Ako zistím, že mám prekyslený organizmus?

prekyslenie, telo, organizmus, napoje, pálenie žáhy, životospráva, zlá, zdravie, pomoc, žalúdok, črevá, zápcha, brucho, potiaže, trávenie, bolesti brucha, depresia, úzkosť
8.6.2019 v kategórii Zdravie, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Prekyslenie organizmu je spôsobené hlavne zlou životosprávou a zlým životným štýlom. Ide o konzumáciu kyselinotvorných potravín a nápojov, nedostatok pohybu, nedostatočný pitný režim a užívanie množstva liekov. Všetky tieto faktory sa následne odzrkadľujú na zdraví a výkonnosti nášho organizmu.

Kyslosť je hodnotená číslom pH, čo je množstvo voľných iónov vodíka. Stupnica pH má rozsah od 0 po 14. Ak je nad hranicou 7, hovoríme o zásaditosti, pod 7 znamená kyslosť. Čím je číslo pH nižšie ako 7, tým je prostredie kyslejšie.  

„Podobne, ako si náš organizmus udržiava optimálnu teplotu tela 36,6 °C a odchýlky nám indikujú, že sa s naším telom niečo deje, aj naša krv má svoje optimálne hodnoty pH. Tie sú 7,36 - 7,44. Pokiaľ by hodnota pH krvi klesla len o trošku nižšie, nastal by kolaps organizmu. Preto si telo udržiava optimálnu hodnotu pH krvi. Pokiaľ sa organizmus prekysľuje, na zneutralizovanie nadbytočných kyselín používa vlastné zásadité zdroje – minerály. Tie si čerpá napríklad z kostí, svalov. Preto je dlhodobé zakyslenie sprevádzané demineralizáciou kostí, častými svalovými kŕčmi a pod., kedy minerály telo používa na neutralizáciu kyselín,“ vysvetľuje Mgr. Lucia Komorechová.

Jedným z hlavných faktorov prekyslenia organizmu je nesprávna strava a rýchle jedenie potravy. Nesprávne spracované sústo potravy spôsobuje v tráviacom trakte hromadenie nestrávených zvyškov, ktoré spôsobujú vznik hnilobných procesov a zakysľujú organizmus. Najčastejšie môžeme tento jav pozorovať ako tlak v oblasti hrudníka, tzv. pálenie záhy.

Aj príjem malého množstva tekutín, ako aj nevhodných nápojov (sladené, s obsahom umelých farbív, aróm, káva, alkohol), rovnako pôsobí negatívne na rovnováhu kyselín a zásad v organizme. Tieto nápoje zvyšujú produkciu kyslých žalúdočných štiav.

Ďalšou príčinou prekyslenia organizmu je preťaženosť, hnev, hluk, stres, sklamanie – negatívne emócie a city, ktoré nepriaznivo vplývajú na celý náš organizmus. Prekyslenie organizmu sa zosilňuje aj infekciami a zápalmi. Zakyslenie tela nastáva aj v dôsledku svalovej námahy, kedy sa pri vyššom fyzickom zaťažení produkuje kyselina mliečna. Tú pri nižšej záťaži stačí telo neutralizovať, pri vyššej však nie. My ju nazývame svalová horúčka alias svalovica. Tá môže viesť až k vzniku svalových kŕčov a vtedy je potrebný relax na neutralizáciu vytvorených kyselín.

Nedostatok zdravého pohybu, ktorý môže byť aj dôsledkom sedavého zamestnania v kancelárii, je taktiež príčinou prekyslenia organizmu. Kyseliny V chemickom procese látkovej premeny sa v ľudskom tele neustále tvoria kyseliny. Zdrojom kyselín môže byť pitie nápojov s obsahom kyseliny uhličitej, nadmerná telesná záťaž, ktorá vytvára kyselinu mliečnu, alebo odbúravanie bielkovín, pri ktorom vzniká kyselina močová. Nadmerný príjem sladkostí a telesnej námahy je príčinou vzniku kyseliny octovej.

V ľudskom tele sa taktiež vytvára kyselina soľná ako dôsledok stresu, hnevu, strachu, úzkosti. Tieto faktory umocňujú prekyslenie organizmu.  

Diagnostika prekyslenia organizmu

Či je náš organizmus prekyslený alebo v poriadku sa môžeme presvedčiť aj sami doma. Stačia nám na to lakmusové papieriky na stanovenie pH moču. Jednoduchým testom si vieme hneď stanoviť, ako na tom náš organizmus je. pH moču do značnej miery závisí od toho, aký druh potraviny človek prijíma.

Veľa bielkovín (tučného a tmavého mäsa), bieleho cukru, sýtených sladkých nápojov, kávy a alkoholu spôsobuje, že bude moč kyslý. Naopak, pokiaľ človek prijíma viac rastlinnej stravy, bude jeho moč zásaditejší.

Optimálne pH moču by sa malo stanovovať ráno po prebudení na lačno, kedy sú výsledky najmenej ovplyvniteľné. Moč by mal mať pH 5,0 - 6,5. pH pod hodnotu 5,0 značí zakyslenie organizmu. Príznaky a následky prekyslenia organizmu Ak nemá organizmus dostatočný a vyvážený príjem zásadotvorných potravín, tak zásady čerpá zo zásob, ktoré sťahuje z vlastných zdrojov (kosti, cievy a tkanivá).

Takto sa telo samo bráni proti záplave kyselín, ktoré potrebuje neutralizovať. Snaží sa o to, aby na organizmus tento proces nevplýval príliš drasticky, preto automaticky chráni mozog, srdce, oči a uši a ako skládku nezužitkovaných zvyškov ich použije ako posledné. O to vážnejšie treba pristupovať k výpadku sluchu a očnému zákalu. Takýmto spôsobom však telo prichádza o cenné minerály (tzv. demineralizácia).

Prekyslenie a následná demineralizácia organizmu spôsobuje:

  • únavu po jedle, ako aj celkovú únavu
  • časté svalové kŕče
  • nedostatok energie
  • rôzne bolesti
  • tráviace ťažkosti (pálenie záhy, hnačka, vracanie..)
  • psychické ťažkosti: stres, strach, hnev, starosti...
  • depresiu, podráždenosť, agresivitu, úzkosť…
  • priberanie/chudnutie
  • oslabenú imunitu a časté infekčné ochorenia
  • zápalové ochorenia
  • mykózu
  • slabú schopnosť regenerácie po fyzickej záťaži
  • poruchy pamäti, učenia, roztržitosť
  • poruchy prekrvenia – studené končatiny
  • lámavé nechty, padanie vlasov
  • krehké cievy a kosti.

Prekyslenie organizmu má za následok množstvo závažných ochorení. Ako príklad môžeme uviesť reumu, dnu, artritídu, obličkové a žlčové kamene, deformáciu chrbtice, ekzémy, zubné kazy, bolesti hlavy, poruchy prekrvenia, hemoroidy a iné. Najvážnejším dôsledkom prekyslenia organizmu je infarkt a mŕtvica.

Ako sa zbaviť kyselín z tela?
Prečítajte si tiež:

Ako sa zbaviť kyselín z tela?