Bolesť alebo zranenie kolena - scenár, ktorého sa bojí každý športovec. Kedy sa rozhodnúť pre operáciu?

Júlia Poláková, Odborný konzultant: MUDr. Martin Kordoš | 14. november 2017
Bolesť alebo zranenie kolena - scenár, ktorého sa bojí každý športovec. Kedy sa rozhodnúť pre operáciu?

Zranenie kolena a následná operácia – scenár, ktorého sa bojí každý športovec. Je normálne, že človek má z nepoznaného strach. Pokiaľ sa však k zraneniu a operačnému zákroku postavíme racionálne, bez zbytočných emócií a s pozitívnym prístupom, zbúrame aj poslednú prekážku na ceste za opätovným zdravím.

Čo skrýva naše koleno?

Najideálnejšie bude začať anatómiou. Hoci zvonka to tak nevyzerá, kolenný kĺb (articulatio genus) patrí medzi najzložitejšie kĺby v ľudskom tele. Žiaľ, zároveň pri ňom dochádza aj najčastejšie k zraneniam.

Ľudské koleno sa skladá z viacerých kostí. Tvoria ho najväčšia stehenná kosť (femur), dve kosti predkolenia (tíbia, fibula) a jabĺčko (patela). Podľa niektorých zdrojov sa však fibula (nazývaná aj ihlica) nezaraďuje medzi kolenné kosti, pretože do kolena nezasahuje. Okrem kostí tvoria koleno aj väzivá a chrupky (napr. menisky sú zmesou oboch), kĺbové puzdro či svaly.

Aby koleno plnilo svoju funkciu, musia byť tieto jednotlivé časti navzájom spojené. Túto úlohu plnia menisky (vnútorný – laterálny a vonkajší – mediálny), dva postranné väzy (bočný a mediálny kolaterálny väz) a dva skrížené väzy (predný, zadný).

Menisky pritom majú okrem stabilizačnej aj tlmiacu funkciu. Uvedené časti kolena sa, bohužiaľ, často stávajú doslova kameňom úrazu. Ich poškodenie (lézia), natrhnutie či úplné roztrhnutie (ruptúra) môže niekedy viesť až k operácii.

Pre krásne nohy
Prečítajte si tiež:

Pre krásne nohy

Kedy sa rozhodnúť pre operáciu?

Svoje koleno teraz poznáte lepšie aj zvnútra. Pokiaľ s ním máte problémy, je načase, aby ste sa o vašom zdravotnom stave poradili s odborníkom. Pomocou anamnézy, klinického vyšetrenia a rádiodiagnostických metód vie lekár presne určiť, ktoré časti kolena ste si zranili, a či vo vašom prípade došlo aj k poškodeniu mäkkých tkanív.

Pri vážnejších úrazoch kolena je preto rozhodne vhodné ísť na röntgen a pokiaľ to lekár odporúča, tak aj na magnetickú rezonanciu. Môžete tiež patriť medzi ľudí, ktorí sa nezranili, no v kolene ich napriek tomu občas zapichá, prípadne môžete mať z času na čas problémy pri športovaní.

Je dobré uvedomiť si, že ťažkosti s kolenami majú rôzny pôvod. Pokiaľ však odhalíte ich presnú príčinu, takmer všetky sa dajú vyliečiť. Dobrou správou je aj to, že nie každý problém s kolenom treba riešiť na operačnom stole. Existujú rôzne formy rehabilitácie, aj výživové doplnky.

Lekár vám, napríklad, môže naordinovať konzervatívnu liečbu, pri ktorej budete koleno šetriť nosením ortézy a zároveň budete chodiť na rehabilitáciu. Tento druh liečby je vhodný pre svoju neinvazívnosť. To znamená, že koleno nemusí byť operované, no napriek tomu existuje šanca dosiahnuť pozitívne výsledky.

Keď sa však konzervatívna liečba nebude javiť ako úspešná, prípadne, ak sa stav pacienta na základe empirických skúseností nezlepší, je dobré zvážiť operáciu. Tá sa často odporúča hlavne u mladých športovcov, ktorí sa chcú vrátiť k vrcholovému športu, prípadne k niektorým typom fyzických aktivít, ktoré im aktuálny zdravotný stav kolena neumožňuje robiť. Práve operácia spolu s dôslednou rehabilitáciou môžu prinavrátiť kolenu jeho pôvodnú funkciu.