Histamínová intolerancia = jedlo ako (ne)priateľ

Dagmar Baluchová | 28. január 2017
Histamínová intolerancia = jedlo ako (ne)priateľ

Ak ste žena, máte pred alebo po 40 a príznaky, ako častá migréna, bolestivá menštruácia, tráviace a kožné ťažkosti, trpíte únavou a poruchami spánku a vypozorovali ste, že niektoré potraviny či nápoje vám nerobia dobre, môžete spadať pod 2 – 3 % osôb z populácie, ktorých problémom je histamínová intolerancia.

H ako histamín

Laikovi sa pri tomto slove vybaví niečo s alergiou (napr. také nosové spreje s antihistaminikami). Je to tak, pretože histamín je chemická látka (biogénny amín), ktorá je súčasťou ľudského organizmu. Je dôležitý pre fungovanie nervového, kardiovaskulárneho systému, podieľa sa na regulácii množstva vody, priepustnosti ciev, a tiež je nevyhnutný pri alergických reakciách. To, aby ho v tele nebolo veľa ani málo (teda, aby neškodil), zabezpečuje enzým, tzv. diaminooxidáza (DAO).

 Histamínová intolerancia (v skratke HIT) vzniká v organizme vtedy, ak je narušená rovnováha medzi hladinou histamínu a enzýmu diaminooxidáza. Nedostatok tohto enzýmu vedie k hromadeniu histamínu v tele a následne k histamínovej intolerancii (neznášanlivosti).

Pozor – nejde o potravinovú alergiu!

Hoci konzumácia potravín je pri HIT kľúčová, nejde o potravinovú alergiu. Pri alergii vyvoláva alergickú reakciu organizmu nesprávna reakcia imunitného systému na rôzne alergény (peľ, prach, niektoré potraviny atď.) Pri histamínovej intolerancii (alebo aj neznášanlivosti) je rozhodujúce pôsobenie histamínu. Aj preto nemožno túto neznášanlivosť liečiť liekmi, ktoré sa užívajú pri alergiách (hoci spočiatku môžu byť prejavy podobné).

Prečo sa histamín v tele hromadí?

Ľudský organizmus pracuje dokonale, a to v mnohých smeroch. Aj spomínaný histamín si v organizme sám syntetizuje a skladuje. Väčšina ľudí ešte tuší, že rastlinné či živočíšne potraviny obsahujú vitamíny, minerály ap., ale že obsahujú aj histamín, o tom vie málokto. Je to pochopiteľné, pretože väčšine populácie nerobí konzumácia potravín bohatých na histamín žiadne ťažkosti. Je to preto, že majú dostatočnú hladinu enzýmu DAO. Dôvodov, prečo histamín neplní svoju funkciu a začne sa v tele hromadiť, môže byť viacero. Napr. to môže vznikať v prípade, ak:

  • osoba dlhodobo konzumuje potraviny so zvýšeným množstvom histamínu
  • si organizmus začne sám nadprodukovať histamín, napr. pri alergických reakciách či bakteriálnych infekciách
  • ak je enzým diaminooxidáza (DAO), ktorý odbúrava histamín, v tele nedostatočne aktívny

DAO

Zastavme sa pri tom zložitom názve – enzým diaminooxidáza. Tvorí sa najmä v bunkách tráviaceho traktu, preto sa všeobecne histamínová intolerancia často vyskytuje u osôb, ktoré mali alebo majú rôzne ochorenia spojené s gastroenterologickým (tráviacim) traktom, napr. – ochorenia pažeráka, žalúdka, tenkého a hrubého čreva, pečene, žlčníka, žlčových ciest ap. Častý je súvis s Crohnovou chorobou, celiakiou ap. Znížená produkcia enzýmu DAO môže byť prechodná, takže u osôb s HIT môžu nastať obdobia, keď ťažkosti ustanú a zasa obdobia, keď prepuknú. To môže súvisieť aj s konzumáciou sezónnych jedál, bohatých na histamín (napr. v jeseni zvýšená konzumácia kyslej kapusty ap.), alebo tiež s užívaním niektorých liekov, ktoré majú vplyv na činnosť diaminooxidázy.

Diagnostika

Histamínová intolerancia sa často zamieňa s iným ochoreniami. Nečudo, donedávna to bol ešte dosť neznámy pojem – u nás sa toto ochorenie diagnostikuje iba od roku 2010! Napriek tomu, osoby so zvýšenou citlivosťou na histamín žijú medzi nami. Niektoré môžu mať s histamínom iba mierne ťažkosti, oproti tým, u ktorých aj najmenšia chyba v stravovaní môže mať závažné dôsledky a negatívne ovplyvniť ich každodenné prežívanie. Histamínovú intoleranciu diagnostikuje najčastejšie alergiológ, imunológ, príp. aj gastroenterológ, pričom sa tak deje na základe anamnézy (rozboru príznakov, ktoré pacient lekárovi popisuje) a odberu krvi.

