Čo šerpov, spolu s mnohými ruskými a americkými športovcami, odlišuje od drvivej väčšiny ľudí a zvyšných športovcov?

Je to adaptácia na chlad. A že to nie je len taký hocijaký rozdiel, sa presvedčíte. Nie náhodou sa pred pár desaťročiami začala o CT zaujímať NASA, ktorá si nedokázala vysvetliť, prečo sa astronauti vracajú z misií výrazne schudnutí a zároveň je ich výkonnosť zvýšená.

Preto začala skúmať šerpov a zistila, že majú o 300 až 500 % zvýšený pokojový metabolizmus než ľudia, ktorí s nimi vystupujú na najvyššie vrcholy sveta. Šerpovia sa dokážu adaptovať na chlad v horských podmienkach len za 3 až 4 dni, zatiaľ čo iným horolezcom to trvá približne 3 týždne.

Okrem toho majú vysokú maximálnu spotrebu kyslíka (VO2 max.) a dokážu vyniesť obrovský náklad až na samý vrchol. Väčšina ľudí by to ani neprežila, nieto ešte dokázala.

Mohlo by vás zaujáímať: CKD alebo sacharidové vlny? Ktorá diéta je vhodnejšia a ako dlho by sa mali praktizovať?

Phelps i Armstrong

NASA neskôr predala svoju technológiu spoločnosti VASPER, ktorá dnes ponúka revolučnú metódu tréningu v simulovaných chladných podmienkach, ktorú dnes využívajú špičkoví športovci, pretože za krátky čas získajú mnohé výhody.

Niekoľkonásobný olympijský medailista a rekordér v plávaní Michael Phelps bol známy tým, že často plával v bazéne s teplotou vody 10 – 15 °C a využíval termogenézu chladom ako tréningovú stratégiu. Vďaka tomu dokázal skonzumovať až 12 000 kcal denne, a pritom zostať štíhly.

Cyklistický fenomén Lance Armstrong síce nikdy presne neprezradil svoje tréningové metódy, ale údajne mal v dome inštalovaný stacionárny bicykel v mrazničke, na ktorom trénoval. Vďaka tomu by tiež mohol skonzumovať obrovské množstvo kalórií a stále zostať extrémne štíhly (žeby to bol jeho skutočný doping?).

Výhody termogenézy chladom (CT)

Má niekoľko výhod pre športovcov, medzi ktoré patrí:

  • zvýšenie VO2 max.
  • tvorba nových mitochondrií a zvýšenie ich funkcie (lepšia tvorba energie)
  • podpora tvorby svalovej hmoty
  • rýchlejšia regenerácia (menej zápalov)
  • optimalizácia hormónov

Okrem nich je CT skvelý nástroj na vyčerpanie zásob glykogénu, a to aj bez cvičenia. To dáva telu ďalšie signály, ktoré vedú k zvýšenému spoliehaniu sa na tuky a šetreniu svalového glykogénu, čo je jeden zo „svätých grálov“ pre vytrvalostných športovcov.

Ako prevencia a alternatívna liečba CT však neponúka len výkonnostné výhody, ale aj prevenciu a alternatívnu liečbu mnohých zdravotných problémov a ochorení, ako je:

  • obezita
  • inzulínová rezistencia
  • cukrovka
  • infekčné ochorenia
  • problémy so štítnou žľazou
  • autoimunitné ochorenia
  • hormonálne ochorenia
  • nerovnováha (stresové, pohlavné, reprodukčné a iné hormóny)

A nielen tie, CT výrazne znižuje pocit bolesti a zápaly v tele a keďže tie sú prepojené s chronickými ochoreniami, môže pomôcť v liečbe veľkého množstvo chorôb. Tiež pomáha dostať do rovnováhy stresové hormóny, zvýšiť hladinu pohlavných a reprodukčných hormónov a ako bonus dokáže spomaliť starnutie, čím aj chráni pred chronickými ochoreniami.

Štúdia

V r. 2006 vedci zo Scripps Research Institute zistili, že transgénne myši v teplotou nižšou o 0,3 - 0,5 °C oproti normálnym myšiam žili dlhšie než normálne myši. Samce žili o 12 % dlhšie a samičky až o 20 %, pričom jedli rovnaké množstvo kalórií ako normálne myši.

Už dlhšie je známe, že chladné prostredie predlžuje život chladnokrvných zvierat, ako červy, muchy a ryby. Vedci však nevedeli, prečo tomu tak je, ale jeden nedávny výskum na škrkavkách (hlísty) objavil jednu z možností. Tou je aktivácia génu (DAF-16/FOXO), ktorý súvisí s dlhovekosťou a človek má tiež tento gén v organizme.

Čítajte tiež: OVLÁDNITE SVOJ IMUNTNÝ SYSTÉM! Metóda Wima Hofa na vlastnej koži.