Bylinkáreň: Reštart z domácej lekárničky

Redakcia | 18. január 2024
Bylinkáreň: Reštart z domácej lekárničky

Ak má byť zmena životného štýlu príjemná a bezbolestná, pripravte sa na ňu postupne. Neplánujte si radikálnu diétu, ani zmenu životného štýlu zo dňa na deň, doprajte si čas a užívajte si aj v januári jedinečné dozvuky sviatočných dní. No potom, pomaly a zľahka, odbremeňte svoje žalúdky, naštartujte metabolizmus a očistu doprajte aj pleti.

Zlepšite si trávenie. Chutne a rýchlo

Voňavá bazalka je obľúbenou aromatickou bylinkou najmä v talianskej kuchyni. Vedeli ste však, že zrýchľuje trávenie, pomáha pri chudnutí a telo zbavuje odpadových látok? Pomôže pri pálení záhy aj plynatosti, preto sa nebojte prijímať ju aj vo väčších množstvách. Okrem prípravy šalátov, dekorovania jedál a dochutenia pokrmov si môžete pripraviť aj zdravý bazalkový čaj.

Recept na čaj z bazalky

Polievkovú lyžicu sušenej alebo čerstvej bazalky zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Pite dvakrát denne. Čaj vám prečistí obličky, močové cesty, odstráni stres, úzkosť a bolesť hlavy.

Nemusíte čakať na jar, bazalku si ľahko dopestujete aj v tomto období zo semienok. Bude sa jej dariť v črepníku na okennom parapete s dostatkom svetla a tepla.

Naštartujte si metabolizmus s petržlenom

Po nesmierne zdravú a účinnú rastlinku nemusíte chodiť ďaleko. Práve naopak, hoci má výnimočne liečivé vlastnosti, je natoľko bežná a všade dostupná, že ju často prehliadame. Aromatická chuť a vôňa je typická pre petržlenovú vňať. Petržlen záhradný je u nás najznámejšia kuchynská bylinka. Doprajte si ho hojne, obsahuje množstvo vitamínu C, má protizápalové účinky a výrazne podporujte metabolizmus. Prečisťuje obličky, zbaví telo toxínov a nahromadených tekutín.

Poznáte aztécky cukor? Znížte príjem cukru

Vzdať sa sladkého je ťažké, o to viac v období prebiehajúcich sviatkov. No aj počas nasledujúcich mesiacov nám môže vybudovaná závislosť od cukru prekaziť každý pokus o úpravu jedálnička. Zdravšou alternatívou je vymeniť cukor za poctivý domáci med. Ani s ním to však nepreháňajte. Med však môže byť prvým krokom. Ešte sladšie ako cukor a med, ale s minimom kalórií, sú niektoré bylinky. Stévia cukrová je pomerne známa, no poznáte alojziu citrónovú? Nazýva sa tiež aztéckym cukrom alebo jednoducho lípiou.

Stévia aj lípia majú nízky glykemický index a navyše obsahujú množstvo minerálov a vitamínov. Do šálky čaju stačí vhodiť dva-tri lístky. Do pečenia a varenia je vhodná spracovaná stévia vo forme prášku, tabliet či tekutiny. Hoci je lípia tisíckrát sladšia ako cukor, obsahuje aj veľké množstvo gáfru. Odporúča sa preto využívať lípiu iba ako príležitostnú zmenu spôsobu sladenia, nie ako priamu náhradu cukru. Je vhodná pre diabetikov, počas diéty alebo ako občasná náhrada rafinovaného cukru.

Obe rastlinky si môžete pokojne pestovať aj doma. Bude sa im dariť v črepníku na svetlom mieste. 

Lípia sladká môže so stéviou smelo súperiť. Listy a stopky lípie obsahujú hernandulcín, zlúčeninu, ktorá je tisíckrát sladšia ako cukor a asi trikrát sladšia ako steviozid zo stévie.

Čaj proti migréne: Pripravte si vlastnú účinnú zmes

Rovnakým pomerom zmiešame sušené lístky lípie, kvet lipy, harmančeka a majorán. Zmes uchovávame v dobre uzatvárateľnej sklenenej nádobe. V prípade potreby ju budete mať vždy poruke. Čaj si pripravíte zaliatím lyžičky zmesi šálkou vriacej vody. Môžete ho užívať dvakrát denne.

Po jedle si doprajte ananás

Pár sviatočných dní, počas ktorých si doprajeme sýte jedlá a neodolateľné maškrty. Ak neodoláte a po výdatnom obede vás okrem výčitiek svedomia ťaží aj žalúdok, stavte na exotické ovocie. Ananás obsahuje enzýmy, ktoré podporujú trávenie. Odporúča sa ako prevencia zažívacích ťažkostí po ťažkých jedlách. Zároveň pôsobí protizápalovo a podporuje imunitný systém. Trávenie uľahčí aj kivi, mango, avokádo či papája.

Pozor! Bromealín, tráviaci enzým získaný z ananásu, môže zvýšiť účinky antibiotík.  

Zdravý šalát nesmie chýbať: Zelerový coleslaw

Pripravte si:

1/2 zeleru

1 jablko (ideálne zelené)

citrón

hrsť nasekanej petržlenovej vňate

1 lyžicu horčice (ideálne dijonskú)

5 lyžíc majonézy

1 lyžičku citrónovej šťavy

soľ a mleté čierne korenie

vlašské orechy podľa chuti

Postup:

1. Zeler očistite, dôkladne umyte a nakrájajte na tenké rezance spôsobom Julienne. Pokvapkajte citrónovou šťavou. Jablko očistite, odstráňte jadro a nakrájajte ho na tenké mesiačiky. Taktiež pokvapkajte citrónom. 

2. Majonézu zmiešajte s horčicou a šťavou z citróna. Prisypte petržlenovú vňať, soľ a korenie. Jemne premiešajte s jablkom a zelerom.

3. Šalát môžete ozdobiť vlašskými orechmi

Julienne je spôsob krájania zeleniny na 2 - 3 mm široké prúžky, nazývané aj zápalky. 

Aj pleť si po čokoládových zákuskoch zaslúži očistu

Únava, spomalený metabolizmus a nezdravé maškrty sa podpíšu aj pod stav našej pleti. Všimli ste si mastnejšiu alebo, naopak, suchú, šupinatú pokožku alebo zopár vriedkov, ktoré nekorešpondujú s vaším vekom? Ani počas sviatkov nezanedbávajte svedomité čistenie pleti a hydratáciu. Prírodných pomocníkov pre starostlivosť o pleť máme k dispozícii viac než kedykoľvek predtým. A čo je dôležité - máme informácie a vedomosti. V zime výborne poslúžia bylinky. Nechtík lekársky, rumanček kamilkový a slez maurský dokážu s pleťou zázraky.

Aké sú ešte NAJ prírodné suroviny pre zdravú pleť?

Jablčný ocot

Med

Aloe vera

Avokádo

Prírodné oleje (arganový, olivový, jojobový, ricínový, mandľový)

DIY: Účinné pleťové vody si dokážete vyrobiť aj doma

Ružová pleťová voda

Upokojujúca jemná ružová voda je vhodná na suchú, citlivú, aj zrelšiu pleť. Pripravíte si ju jednoducho. Hrsť lupienkov ruže umyte pod tečúcou vodou, vložíte do hrnca a zalejete vriacou, ideálne dojčnenskou vodou. Nechajte odstáť, pokiaľ nevychladne. Následne sceďte, pridajte jednu kávovú lyžičku jojobového oleja a premiešajte. Uskladňujte v chlade maximálne po dobu 10 dní. Takto pripravenú pleťovú vodu môžete použiť na večerné odlíčenie alebo v rozprašovači na osvieženie počas dňa. 

Zelené pohladenie

Pleťová voda zo zeleného čaju pleť vyčistí a zároveň sťahuje póry. Účinná je aj pri problematickej pleti so sklonom k akné. Dve polievkové lyžice sypaného zeleného čaju zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať do vychladnutia. Pridajte 3 kvapky vitamínu E, premiešajte a uskladnite v chladničke.

Osviežujúca pleťová voda z mäty

Hrsť mäty zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať až do úplného vychladnutia. Pridajte pár kvapiek zvoleného éterického oleja, vhodná je napríklad levanduľa, pretrepte a uskladnite v chlade. Táto pleťová voda je ideálna na použitie v rozprašovači. Nezabudnite ju nanášať aj na krk a dekolt.