Histamínová intolerancia - čo to vlastne je?

Miroslava Suchárová | 2. jún 2019
histamin, intolerancia, bolesti, brucho, hnačka, ekzem, vyrážky, pokožka, bolesť, klby, malátnosť, závraty, symptómy, hit, histamine, intolerancia, neznášanlivosť, čo jesť pri histaminovej, hitko, histaminik

Mnohí ňou trpia, no nemajú o tom ani tušenie. Histamínová intolerancia môže ísť totiž ruka v ruke s množstvom zdravotných ťažkostí, ako sú napríklad bolesti kĺbov, ekzémy, migrény, bolestivá menštruácia, úzkosť, poruchy spánku, chronická únava, nervozita či akné, ktoré nám ani nenapadne spojiť si práve s touto diagnózou.

Niektoré príznaky histamínovej intolerancie (ďalej HIT) sa objavujú takmer ihneď po skonzumovaní jedla s vysokým obsahom histamínu (svrbenie a začervenanie kože, opuch nosovej sliznice, nadúvanie, kŕče v bruchu, hnačka, kýchanie, búšenie srdca…). Tie človeka upozornia na to, že niečo nie je v poriadku a treba to riešiť s lekárom, avšak iné sa môžu prejaviť až o niekoľko hodín a je náročné vypátrať ich pôvodcu.

Záludnosť HIT je aj v tom, že výskyt symptómov a takisto intenzita ich prejavu je veľmi individuálna.

To znamená, že sa líši od človeka k človeku. To isté platí aj pre zoznam potravín, po ktorých sa príznaky HIT objavia, prípadne zhoršia – zatiaľ čo jednému človeku s touto diagnózou určitá potravina nespôsobuje žiadny či iba malý problém, u iného vyvoláva rad nepríjemných symptómov.  

Čo je histamín a histamínová intolerancia?  

Ak chceme pochopiť problematiku histamínu, nie je možné vyhnúť sa niekoľkým odborným pojmom. Histamín je charakterizovaný ako látka, ktorá patrí do skupiny biogénnych amínov. Jedná sa o degradačné produkty živočíšnych a rastlinných metabolizmov (histamín je teda prirodzene zastúpený v rastlinách i živočíchoch). Histamín je produkovaný z aminokyseliny histidín. Je veľmi dôležitý pre správne fungovanie ľudského organizmu a dobré zdravie – zúčastňuje sa viacerých ochranných a regulačných funkcií, ktorých je viac ako dvadsať.

Problémom sa stáva až vtedy, keď dôjde k prekročeniu určitej hranice tejto látky v organizme. Ak je teda v tele taká úroveň histamínu, ktorú naše telo nedokáže spracovať, vznikajú histamínové prejavy. Môže to byť spôsobené napríklad nadmerným prísunom histamínu v potravinách, vlastnou nadprodukciou v organizme či poruchou aktivity enzýmu DAO, ktorého úlohou je odbúravať histamín.  

Diagnostika a liečba HIT

Ak má človek zdravotné ťažkosti, ktoré sa objavujú pravidelne alebo znižujú kvalitu života, je, samozrejme, nutné byť zodpovedným a vyhľadať lekára. Tak treba urobiť aj pri podozrení na histamínovú intoleranciu. Pri diagnostikovaní lekár vykoná kvalitnú anamnézu, v rámci ktorej ho zaujímajú i príznaky HIT. Dôležité je venovať sa nielen aktuálnym zdravotným ťažkostiam, ale aj tým v minulosti.

Následne odborník prejde k fyzikálnemu vyšetreniu, kde upriami pozornosť napríklad na stav pokožky, dýchanie, krvný tlak či brucho. Dôležitou súčasťou diagnostiky HIT je laboratórne vyšetrenie.

Dôležité je pripomenúť, že odborník pri vyšetrovaní pacienta berie do úvahy aj možnosť iných príčin zdravotných problémov, čiže vždy sa nemusí jednať iba o histamínovú intoleranciu. Takisto nie je vylúčené, že môže ísť o HIT napríklad v kombinácii s alergiou, alebo histamínová intolerancia môže spôsobovať horší priebeh inej choroby. Čo sa týka liečby, tak najdôležitejšia je v tomto smere diéta s nízkym obsahom histamínu.

Pripravujeme: Strašiak menom diéta s nízkym obsahom histamínu. Akých pravidiel sa držať?