Jarná detoxikácia. Užite si jar na maximum a bez zbytočnej únavy!

Gabriela Bachárová | 4. apríl 2017
Jarná detoxikácia. Užite si jar na maximum a bez zbytočnej únavy!

Chceli by ste na jar podstúpiť detoxikačnú kúru, ale trochu sa obávate, že to bude vyžadovať veľa úsilia, energie, času a peňazí? Očista organizmu môže byť veľmi jednoduchá, pohodlná a lacná.

Len je potrebné zľahka zaradiť do svojho života niekoľko účinných postupov, a výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

Najprv niečo o toxínoch. Čítajte: Detox a toxíny v našom tele. Ktoré orgány je dôležité posilniť?

Prístup k detoxikácii by mal byť komplexný. To znamená, že nie je dobré zamerať sa len na jednu zložku, napríklad na zmenu jedálnička, ale vykonať malé úpravy hneď v niekoľkých oblastiach. Začať však môžete práve obsahom taniera.

Odľahčite jedálniček

Nezdravá zimná strava spôsobila, že v tele máme nadbytok toxínov, ktoré narušujú správnu činnosť mnohých orgánov, zanášajú ich a v dôsledku ich pôsobenia sa cítime unavení a bez nálady. Nie je ale nič ľahšie, než trochu jedálniček odľahčiť.

Tie hlavné zásady už určite poznáte:

  • obmedzte tučné, sladké a príliš slané jedlá
  • znížte konzumáciu mliečnych výrobkov (s výnimkou acidofilných)
  • biele pečivo jedzte len s mierou, nahraďte ho celozrnným
  • v jedálničku stavte na dostatok zeleniny, ovocia, obilnín a strukovín
  • aspoň na nejaký čas sa úplne vzdajte alkoholu, cigariet, čiernej kávy, čierneho a zeleného čaju
  • doprajte si veľa tekutín, najlepšia je čistá voda, na druhej strane to s pitím nepreháňajte, aby ste ešte viac nezaťažili svoje obličky
  • jedzte normálne, striktné diéty nie sú nutné, len si na tanier naberajte o niečo menšie porcie, veľmi tak uľahčíte svojmu tráveniu
  • kto sa nebojí, môže vyskúšať aj krátkodobú hladovku trochu zvýšte podiel surovej stravy, zima končí, nemusíme jesť už len jedlá, ktoré nás zahrejú

Okrem týchto odporúčaní dbajte tiež na zvýšený príjem tých potravín, ktoré náš organizmus neprekysľujú. Ak je naše vnútorné prostredie v nerovnováhe a sme prekyslení, pôsobenie toxínov sa zvyšuje.

Obmedzte preto mäso, údeniny, tavené syry alebo bežné oleje. Naopak, uprednostňujte takzvané zásadotvorné potraviny, ku ktorým patria zemiaky, koreňová a listová zelenina, kvasená zelenina, semená či morské plody a riasy.

Čítajte tiež: Riasy Hijiki, Arame, Agar-Agar. Výživná trojka, zoznámte sa.

Prehĺbte svoj dych

Táto informácia vás asi trochu prekvapí, ale v procese detoxikácie sa bez poriadneho dýchania nezaobídete. Ak dýchame plytko a krátko, v organizme zostáva jedovatý oxid uhličitý a sme ním doslova otrávení. Je takmer životne dôležité naučiť sa dýchať hlbšie a pomalšie, aby sme sa mohli oxidu uhličitého účinne zbavovať. Správne dýchanie tiež pomáha detoxikačným procesom v koži.

Predstavte si očistu

Vizualizácia je trochu zvláštna, ale napriek tomu celkom spoľahlivo fungujúca metóda, ktorá môže veľmi podporiť naše vonkajšie zámery. Je dokázané, že ak si niečo predstavujete, veľmi často sa to potom stane aj v skutočnosti.

Nejde však o žiadnu ezoteriku, ale o reálne fungujúci psychologický mechanizmus. Náš organizmus totiž do veľkej miery na predstavách funguje. Aby niečo mohlo vzniknúť aj v skutočnosti, najskôr je nutné si to predstaviť.

Ak teda chcete očistiť svoje telo, skúste si to najskôr jednoducho predstaviť. Telo na predstavy reaguje tak, že sa snaží naplniť ich aj v skutočnosti. Spustí procesy, ktoré k tomu povedú.

Stále neveríte, že to môže fungovať? Môžete to aspoň vyskúšať.

Ľahnite si, najlepšie na zem na podložku, a zavrite oči. Najskôr sa niekoľkokrát zhlboka nadýchnite, zároveň uvoľnite celé telo. Potom si skúste predstaviť, ako sa vaše telo očisťuje, ako nahromadené škodlivé látky odchádzajú preč a ako môžu všetky bunky znovu voľne dýchať. Opakujte po dobu dvoch týždňov aspoň raz denne.

Začnite sa hýbať

Pohyb je v snahe očistiť svoje telo veľmi dôležitý. Nemusíte hneď začať trénovať na maratón, ale rozhodne si doprajte aspoň dlhé prechádzky v rýchlom tempe. Podstatné je trochu sa zapotiť. Skúste sa prihlásiť na hodiny aerobiku, a ak na to nemáte čas, môžete si len tak zaskákať aj doma.

Športové aktivity, počas ktorých dochádza k zvýšeniu tepovej frekvencie a k spoteniu, pomáhajú detoxikačným procesom v pľúcach, v lymfatickom systéme a v koži. Tiež máte pocit, že po výdatnej športovej aktivite je vaša pokožka svieža a stratila šedastý nádych? To preto, že sa dobre prekrvila a zbavila sa nahromadených odpadových látok. Športujte jednu hodinu aspoň trikrát denne.

Prajeme vám účinnú jarnú očistu a veľa energie do prvých jarných dní.