5 tipov pre zdravý životný štýl

redakcia FIT štýl | 25. máj 2020
5 tipov pre zdravý životný štýl

Pojem „zdravý životný štýl“ by sa dal definovať ako súbor aktivít či opatrení, ktoré dokázateľne prospievajú fyzickej a duševnej stránke nášho organizmu. Chceli by ste žiť o niečo zdravšie ako doteraz? Inšpirujte sa našimi tipmi a nezabudnite, že aj malé zmeny (v životnom štýle) môžu byť začiatkom niečoho veľkého.

Pite dostatok tekutín

Voda je pre náš  organizmus mimoriadne dôležitá. V rôznom pomere je obsiahnutá v orgánoch ľudského tela a má zásadný vplyv na priebeh viacerých životne dôležitých funkcií. Denne však môžeme stratiť aj viac ako 2,5 litra tejto drahocennej tekutiny (v dôsledku močenia, potenia, mentálnej a fyzickej aktivity, ale aj dýchania), čo sa razom odrazí na fungovaní organizmu. O potrebe dopĺňania tekutín svedčí aj fakt, že človek bez vody prežije približne 3 až 4 dni. Pravidelný príjem tekutín (vo forme čistej vody, polievok, zeleninových štiav, čajov, ale v menšom množstve aj minerálok či ovocných štiav) tak predstavuje základ pre správne fungovanie nášho tela ako celku.

Udržujte zdravé stravovacie návyky

V rámci zdravého životného štýlu je dôležité vytvoriť si udržateľný režim zdravého stravovania. Tento režim by mal byť postavený na správnom a vyváženom príjme makroživín, mikroživín a tiež kalórií. Dalo by sa povedať, že zdravé stravovanie znamená konzumáciu rôznorodých potravín s ohľadom na ich kvalitu a výživovú hodnotu. Vo všeobecnosti by ste sa mali vyhýbať jedlu, po konzumácii ktorého sa cítite nafúknuto a unavene. Je určite prospešné, ak do svojho jedálnička zaradíte veľa čerstvej zeleniny, kvalitného mäsa, celozrnných výrobkov, ovocia či zdravých tukov (orechy, ryby, avokádo) a, naopak, výrazne obmedzíte konzumáciu priemyselne spracovaných potravín a polotovarov.

Doprajte si dostatok spánku

Nie je žiadnym tajomstvom, že spánok predstavuje najlepší spôsob regenerácie ľudského organizmu. Nejde však len o regeneráciu svalov, ale aj mozgu. Spánkový deficit môže byť príčinou zhoršenia či spomalenia rozhodovacích procesov a z dlhodobého hľadiska rozhodne neprospieva celkovej mentálnej ani fyzickej pohode. Ako si zabezpečiť zdravý spánok? Spite v dobre vyvetranej a skôr menej vykúrenej miestnosti bez akýchkoľvek rušivých vplyvov (obrazovky, priveľa nábytku, krikľavé farby na stenách a pod.). Dôležitá je tiež priestranná a skôr tvrdšia posteľ (kvôli lepšej opore pre chrbticu).

Nezabudnite na pohyb

Pohyb znamená život a zároveň aj skvelý spôsob detoxikácie tela a mysle. Ak si chcete pri akejkoľvek fyzickej aktivite oddýchnuť, neberte ju ako nutné zlo a ani sa veľmi nesústreďte na dosahovanie či prekonávanie nejakých hraníc a výsledkov. Dôležitejšie je, aby ste si našli taký druh pohybu, ktorý vás bude baviť a pri ktorom sa budete cítiť dobre. Môžete napríklad využiť rôzne regionálne zľavy na vstupy do plavární, športovísk či fitnescentier – aj takýmto spôsobom sa dá prísť na to, ktorá z ponúkaných aktivít je pre vás tá najvhodnejšia.

Nájdite si čas na ľudí, na ktorých vám záleží

Skúste sa odosobniť od materiálnej stránky života – od zarábania peňazí či nakupovania. Skúste poprieť svoje ego a nevenujte všetok svoj čas dosahovaniu individuálnych úspechov. Veď život je aj o ľudskej interakcii, o stretávaní sa s rodinou či priateľmi. Nezanedbávajte dôležitých ľudí vo svojom živote – snažte sa ich vypočuť, pochopiť, možno im aj dobre poradiť. A nezabúdajte ani na konanie dobrých skutkov, tých predsa nikdy nie je dosť. Máte možnosť venovať výhody a zľavy svojim rodičom či starým rodičom? Len smelo, nie je nad čím váhať.