Riasy Hijiki, Arame, Agar-Agar: výživná trojka, zoznámte sa!
Zbavujú telo ťažkých kovov, chemických zvyškov a rádioaktivity. Ich pravidelné užívanie vám môže pomôcť s rôznymi ochoreniami, ako napríklad vysoký krvný tlak, alergie, nervové poruchy, poruchy štítnej žľazy. Dokážu skrášliť vašu pokožku a vlasy.
Riasy Nori, Wakame, Kombu sme vám už predstavili. Ďalšia trojka morských rias, Hijiki, Arame, Agar-Agar, obohatí váš jedálniček. Zároveň sa pozitívne podpíše na vašom zdraví a aj kráse.
Potrebujete vápnik? 11 nemliečnych zdrojov pre vaše zdravie
Riasa HIJIKI
Riasa pripomínajúca sušené červíky má síce výraznejšiu chuť, ale stojí za to si na ňu zvyknúť. Vyniká svojím vysokým obsahom vápnika, dôležitých minerálov vo veľkých množstvách a tiež množstvom stopových prvkov. Vďaka týmto zložkám posilňuje organizmus a zlepšuje hladinu krvného cukru, čo je prospešné najmä u diabetikov. Jej významný obsah draslíka dobre pôsobí proti zadržiavaniu vody v tkanivách. Hijiki rastie tesne pod hladinou ako ker a narastá do veľkosti asi jedného metra.
Pred varením je dobré ju aspoň na 10-15 minút namočiť.
Po zbere, ktorý prebieha medzi januárom a májom, sa hnedé výhonky niekoľko hodín varia, sušia a balia na predaj. Táto riasa je typická tým, že po namočení zväčší svoj objem až štvornásobne. Môžete ju použiť napríklad pri varení obilnín, ktoré obohatí o výživné látky, ale hodí sa aj ku koreňovej zelenine.
Riasa ARAME
Arame je ďalším členom rodiny hnedých rias pochádzajúcich z ďalekého východu. V sušenom stave sa nápadne podobá na riasu Hijiki, ale len do okamihu, kým sa nenamočí do vody.
Rastie v skalách pod hranicou prílivu a odlivu. Rastlina sa skladá z húževnatých vlnených pruhovaných vejárov, ktoré sú asi 30 cm dlhé a 4 cm široké. Aj túto riasu je dobré pred varením namočiť na 10-15 minút, čo zväčší jej objem dvojnásobne. Najčastejšie sa používa do polievok, ale vynikajúca je aj so zeleninou či tofu.
Zdravotné benefity bieleho jogurtu: Zmierňuje zápal a zvyšuje imunitu
Vďaka jej jemne sladkastej chuti, ktorá pochádza z vysokého obsahu prirodzeného cukru – manitu, ju majú rady aj deti a „riasový začiatočníci“. Arame je bohatá obzvlášť na jód a vápnik. Vďaka svojmu vyváženému obsahu minerálov pôsobí proti vysokému krvnému tlaku. V ľudovom liečiteľstve sa táto riasa používala na liečbu ženských reprodukčných orgánov.
Riasa AGAR– AGAR
Agar sa pripravuje z červenej riasy gelidium, v Japonsku známej ako tengusa. Používa sa ako želírovací prostriedok čisto rastlinného pôvodu, na prípravu rôznych dezertov, zahusťovanie džemov alebo zeleninových aspikov. Má neutrálnu chuť a žiadne kalórie. Oproti živočíšnej želatíne má vyššiu želírovaciu schopnosť a obsahuje mnoho minerálov a stopových prvkov.
Je výborný na kĺby, pomáha pri znižovaní krvného tlaku a pri redukcií nadváhy. Agar sa vyrába dvoma spôsobmi. Prvý je moderný, komerčný spôsob, pri ktorom sa používa kyselina sírová. Takýto Agar zväčša dostať kúpiť v práškovej forme a je lepšie sa mu vyhnúť, pretože nemá dobrú kvalitu.
Tradičná miso polievka
Druhý spôsob výroby je síce časovo náročnejší, ale výsledok stojí za to. Riasy sú na pobreží zbierané a následne sušené. Na zimu sa odnesú do hôr, kde sa varia spoločne s octom, aby hrubá vláknina zmäkla. Zmes sa precedí cez šatku a naleje do štvorcových foriem, kde sa nechá usadiť. Potom sa želatínová forma nakrája na pásy, poukladá na bambusové tyče tak, aby na ne svietilo čo najviac slnka. Počas niekoľkých týždňov, za studených nočných teplôt, pásy zmrznú a počas dňa sa znova rozpustia.
Tento proces eliminuje obsah vody. Výsledkom je kvalitný produkt spracovaný tradičným spôsobom. Kúpiť sa dá ako celé pasy alebo ako nakrájané vločky.