Vysoké Štajersko – dobíjačka pre tvoju dušu

Gabriela Zelinková | 8. júl 2019
kam v lete, kam v rakúsku, kam na výlet, letný výlet, s deťmi, vlak, rakúšania, vysoké štajersko, mapy, cyklistika, leto, výlet, deti, rodina, zážitky, turistika, rakúsko, hoch steiermark

Možno už máte dosť hotelových komplexov, obsadzovania si ležadiel na preplnených plážach, rušných all inclusive maxi jedální s plus mínus rovnakou ponukou každý deň. Možno sa vám nechce vážiť kufre do lietadla, všade organizovane čakať, reklamovať zle pridelenú izbu a nakoniec sa len pasívne vyvaľovať. Je čas na inú dovolenku?

Nemusíme ísť ani tak ďaleko. Veď priznajme si, koľkí precestovali rôzne atraktívne destinácie, a pritom nepoznajú krásy našich susedných šátov? Nie je to škoda? Treba uznať, že ich atraktívnosť sa vracia.

Dnes máme pre vás pár cestovateľských tipov do Rakúska. Okrem mora nájdete v Rakúsku snáď všetko. Či ste milovník kultúry, histórie, gastronómie, zimných i letných športov, klasických aj novodobých, turistiky, wellness, adrenalínu, špecificky orientovaní zberatelia vecí aj zážikov, individualista, rodina alebo partia kamošov.

Súčasťou Štajerska je rakúsky región Hochsteiermark, teda Horné Štajersko. Od hraníc to máme veľmi blízko, ani nie 200 km. Tiahne sa od štajerského Semmeringu po Eisenerzské Alpy. Zahŕňa okresy Bruck an der Mur, Mürzzuschlag, Leoben a časti Liezenu. Vyznačuje sa impozantnými pohoriami, osviežujúcimi prameňmi, jemnými pasienkami, zelenými lesmi a jedinečnou faunou a flórou. Či už ide o krásne turistické túry, cyklotrasy, rafting na Štajerskej Salze, vyberie si každý.

PRE BIKEROV

Horné Štajersko je ideálnou voľbou pre cyklistov. Pýši sa vybudovanou sieťou rozmanitých cyklotrás a chodníkov naprieč regiónom, dobre vybavenými požičovňami bicyklov a elektrobicyklov, zariadeniami a podnikmi, kde sú cyklisti vítaní, a tiež ponukou profesionálnych bikesprievodcov pre rôzne úrovne.

E-biky sú dnes zvlášť obľúbené. Ak uvažujete o kúpe, alebo si to s ním chcete len vyskúšať, vrelo odporúčame. Dostupné sú nabíjacie stanice na cyklotrasách a tiež ich špeciálna mapa. Aby ste sa nebáli, že ostanete visieť bez šťavy. Ich benefit sa naplno prejaví hlavne v hornatých úsekoch. Prejdete trasy, na ktoré by ste si inak netrúfli, alebo ich prejdete oveľa rýchlejšie, a teda ďalej.

Územie Hochsteiermak má pre každého správnu cyklistickú trasu: od cyklochodníkov, vhodných pre rodiny, až po namáhavé adrenalínové horské túry. Skúsení sprievodcovia vám uľahčia ich výber aj orientáciu na trase, zavedú na najlepšie miesta a tiež poradia s technikou jazdy. Určite vyskúšajte. V prírodnej rezervácii Mürzer Oberland vystúpite popri pasienkoch rovno na náhornú plošinu Almplateau.

Tu sa budete kochať výhľadom, presúvať sa od jedného horského hotela k druhému s miestnymi gastronomickými špecialitami. Radosť z jazdy zažijú cyklisti na Mariazeller Bürgeralpe alebo na Aflenzer Bürgeralm. Oba cyklistické parky ponúkajú profesionálom i nováčikom trate pre downhillové aj trailové bicykle. Na vrchol sa dá pohodlne dostať sedačkovou lanovkou a zjazdom potom do údolia.

Areál Präbichl ponúka park dobrodružstiev s lanovými mostmi, dvomi lanovými sklzmi, ako aj šiestimi „lietajúcimi fox-sklzmi“, ktoré vedú rovno nad alpským akváriom Grüblsee. K dispozícii sú aj trate pre horské trojkolky a rozličné cyklistické parkúry.

Cyklomapu Horného Štajerska stiahnete kliknutím na obrázok nižšie

PRE TURISTOV

Na turistických chodníkoch Horného Štajerska sa obdivuhodným spôsobom zlieva príroda, kultúra a gastronómia. Diaľková trasa okorenená gastrozážitkami s osemnástimi dennými etapami BergZeitReise „Horské putovanie v čase“ predstavuje hlboké lesy, priezračnú vodu a nádherné výhľady.

Zelené jazero (Grűner See) bolo svojho času vyhlásené za najkrajšie miesto Rakúska a je to svetový prírodný unikát, pretože svoju hĺbku mení od jedného do 10 metrov, podľa ročného obdobia. Pol roka je to park, pol roka jazero, kde ryby plávajú medzi lavičkami. Najvyššia je voda po roztopení snehu a ľadu v júni, priehľadná a krásne zelená zároveň ponúka zážitok aj potápačom. Nájdete ho v pohorí Hochschwab neďaleko dediny Tragöß.

