Ako sa vyhnúť vaginálnej mykóze?

Redakcia | 22. december 2016
Ako sa vyhnúť vaginálnej mykóze?

Svrbenie, pálenie, výtok, to všetko sú príznaky jedného nepríjemného ženského problému – reč je o vaginálnej mykóze. Ako sa jej však vyhnúť?

Vaginálna mykóza je snáď najčastejšie gynekologické ochorenie a nie je to vôbec záležitosť iba letných mesiacov ako sa mnohí domnievajú. Tie šťastnejšie stretne len raz dvakrát za život, ostatné z nás si ju „užijú“ oveľa častejšie.

Mykózu spôsobujú kvasinky (hlavne druh Candida albicans), ktoré sa bežne vyskytujú v pošve, bez toho, aby spôsbovali ťažkosti. Pri porušení rovnováhy na sliznici pošvy, čo sa môže stať napr. pri:

  • zaparení v dôsledku nosenia nepriedušného oblečenia
  • užívaním antibiotík
  • cukrovkou
  • tehotenstvom
  • hormonálnou liečbou
  • nesprávnou intímnou hygienou
  • poranením sliznice pošvy
  • konzumáciou jedla bohatého na cukry a stresom

Prejavy mykózy

Mykóza sa prejavuje úporným svrbením a pálením v intímnych partiách, bolesťou pri pohlavnom styku aj pri močení, pošvovým výtokom, ktorý býva väčšinou bez zápachu a má konzistenciu tvarohu. Často sa po prvýkrát objaví v tehotenstve, kedy sa u ženy zvýši hladina estrogénov a cukrov, sliznica pošvy sa stáva citlivejšou a náchylnejšou na jej vznik.

Ochorenie je nutné vyliečiť ešte pred pôrodom, aby nedošlo k prenosu infekcie na plod. Mykóza síce neohrozuje život bábätka, môže mu však spôsobiť mykotické ochorenie ústnej dutiny, ktoré sa potom pri dojčení môže preniesť aj na bradavky matky.

Za to, ako často sa bude mykóza objavivať je todpovedná imunita ženy..

To, že má žena mykózu, rozhodne nemožno prehliadnuť. Nejedná sa o vážne ochorenie, no jeho príznaky sú veľmi úporné a nepríjemné. Ešte nepríjemnejšou je skutočnosť, že aj po vyliečení sa mykóza môže vrátiť. Tento jej opakovaný výskyt môžu spôsobiť už vyššie spomínané faktory, ale pravdou je, že v mnohých prípadoch sa príčina jej recidívy vôbec nezistí. Niektoré ženy sú proste na jej vznik náchylnejšie, čo odborníci pripisujú rôznej imunite.

Prevencia a liečba

Ejakulát mení kyslosť pošvy a tá je potom náchylnejšia na vznik mykózy.

V lekárni je možné zakúpiť voľnopredajné prípravky, ako sú vaginálne čapíky, tabletky a mastičky, ktoré sa užívajú preventívne, najmä ak bude žena tráviť čas v rizikovom prostredí. Dôležité je tiež dodržiavať základné hygienické pravidlá, používať gély na intímnu hygienu, po každom sexuálnom styku sa osprchovať, a to najmä preto, že ejakulát mení kyslosť pošvy a tá je potom náchylnejšia na vznik mykózy.

Pozor na:

  • Tesné džínsy a správnou voľbou sú určite bavlnené nohavičky.
  • Mokré plavky by mali byť tabu úplne. Ihneď po kúpaní si ich treba vyzliecť a starostlivo sa osušiť.
  • Na toalete vždy dodržiavajte zásadu, že sa utierate smerom od pošvy dozadu.
  • Toaletný papier voľte neparfumovaný, rovnako tak ako slipové vložky.
Mohlo by vás zaujímať: Viete, čo všetko môže poškodzovať vaše obličky?

Mykóza sa lieči čapíkmi, masťami alebo tabletkami súhrnne označovanými ako antimykotiká. Väčšinou je nutné ich aplikovať a zavádzať pár dní a mykóza zmizne. Problémom však je, že samotné vyliečenie mykózy nedokáže zabrániť jej častému opakovaniu. K tomu je potrebné podporiť imunitný systém.

Niektoré ženy spoznajú mykózu už v samotnom začiatku, potom je možná liečba voľne dostupnými antimykotickými prípravkami. Tie obsahujú zavádzaciu tabletu a krém na intímne partie. O chronických ťažkostiach možno hovoriť v prípade, keď sa mykóza vyskytne častejšie ako 4-krát ročne.

Vaginálnu mykózu môžete preniesť aj na partnera. U muža dôjde k premnoženiu kvasiniek a plesní v oblasti žaluďa a predkožkového vaku a príznaky sú takmer zhodné ako u žien: svrbenie, pálenie, začervenanie, opuch... Je preto potrebné pri opakovaných mykózach preliečiť oboch partnerov, aby nedochádzalo k opakovanému prenášaniu.

Dôležitá pri opakovaných mykózach je protikvasinková diéta.

Čítajte tiež: 
Zákerný zápal močových ciest
Zápal močových ciest - prevencia a liečba