Betaglukány a imunita. Čo majú spoločné?

redakcia FIT štýl | 17. december 2017
Betaglukány a imunita. Čo majú spoločné?

To, čo niektoré huby dostalo do skupiny "liečivých" a viedlo k výrobe potravinových doplnkov je účinný obsah látok zvaných glukány (betaglukány), ktoré sú silným prírodným imunostimulantom. Práve na jeseň najviac oceníme ich priaznivý vplyv na obranyschopnosť organizmu.

Betaglukány a imunita

Polysacharidy betaglukány stimulujú prirodzenú priaznivú imunitnú odpoveď. Neznamená to nič iné, než že ľuďom pomáhajú lepšie odolávať ataku viróz a bakteriálnych ochorení prichádzajúcich s jeseňou.

Betaglukány sú štrukturálne komponenty bunkových stien baktérií, siníc, rias, kvasiniek a húb, nachádzajú sa tiež v zrne obilnín. Primárne zdroje betaglukánov pre imunomodulačnú štúdiu aj pre liečebné aplikácie sú viac-menej tradičné, len čiastočne dané ich väčšou dostupnosťou. Huby pre tieto účely najviac využívajú v Japonsku, Číne a Rusku.

Nové výskumy preukázali, že tieto látky zasahujú tiež do regulačných homeostatických pochodov a teraz sú pod drobnohľadom vedcov ich možné aplikácie pri fyzickej, psychickej, environmentálnej alebo poinfekčnej , a taktiež pri liečbe chronického únavového syndrómu.

Už od 80. rokov minulého storočia poznáme ich podporný vplyv na krvotvorbu, takže sa podávajú na zmiernenie vedľajších účinkov radiačného poškodenia, chemoterapiea a intoxikácie ťažkými kovmi.

Betaglukány sa aplikujú na podporu imunity prevažne ako potravinové doplnky. Americkým Úradom pre lieky a potraviny (Food and Drug Administration, FDA) boli označené ako „bezpečné látky". Pri užívaní betaglukánov je ale nutné vziať do úvahy, že vedci zatiaľ nemajú úplne preverené ich interakcie s inými liekmi, ako sú chemoterapeutiká a antibiotiká.

Jesenný piknik: RECEPTY
Prečítajte si tiež:

Jesenný piknik: RECEPTY