DEZODORANTY: Nutnosť našich dní

Lucia Gáborová | 12. august 2019
dezodorant, anitperspirant, potenie, žľazy, potné žľazy, zdravie, pot, cvičenie, pokoj, choroba, zápach, pazuchy, podpazušie, starostlivosť, telo, leto

Slovo pot nechceme ani len počuť. Prekvapí nás vždy, keď ho najmenej potrebujeme. Keď sa pri dôležitej prezentácii pred klientmi či vedením spoločnosti natiahneme po dokumenty, alebo počas obednej prestávky po soľničku.

Obviňujeme ho za mokré fľaky v podpazuší, za žlté fľaky na bielych tričkách a blúzkach, reagujeme naň znechutene. Pravdou však je, že pot je nevyhnutnou súčasťou fungovania nášho organizmu potrebujeme ho rovnako ako ten správny dezodorant či antiperspirant.

Kedy a prečo sa potíme?

Keď sa telo začne zahrievať, či už kvôli nadmernej fyzickej aktivite alebo kvôli vyššej vonkajšej teplote, náš mozog začne na tento podnet reagovať uvoľňovaním potu z viac ako 2,5 milióna ekrinných žliaz nachádzajúcich sa na rôznych častiach tela.

Cez póry vyšle na povrch kože tekutinu, tá sa začne odparovať a znižovať telesnú teplotu. Ochladzujúci pot však nie je jediný typ potu. Ľudia majú aj apokrinné žľazy, predovšetkým v podpazuší, vo vlasatej časti hlavy a na slabinách. Tieto žľazy sú aktivované až počas puberty a ich najčastejším spúšťačom je stres. Práve keď dochádza k ich aktivovaniu, objaví sa pot, ten rozkladá baktérie na pokožke a celý proces uvoľní nepríjemný zápach. Pot nie je spúšťaný srdcovou frekvenciou alebo pohybom, ale receptormi v oblasti hypotalamu mozgu. Jedinci žijúci v horúcej tropickej klíme sa postupne prispôsobia a nepotia sa tak ako my, keď k nim zavítame.

Nesmieme tiež zabúdať na to, že miera nášho potenia závisí od mnohých faktorov, z ktorých najvýznamnejšími sú:

  • genetická predispozícia fyzická aktivita, cvičenie
  • nadmerná psychická záťaž.
  • hormonálne zmeny (puberta, tehotenstvo, menopauza),
  • nervozita a stres, úzkosť,
  • poruchy funkcie štítnej žľazy,
  • diabetes,
  • zloženie nášho jedálnička,
  • podnebné pásmo, v ktorom žijeme,
  • lieky, ktoré užívame.

Nadmerné potenie

Hypehidróza je zdravotný stav charakterizovaný nadmerným, často nepredvídateľným potením. Vtedy organizmus produkuje oveľa viac potu (štyri až päťkrát viac), ako je potrebné na jeho ochladenie. Pot prichádza kedykoľvek a neraz úplne bez dôvodu. Ľudia trpiaci touto poruchou tvrdia, že im veľmi narúša ich osobný život, a to zo sociálnych, tak aj z emocionálnych a psychologických dôvodov. Hyperhidróza postihuje buď celé telo alebo len niektoré jeho časti, napríklad ruky, chodidlá, tvár, chrbát či podpazušie, a po prvýkrát sa zvyčajne objavuje už v období dospievania.

Nanešťastie, ako, alebo prečo dochádza k hyperhidróze, je stále záhadou, aj keď dedičnosť tu zohráva hlavnú úlohu.

Všetky typy sú spôsobené nadmernou stimuláciou potných žliaz. V niektorých prípadoch je hyperhidróza vedľajším účinkom závažnejších zdravotných stavov. Nenechávajte si tento problém len pre seba, ale poraďte sa o ňom s vaším lekárom či lekárnikom.

Jedným z dôvodov, prečo môže človek trpieť nadmerným potením, môže byť zvýšený počet potných žliaz. Niektorí ľudia majú až 5 miliónov potných žliaz. Rovnica je jednoduchá: viac potných žliaz rovná sa viac potu. Inými slovami, keď sa rozdávali potné žľazy, stáli ste zrejme v rade na prvom mieste.

Tipy pre vás:

  • často sa sprchujte,
  • noste všade so sebou vreckovku na diskrétne utretie potu z tváre,
  • noste priedušné topánky,
  • noste vzdušné bavlnené oblečenie,
  • pite dostatočné množstvo vody,
  • používajte vhodný dezodorant či antiperspirant.

Podpazušie vyhráva

Či sme ženy, muži alebo tínedžeri, najčastejšie riešime práve potenie v oblasti podpazušia. Apokrinné žľazy v podpazuší produkujú pot preto, aby zbavili telo toxínov. Ak sa v oblasti podpazušia potíte nadmerne, môže to byť spôsobené aj stravou či konzumáciou alkoholu. Okrem úpravy jedálnička (vylúčenie mastných, vyprážaných a príliš pikantných jedál) a celkovej striedmosti v životospráve je kľúčovým faktorom pre vás hygiena tela a výber vhodného antiperspirantu.

DEZODORANT či ANTIPERSPIRANT?

Zatiaľ čo dezodorant nepotláča pot, ale zápach, antiperspirant blokuje práve tvorbu potu. Dezodorant aktívne útočí na baktérie na vašej koži. Aplikovať sa má hneď po sprche na suchú kožu v oblasti podpazušia. Môžete ho tiež znovu aplikovať kedykoľvek počas dňa, keď pocítite potrebu.

TIP Majte dezodorant vždy poruke. Jeden doma, druhý v práci, tretí v kabelke. Tak ho budete môcť použiť kedykoľvek a vyhnete sa nepríjemnostiam.

Ak uprednostňujete produkty v spreji, je vhodné zvoliť produkty s obsahom kamenca. Kamenec je aktívny minerál, ktorý účinne zamedzuje vzniku telesného pachu pre 24-hodinovú ochranu. Ak nestrpíte mokré fľaky v podpazuší, vyberte si antiperspirant. Ten zastaví potenie a vaše podpazušie zostane suché.

Nezabudnite, že zdravý pot je fyziologický, a teda úplne normálny a spotiť sa každý deň pri cvičení je prospešné pre telo aj myseľ.