Našťastie, sledovať hodnotu enzýmu diaminooxidázy je už možné. Hoci toto vyšetrenie u nás ešte nepatrí medzi bežné, niektoré slovenské laboratóriá sú už schopné u rizikových osôb zistiť z nameranej vzorky krvi hladiny tohto enzýmu. Na diagnostiku HIT má vplyv aj eliminačno-expozičný test, ktorý spočíva vo vylúčení potraviny či potravín, ktoré môžu viesť k ťažkostiam s histamínom a k pozorovaniu následných reakcií, napr. či tráviace, kožné ťažkosti po vyradení jedla alebo nápoja ustupujú alebo nie. Tento test je vhodné robiť aspoň 2 až 4 týždne, pričom po vyradení potraviny nasleduje expozícia – úmyselné požitie potraviny (a tým aj rozkolísanie hladiny histamínu v organizme). Opätovné vrátenie príznakov je dôležitým ukazovateľom histamínovej intolerancie.

Príznaky HIT

Spočiatku sa môžu zamieňať s inými a môžu simulovať napr. alergickú reakciu, dokonca aj chrípku či otravu. Avšak, HIT sa spája s konzumovaním potravy, čo môže byť pri stanovení diagnózy kľúčový moment. Napriek tomu sú príznaky tohto ochorenia veľmi individuálne a u každého jedinca s HIT veľmi variabilné (a teda aj rozlične závažné). Je to aj preto, že histamín vykonáva v ľudskom tele viacero funkcií a u osôb s HIT preto môže zasahovať do rôznych oblastí. Napriek tomu existuje zoznam akýchsi typických príznakov pre túto diagnózu. Sú to:

  • zažívacie ťažkosti - hnačka, bolesti brucha, nadúvanie, podráždený oslabený žalúdok...
  • kožné – svrbenie, vyrážky
  • bolesti hlavy, migréna
  • bolestivá menštruácia
  • poruchy spánku, únava
  • nádcha, dýchacie ťažkosti, opuchy nosovej sliznice
  • návaly tepla, potenie sa, zimomravosť
  • búšenie srdca, problémy s krvným tlakom
  • zadržiavanie vody v tele, opuchy... 

Liečba

Hoci histamínová intolerancia nie je liečiteľná, napomôcť zmierniť jej prejavy môže doplnok stravy, ktorý obsahuje prírodný enzým diaminooxidázu (DAO), ktorý napomáha rozkladu histamínu v potrave. Tento enzým sa nachádza v ľudskom organizme (najmä v tenkom čreve, pečeni, obličkách, bielych krvinkách...), avšak niektoré osoby ho potrebujú dopĺňať a tak napomôcť rozkladu histamínu prijatého z potravy, a to najmä pred konzumáciou sporného jedla.

Voľne predajný doplnok výživy s týmto enzýmom však organizmus neskladuje do zásoby a je potrebné ho užívať s každým jedlom, ktoré má vysoké hladiny histamínu. Avšak, tento výživový doplnok obsahuje DAO iba v malom množstve, preto najmä osobám s ťažkými formami histamínovej intolerancie nemusí postačovať, alebo iba v obmedzenej miere. Keďže tento prípravok neobsahuje lepok ani laktózu, je vhodný aj pre celiatikov a osoby s laktózovou intoleranciou. Užívanie tohto doplnku je vhodné skonzultovať s odborným lekárom.

Nízkohistamínová diéta

Okrem dodávania enzýmu diaminooxidázy je základom liečby nízkohistamínová diéta, teda vyhýbať sa všetkým spracovaným, ohrievaným jedlám, polotovarom, sladkostiam, niektorým liekom, alkoholu. Ide doslova o radikalizmus v strave, hoci prináša svoje ovocie. Základom je konzumovanie čerstvej stravy, keďže množstvo histamínu skladovaním a spracovaním v potravinách narastá.

Preto je pre osoby s HIT neprijateľné ohrievanie potravín (čo je však dosť náročné v práci atď.). Osoby s HIT musia sami na sebe testovať svoju toleranciu – ktoré jedlá ešte znesú, a ktoré nie, a na základe toho si vytvoriť vlastný zoznam akceptovateľných jedál, potravín, pochutín atď.

Nízkohistamínová diéta je trvalá, doživotná, hoci každý histaminik potvrdí, že má „prísnejšie“ a „benevolentnejšie“ obdobia. Navyše, stres je významným spúšťačom histamínovej intolerancie, preto je dôležité, aby napriek ochoreniu ostávali muži a ženy, ktorým diagnostikujú histamínovú intoleranciu, „v pohode“. Aby nepodliehali pochmúrnym náladám a depresii, pretože hoci je stravovanie a celkovo život s touto diagnózou náročný, dá sa to.

Aké potraviny sú vhodné pri nízkohistaminovej diéte sa dozviete v tomto článku:  "Vhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte"
Využite špeciálnu akciu a objednajte si predplatné!