HLBOKÉ DÝCHANIE - technika, ktorá vás zbaví stresu

Lucia Gáborová | 28. júl 2021
Hlboké dýchanie

„Relax je niekedy najproduktívnejšou činnosťou, ktorú môžete robiť.“

Hlboké dýchanie je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť stres v organizme. Je to preto, že keď zhlboka dýchate, váš mozog pošle správu do vašej mysle, aby sa upokojila a uvoľnila. Mozog potom pošle túto správu ďalej do celého tela.

Naučte sa správne dýchať

Ukazovatele spojené so stresom, napríklad zvýšený srdcový rytmus, zrýchlené plytké dýchanie a vysoký krvný tlak, sa pri hlbokom dýchaní spomaľujú a telo sa následne postupne uvoľňuje. Váš dych teda ovplyvňuje celé vaše telo. Naučiť sa správne dýchať je pomerne jednoduché a výhodou tejto techniky tiež je, že ju môžete použiť kedykoľvek a kdekoľvek. 

Hlboké dýchanie do brucha je základným kameňom mnohých ďalších relaxačných postupov a dá sa kombinovať s ďalšími relaxačnými prvkami, ako sú aromaterapia, hudba či joga. Aj keď sú dostupné rôzne aplikácie, ktoré si môžete stiahnuť do svojho smartfónu, a tie vás potom týmto procesom prevedú, je dobré naučiť sa správne dýchať aj bez nich. Všetko, čo skutočne potrebujete, je niekoľko minút a tiché, ničím nerušené miesto. 

hlboké dýchanie 

Ako praktizovať hlboké dýchanie

1. Sadnite si do pohodlného sedu, uvoľnite sa a vystrite chrbát. Zatvorte oči. Jednu ruku si položte na brucho a druhú na hrudník. Neskôr, keď si techniku dôkladne osvojíte, môžete si ruky položiť na kolená dlaňami dolu. 

2. Nadýchnite sa nosom. Ruka na bruchu by sa mala zdvihnúť. Ruka na hrudi by sa mala len mierne pohnúť.

3. Vydýchnite ústami, vytlačte toľko vzduchu, koľko vládzete a súčasne stiahnite brušné svaly na maximum. Ruka na bruchu by sa mala pri výdychu pohnúť smerom dovnútra, ale druhá ruka by sa mala pohnúť len mierne.

4. Pokračujte vdychovaním cez nos a vydychovaním von cez ústa. Pokúste sa dostatočne vdychovať a poriadne vydychovať, aby vaše brucho stúpalo a klesalo. Ak sa vám nedarí, ľahnite si a na brucho si položte knihu. Pri nádychu nosom sa kniha zodvihne, pri výdychu ústami klesne.

5. V duchu si môžete počítať. Nádych – 2 - 3, zadrž 2 - 3, výdych 2 - 3, zadrž 2 - 3. Takto dýchajte minimálne 5 až 10 minút. 

Pravidelné praktizovanie hlbokého dýchania vám môže pomôcť znížiť každodenný stres a úzkosť, zlepšiť spánok, zvýšiť energiu, náladu a zlepšiť celkové zdravie a pohodu.