Hrbíte sa? Zarábate si na poriadny problém nielen s krčnou chrbticou

Diana Mašlejová | 24. júl 2019
krčná chrbtica, bolesť, liek, liečba, pomoc, akútna, krk, stuhnutý, blok, seknutie, pomoc pri bolesti krčnej chrbtice

Zaseknutý, zablokovaný, bolestivý – to sú len niektoré z prejavov problémov s krčnou chrbticou. Objaviť sa môžu aj nepríjemné stavy, ktoré nás vedia poriadne vystrašiť. Zhoršená rovnováha, pocity na zvracanie, či dokonca strata vedomia – to všetko môže byť spojené práve s touto oblasťou.

Ako sa o ňu správne starať a ktorým veciam sa treba rázne vyhýbať? S fyzioterapeutkou Evou Šmahelovou sme sa tentoraz zamerali na krčnú chrbticu. 

Rôznorodé prejavy dokážu potrápiť

V rámci problémov sa krčná chrbtica nachádza na druhom mieste hneď za krížovou. „Krčná časť je najpohyblivejšou časťou chrbtice a skladá sa zo siedmich stavcov, ktoré sú svojím rozmerom najmenšie. Práve tu prichádza prvý kameň úrazu – malá veľkosť stavcov v spojitosti so spomínanou pohyblivosťou a vysokou hmotnosťou hlavy. Krčnú chrbticu delíme na hornú a dolnú časť. Je početne inervovaná (nachádza sa v nej množstvo zmyslových receptorov – proprioreceptorov), ktoré vnímajú pozíciu hlavy, tlak, napätie a ďalšie rôznorodé faktory, no zároveň sa v tejto oblasti nachádza pomerne málo receptorov, ktoré vnímajú bolesť.

Tým, že je krčná chrbtica úzko prepojená s hlavou a s mozgom, prichádzajú na rad aj rôznorodé symptómy, ktorými sa problémy s ňou spojené prejavujú. Skutočne ide o široké pole, o ktorom by sa dal napísať niekoľkostranový traktát. Ako príklad uvediem klasickú bolesť hlavy. Tá môže mať v spojitosti s krčnou chrbticou migrenózny charakter, ale môže byť aj pulzujúca, tupá, či tlaková.

Objavuje sa aj bolesť za očami, ktorá môže pochádzať z oblasti hlavových kĺbov. Prítomné môže byť aj hučanie v ušiach – takzvaný ušný tinitus, ktorému je taktiež pripisovaná úloha v spojitosti s krčnou časťou. Neraz sa problémy s krčnou chrbticou prejavujú aj zapchatým nosom, či zhoršeným videním, slzením v očiach, až krátkodobou stratou vedomia. Komplikácie v dolnej časti krčnej chrbtice zase môžu potrápiť stuhnutými a bolestivými ramenami, kľúčnymi kosťami, alebo dokonca problémami s prežúvaním, prehĺtaním a čeľustným kĺbom. Pomerne často sa pacienti sťažujú aj na zvýšenú citlivosť vlasových korienkov a rôzne pocity na zvracanie,“ vysvetľuje Eva Šmahelová.

Nakoľko majú problémy s krčnou chrbticou rôznorodý charakter, je nutná podrobná diagnostika. Vyhrotené a dlhodobé bolesti (či iný druh diskomfortu) nás dovedú až k lekárovi – špecialistovi.

Odtiaľ by naša cesta mala viesť práve k fyzioterapeutovi (v prípade, že sú problémy len mierne, môžeme ísť rovno k nemu), ktorý nám naordinuje riešenie na mieru.  

Príčiny aj dôsledky

Čo vlastne bolí, keď nás bolí krk? „Najproblematickejšími úsekmi krčnej chrbtice býva časť medzi lebkou a hornou krčnou chrbticou, tiež miesta okolo 5. a 6. krčného stavca, ktoré sú bývajú veľakrát instabilné a oblasť medzi 7. krčným a prvým hrudným stavcom, kde sa zase mení tvar a sklon a krčná časť prechádza do tej hrudnej. Pri problémoch je jedným z najčastejších symptómov obmedzený rozsah pohybu, teda rôzne blokády, ktoré vedia byť v tejto oblasti poriadne nepríjemné.

Samotnú bolesť potom spôsobujú spomínané blokády, väzivová bolesť z preťažovania, zápal (aj zápaly orgánov a infekcie mandlí, nosnej dutiny, krku, a podobne), degeneratívne bolesti, kedy sa na chrbtici vytvárajú rôzne osteofity – výrastky, bolesti zo zaseknutých nervov. Nervy však majú ešte jednu špecialitu – prejavujú sa nielen bolesťou, ale aj rôznymi modalitami, ako je pálenie, mravčenie, brnenie, dokonca to môže byť zmena potivosti, mrazenie, husia koža, citlivosť na dotyk. Preto je zapálený nerv pomerne ľahké diagnostikovať,“ dodáva fyzioterapeutka.

Kľúčom úspechu je aj správne dýchanie

Možno ste netušili, aké zásadné je spojenie krčnej časti a ramien. Ľudia s tendenciou hrbiť sa si skutočne zarábajú na problémy, obmedzí sa rozsah pohybu krčnej chrbtice a celá oblasť začne tuhnúť. Negatívny efekt tohto charakteru možno pozorovať aj u mužov – kulturistov, ktorí majú skrátené prsné svaly a trapézy (nedostatočný strečing). Zlý vplyv na krčnú časť má aj predsunutie brady a, samozrejme, nesprávne horné hrudné dýchanie.

„Toto plytké a nedostatočné dýchanie veľmi zaťažuje krčnú chrbticu. Do veľkej miery sa sem vpisuje aj stres, ktorý zdvíha napätie v tkanivách a človek sa dostáva do obrannej pozície. V oblasti potom nie je dostatočné prekrvenie a relaxácia svalstva a prichádzajú bolesti"

Keď sa človek ocitá v stresovej situácii, prirodzene sa dostáva do obrannej pozície, sťahuje ramená, drží napätie v krku, predsúva bradu. V prípade, že tento stav trvá niekoľko týždňov, či mesiacov, telo môže danú polohu prijať už automaticky a tu prichádzajú veľké problémy. Nijaké naťahovanie a cvičenie nebude efektívne, pokiaľ pacient nezačne pracovať aj na vnímaní svojho držania tela a neodblokuje stres.

Je dokázané, že stres môžeme prežívať aj výlučne v predstavách, keď si napríklad projektujeme napätú situáciu už dopredu – zdravotné dôsledky sú rovnaké, ako keby sme ju skutočne prežili. Vhodný a zdravý sed je pre krčnú časť taktiež kľúčovým faktorom. Keď v práci sedíme za monitorom s predsunutou bradou, môžeme si skutočne vybudovať nesprávny návyk a tým aj komplikácie.

To isté platí aj keď máme problémy so zrakom, snažíme sa zaostrovať, čím v oblasti vytvárame napätie. Zrak je jednou z troch vecí, ktoré nám spolu s vestibulárnym systémom vnútorného ucha a informáciami z proprioreceptorov z tela, zabezpečujú rovnováhu. Keď zrak vypadne, telo sa snaží stav rýchlo vyrovnať.  

Pripravujeme: Na toto ste v spojení s problémami krčnej chrbtice určite nepomysleli