KLIEŠTE - kde číhajú? Nepodceňujte ochranu!

Jana Pattsová | 19. jún 2017
KLIEŠTE - kde číhajú? Nepodceňujte ochranu!

Teplé počasie nás láka do prírody, kde číha nebezpečný nepriateľ – kliešte. Kvôli teplej zime sú agresívnejšie ako inokedy a ochranu pred nimi netreba podceňovať.

Malý, čierny, nenápadný. O to zákernejší, že jeho uhryznutie necítiť. Tento parazit sa živí krvou zvierat a človeka. Je nebezpečný tým, že môže byť nositeľom rôznych chorôb, ako napr. kliešťovej encefalitídy a lymskej boreliózy. Tento rok začala aktivita kliešťov oveľa skôr, za čo môže mimoriadne teplá zima. Preto nás môžu potrápiť viac ako inokedy.

Kde kliešte číhajú?

Kliešte sa správajú ako predátori. Mnoho ľudí si myslí, že skáču na človeka zo stromov, ale ide len o mýtus. Trpezlivo čakajú prichytené na steblách trávy alebo v kríkoch. Bez prísunu krvi vydržia až jeden rok.

Číhajú nielen v lesoch, ale aj v mestských parkoch, na sídliskách a dokonca aj vo vyšších nadmorských výškach. Kvôli klimatickým zmenám sa presúvajú do severnejších častí. Ak si vyhliadnu obeť, prichytia sa na odev a presunú do miest na tele, kde je jemnejšia, tenšia a teplejšia pokožka.

Klepietkami na hlavičke vytvoria otvor na koži, do ktorej vsunú bodavý orgán. Pritom vylučujú sliny, ktoré pôsobia ako anestetikum, keďže dokážu znecitlivieť miesto prisatia. Preto si často ani nevšimneme, že sa do nás zahryznú.

Väčšinou sa zašijú v okolí spodnej bielizne, v zhyboch pod kolenami, v podpazuší, pod prsiami a u detí hlavne za ušami. Keď sa vrátite z výletu domov, hľadajte tichých predátorov predovšetkým v týchto oblastiach! Dôkladné skontrolovanie pokožky by malo byť samozrejmosťou.

Nepodceňujte ochranu

Alfou a omegou by mali byť dlhé nohavice, celá obuv a pokrývka hlavy. Môžete použiť aj repelent proti kliešťom, ktorý si nastriekajte hlavne na nohy. Ochrana pred kliešťami tak bude dvojnásobná a strach z toho, že si domov odnesiete malého parazita, bude menší.

Myslite však na to, že ich účinok výrazne znižuje horúčava a námaha. Potením sa zmýva ochranná vrstva na koži, takže repelent budete musieť použiť opakovane. Výborným trikom, vďaka ktorému vás kliešte nezacítia, je užívanie vitamínu B pár dní pred výletom do prírody.

Vďaka tomu, že sa telo nadopované béčkom bude menej potiť, kliešť vás nenapadne. Nezacíti váš pot, takže boj ste vyhrali! Nepríjemnému ochoreniu sa môžete vyhnúť aj očkovaním, ktoré by sa malo zrealizovať prostredníctvom ambulancií všeobecného lekára alebo pediatra so začiatkom v zimných mesiacoch.

Vtedy je najideálnejšie obdobie. Aktivita kliešťov je nízka a organizmus tak má dostatok času na vytvorenie si protilátok skôr, ako nastane obdobie ich výskytu.

Realizuje sa podaním troch dávok očkovacieho séra. Imúnny budete až tri roky, potom sa môžete dať preočkovať. Aj keď teraz je neskoro na vakcínu, nezúfajte, aspoň viete, na čo nezabudnúť budúcu zimu.

Mohlo by vás zaujímať: Tento silný antioxidant ako odpustenie za stravovacie hriechy?