Viete, čo všetko môže poškodzovať vaše obličky?

Magda Fejková | 9. november 2016
Viete, čo všetko môže poškodzovať vaše obličky?

Okrem diabetikov, ktorí patria k ohrozenej skupine ľudí s poškodenou funkciou obličiek sa k ochoreniu a následnému zlyhávaniu obličiek môže dopracovať aj človek, ktorý s cukrovkou nemá žiadne pletky..

Soľ a obličky – koľko je dosť?

K ťažkostiam môže prispieť trebárs dlhodobo neliečený vysoký krvný tlak. Slovensku patrí, čo do počtu pacientov s vysokým krvným tlakom, jedno z popredných miest svetového rebríčka: jedným z mnohých dôvodov tohto neutešeného stavu je aj fakt, že v potrave používame obrovské dávky soli. Presolenie organizmu spôsobuje zdravotné problémy.

"Chlieb a pečivo patria v mnohých členských štátoch EÚ medzi najvýznamnejšie zdroje príjmu soli"

„Nadbytočný príjem soli zvyšuje krvný tlak, ktorý stojí v pozadí chorôb srdca a ciev. Soľ tiež zvyšuje chuť do jedla, preto nepriamo súvisí aj s obezitou. Vysoký príjem soli vedie k osteoporóze, zbytočne zaťažuje obličky a celkovo prispieva k nevhodným stravovacím návykom. Veľmi slané potraviny – čipsy, fast food, údeniny, syry – bývajú celkovo chuťovo výrazné, tučné, určené na rýchlu konzumáciu a prejedanie sa," vysvetľuje endokrinológ a obezitológ MUDr. Petr Hlavatý.

Každý druhý chlieb alebo pečivo, ktoré si kúpime v bežnom obchode, obsahujú podľa jeho slov viac soli, ako je odporúčané. Vyplýva to z testovania bežných pekárskych výrobkov, ktoré si nechala vypracovať iniciatíva "Viem, čo jem a pijem".

Prieskum publikovaný Európskou úniou na konci roka 2014 ukázal, že chlieb a pečivo patria v mnohých členských štátoch EÚ medzi najvýznamnejšie zdroje príjmu soli.

Pekárske výrobky sa podieľajú na celkovom príjme soli z 20 - 30 percent. Čo to znamená pre vás ako bežného užívateľa?

Najviac soli obsahoval podľa testov obyčajný solený rožok, nasledoval staročeský žitno-pšeničný peceň, kornspitz a kaiserka špeciál. „Posyp hrubou soľou zbytočne zvyšuje jej množstvo v pečive," varuje MUDr. Hlavatý.

Svetový deň obličiek je síce v marci, prečo by sme si ho ale nemohli pripomenúť častejšie? „Obličky sú životne dôležitý orgán, o ktorý by sme sa mali starať, nech žijeme kdekoľvek a či už máme zvýšené riziko chronického ochorenia obličiek, alebo nie.

Zdravý spôsob života jednoznačne pomáha znížiť riziko chronického ochorenia obličiek a skorá detekcia a liečba môže spomaliť, alebo dokonca úplne zastaviť progresiu chronického ochorenia obličiek," hovorí člen riadiaceho výboru Svetového dňa obličiek, Dr. Philip Li.

Mäso a cigarety poškodzujú obličky

Zdravie svojich obličiek môžete celkom výrazne ohroziť aj tým, že dodržiavate diétu, v ktorej prevládajú bielkoviny. Strava, aj diétna, by mala byť vyvážená a obsahovať všetky živiny. Zbraňou hromadného ničenia obličiek sú dlhodobo užívané lieky, špeciálne analgetiká, ktoré užívame doslova „na kvantá".

Ani obličky fajčiarov nezostávajú ušetrené: „Väčšina ľudí žije v predstave, že fajčenie poškodzuje hlavne pľúca. V skutočnosti sa fajčenie významne podieľa na poškodení cievneho systému. A pretože cievy zásobujú krvou okrem iného aj obličky, porucha sa prejaví aj tu," vysvetľuje MUDr. Skalská.

Nezdravá strava s nadmierou tukov a cukrov významne zaťažuje orgány, ktoré zbavujú organizmus splodín metabolizmu – teda pečeň a obličky. Aby bol výpočet škodlivín kompletný, pridajme ešte nadmerné užívanie všetkých drog, či už legálnych, ako alkoholu, alebo nelegálnych. Náš národ patrí spolu s Čechmi, Dánmi, Írmi a Britmi na vrchol v konzumácii alkoholu. Podľa štatistík ho u nás užívajú aj čím ďalej tým mladšie deti.

Voda – málo alebo veľa?

Jedným z najčastejšie tradovaných mýtov o zdraví obličiek v súvislosti s tekutinami je ten, že čím viac vody vypijeme, tým lepšie poslúžime svojim obličkám. „Nie je to pravda. Najmä u ľudí s poruchou obličiek nie je vysoký príjem vody prínosom. Nebezpečný môže byť predovšetkým u diabetikov, ktorých poškodené obličky často nedokážu prebytočnú vodu vylúčiť," varuje MUDr. Skalská.

Prevodnenie sa prejavuje opuchmi alebo dýchavičnosťou. „Existuje situácia, ktorú je možné označiť ako otravu vodou. Nadmerné množstvo tekutín nabúra rovnováhu vnútorného prostredia, predovšetkým dochádza k zníženiu hladiny sodíka.

Príznakom prevodnenia potom môže byť bolesť hlavy, vyšší krvný tlak, nevoľnosť, vracanie a opuchy. Tieto ťažkosti sa rozvinú predovšetkým u chorých s poruchou funkcie obličiek alebo srdca," dodáva lekárka Onkologickej kliniky 1. LF UK a VFN, doc. MUDr. Petra Tesařová, Ph.D.

Mohlo by vás zaujímať: Choré obličky nemusia vôbec bolieť. Môžu mať ale fatálne následky.