PRE RODINY

Pre rodiny s deťmi sú vhodné cyklotrasy pozdĺž riek Mürz a Mur. Ak vás zaujíma história, zastavte sa v kláštore Neuberg. Tam nevynechajte starú cisársku sklársku manufaktúru Kaiserhof, kde priamo pred vašimi očami vznikajú sklenené skvosty fúkaného skla. Nielen pre deti, aj pre dospelých je to zážitok. A ak budete mať sťastie, majster vám pomôže vyfúknuť si svoj vlastný kúsok umenia.

Deťom sa bude páčiť aj neďaleký 35-hektárový Les zmyslov / Wald der Sinne, ktorý s láskou vytvorila v rodinnom lese Barbora. Je to asi dvojkilometrová prechádzka lesom s rôznymi zastávkami, či už relaxačnými, kreatívnymi, hravými alebo poučnými.

S výkladom alebo bez, nudiť sa nebudete. Čo zaručené vaše deti očarí je kultúrna lahôdka v Leobene, výstava „Safari v dobe ľadovej“ v Kunsthalle Leoben. Ako žili ľudia v tej dobe? Aké zvieratá? Uvidíte v životnej veľkosti alebo na videách v jednotlivých expozíciách, skutočne vkusná, poučná a pôsobivá inštalácia.

PRE MILOVNÍKOV VLAKOV

Trochu inú dovolenku môžete nakombinovať aj vlakmi. Nielen na území Horného Štajerska spoločnosť NOVOG, dcérska spoločnosť krajiny Dolné Rakúsko, prevádzkuje šesť železničných dráh a dve lanovky a len 130 až 210 km od Braislavy ponúka vlakuchtivým turistom nezabudnuteľné zážitky. Na každej z trás nájdete zaujímavé miesta, pamiatky, atrakcie.

Pre milovníkov vína bude správnou voľbou trasa Wachau Railway popri Dunaji. Reblaus Express na severe pri českých hraniciach vedie popri rybárskom raji Hessendorf. Trasa Waldviertel Railway je od nás najďalej, so 115-ročnou starou parnou lokomotívou a 100-ročnými vagónmi s otvorenými platformami sa vrátite v čase.

Trasa Mariazell Railway zo St. Pölten do Mariazell unikátne ponúka jazdu 1. triedou v panoramatickom vozni. Nádherný výhľad vďaka skoro celej priehľadnej streche a trasa cez mosty, tunely, viadukty vám dodá nový rozmer cestovania. Vystúpte kdekoľvek, popozerajte miestne unikáty a cestujte ďalej. Odporúčame vystúpiť v Mitterbachu, prejsť sa k údolnej stanici Gemeindealpe, vyviezť sa lanovkou na vrchol k chate Terzerhaus vo výške 1 626 m.n.m. a užiť si malú prechádzku s výhľadmi ako z rozprávky. Od polovice trasy dole si určite užite jazdu na motokárach.

Schneeberg Railway a zubačka Salamandra spája údolnú stanicu Puchberg zo stanicou Hochschneeberg vo výške 1 800 m.n.m. 40-minútovou jazdou až do výšky 1 880 m.n.m. Na vrchole nachádzame kaplnku Elisabethkirchlein, venovanú cisárovnej Sisi.

Teraz sa tu konajú romantické svadby aj krsty. Výhľad zhora je nádherný. môžete sa prejsť nenáročným turistickým chodníkom „Paradies der Blicke“ – „Raj výhľadov“. Hore je krásna reštaurácia, ale ak vyhladnete cestou, zastavte sa na maxi buchtu na zastávke Baumgartner a nasajte zvuky prírody. V neďalekom stredisku Losenheim sa deti vybláznia v detskom areáli Puchis Welt, kde si môžu dokonca aj v lete zalyžovať a zajazdiť na motokárach. Viac informácií o výletoch a trasách vláčikov nájdete na www.noevog.at

PRE MILOVNÍKOV MÚZEÍ

V Leobene určite nevynechajte múzeum piva „Gösseum“. Návštevu pivovaru s výkladom o výrobe, histórii a ochutnávkou špičkových pív zn. Gösser neoľutujete. Múzeum zimných športov v Mürzzuschlag sa prezentuje svojou zbierkou, ktorá je údajne tou najobsiahlejšou v oblasti historických artefaktov mapujúcich zimné športy. Inscenácie a interaktívne infostaníce zaujmú každého milovníka zimných športov.

Tipy na ubytovanie:

Hotel Krainer v Langenwang s wellnesom a výbornou ocenenou kuchyňou. Landhotel Wachau**** v Emmersdorfe patriaci rodine Pilcher. Táto prikúpila vedľa stojaci chátrajúci romantický zámok Luberegg, letnú rezidenciu cisára Františka II., a zrekonštruovala ho pre eventy či svadby. Teraz je jednou z najromantickejších a najneobvyklejších stavieb v regióne oproti Melku.

ĎALŠIE INFORMÁCIE NA: Tourismusregionalverband HOCHsteiermark, www.hochsteiermark.at

Ako BONUS vám prinášame komplexného sprievodcu Horným Štajerskom. Stiahntete kliknutím na obrázok nižšie.

+ ADRESÁR CHÁT TU: