Čo majú spoločné trávenie a psychika?

PR článok | 5. marec 2024
Čo majú spoločné trávenie a psychika?

Emócie roztápajú povestné ľady, hýbu davmi aj celým svetom, majú obrovský vplyv na rozhodovanie jednotlivca. Málokto si však vie predstaviť, že by mohli mať vplyv napríklad aj na to, ako sa v našom tele spracúva a posúva potrava. Hovorí sa, že problémy alebo náročné informácie treba stráviť. Nakoľko je to pravda? Do akej miery môže za nekomfortný pocit plnosti a nafúknuté bruško naša psychika?

MUDr. Olga Bálková upozorňuje na fakt, že počet pacientov rôzneho veku s rôznymi tráviacimi ťažkosťami stúpa. Vraj žijeme prirýchlu dobu. Takú, v ktorej sledujeme na sociálnych sieťach mnohých, no zabúdame si všímať správnym smerom seba a svoje zdravie. Zdôraznila najčastejšie príčiny, ktoré môžu za to, že sa čoraz častejšie stretávame s nepríjemnými pocitmi nafukovania, vylučovanie sa stáva nepravidelné a ide ťažko.

1. Chýba nám dôsledná hydratácia.

Nedostatok tekutín v tele môže spôsobiť, že stolica je tvrdšia a ťažšia na vylúčenie.

2. Nemáme dostatočný príjem vlákniny.

Vláknina pomáha udržiavať stolicu mäkkú a ľahko sa pohybujúcu cez tráviaci systém. Pokiaľ nejeme dostatok vlákniny, môže to viesť k tvrdej stolici. Nájdeme ju hlavne v zelenine a ovocí.

3. Máme menej prirodzeného pohybu.

Pravidelný pohyb a cvičenie pomáhajú stimulovať činnosť čriev a uľahčiť trávenie.

4. Čelíme pôsobeniu stresu alebo úzkosti.

Práve aj tieto psychické stavy môžu ovplyvniť tráviaci systém a spôsobiť problémy s vyprázdňovaním.

5. Potrebujeme akceptovať aj lieky alebo zdravotný stav.

Niektoré lieky alebo zdravotné stavy, ako je syndróm dráždivého čreva, môžu tiež spôsobiť problémy s trávením.

MUDr. Bálková hovorí, že problémy s vyprázdňovaním netreba vnímať ako hanbu, niečo, čo je potrebné nejakým spôsobom zatajovať alebo prekrývať. V prvom rade ide o zdravotný problém, ktorý keď človek dlhodobo nerieši, nielenže si výrazne znižuje kvalitu života, ale môžu tieto ťažkosti prerásť do vážnejšieho ochorenia.

A ako je to s tou psychickou pohodou?

„Je to skutočne tak. Naše emócie môžu ovplyvniť, ako trávime potravu. Keď sme nervózni alebo stresovaní, naše telo môže spomaliť trávenie, pretože sa pripravuje na „boj“ alebo „útek“. Takže, keď hovoríme, že „musíme stráviť túto informáciu“, pravdepodobne to nebude len metafora!“ potvrdzuje doktorka Bálková. „A naopak, trávenie potravy môže ovplyvniť naše emócie. Keď sme hladní, môžeme sa cítiť podráždení alebo unavení. A kto by nebol šťastný po dobrom jedle? Takže, keď sa cítime trochu dole, možno by sme mali skontrolovať, či sme dostatočne a zdravo jedli. Ale pamätajme, že aj keď je jedlo skvelé, nemali by sme ho používať na riešenie všetkých našich emocionálnych problémov. Ak sa cítime stresovaní, potrebujeme do nášho bežného života zakomponovať pravidelnú relaxáciu alebo meditáciu. Taktiež je vhodné vyhľadať pomoc odborníka, pretože, ako som už spomínala, psychické stavy môžu, okrem iného, ovplyvniť aj náš tráviaci systém a spôsobiť veľmi nepríjemné ťažkosti s vyprázdňovaním,“ zdôrazňuje ešte na záver.

Tip z lekárne:

Zdravotnícka pomôcka TITANLAX

Nevystavujte sa trápeniu s trávením!

Na nekomfortný pocit plnosti a často nafúknuté bruško, by sme sa mali prestať pozerať ako na estetický problém. Je to v prvom rade problém nášho zdravia.

Zdravotnícka pomôcka TITANLAX prináša šetrné a diskrétne riešenie pre bežné ťažkosti s trávením, podporuje črevnú peristaltiku, uľahčuje vylučovanie a znižuje plynatosť. Jedno vrecko sa večer rozmieša v pohári vody, vypije, výsledkom je ľahšia a bezproblémová ranná hygiena. TITANLAX je nenávykový, pod dohľadom lekára vhodný tiež pre deti od 6 rokov a tehotné ženy. Vďaka pridanej vláknine psyllium učí telo správne pracovať aj samé. Dostupné v lekárňach alebo na www.titanlax.sk.